Debat

Faglige Seniorer: Selvstyrende teams kan effektivisere ældreplejen

En ny ældrelov bør adressere de massive udfordringer i ældreplejen og tvinge kommunerne til et markant kursskifte, skriver Palle Smed, direktør i Faglige Seniorer og medlem af det rådgivende panel om ny ældrelov.

Mangel på penge og medarbejdere er med til at fastholde katastrofekursen i ældreplejen, skriver Palle Smed. Arkivfoto.<br>
Mangel på penge og medarbejdere er med til at fastholde katastrofekursen i ældreplejen, skriver Palle Smed. Arkivfoto.
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Palle Smed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ældreplejen i Danmark har kurs mod sammenbrud. Mangel på penge og medarbejdere er med til at fastholde katastrofekursen. Selv hvis politikerne på Christiansborg sikrer, at pengene følger med den demografiske udvikling, vil det ikke være tilstrækkeligt til at sikre det nødvendige antal medarbejdere, når vi bliver flere ældre og ikke mindst flere plejekrævende ældre.

Den aktuelle politiske debat viser, at der ikke er nogen politisk garanti for at pengene følger med, når vi bliver flere ældre. Men vi har brug for håndfaste garantier, hvis vi skal gøre os blot den mindste forhåbning om at løse den anden store udfordring: manglen på medarbejdere.

Kommunernes Landsforening forudser, at vi i 2030 vil have et behov for 44.000 nye ansatte i den offentlige sektor, hvis vi blot skal fastholde det samme antal hænder per bruger som i dag. Langt de fleste i ældreplejen.

I en tid hvor der overalt råbes og skriges på arbejdskraft, siger det sig selv, om den opgave ikke blot er vanskelig at løse, men nærmest umulig.

Kommunerne i markant kursskifte

Minuttyranni, kontrol, dokumentation og bureaukrati skaber hverken arbejdsglæde blandt medarbejderne eller tilfredshed blandt de ældre

Palle Smed
Direktør i Faglige Seniorer

I flere kommuner er krisen allerede indtruffet. Antallet af ubesatte stillinger er nu så stort, at tilbuddet til de ældre halter, og situationen forværres dagligt, fordi de tilbageværende medarbejdere skal løbe hurtigere og hurtigere for at nå det hele. Oveni er sygefraværet mange steder tårnhøjt. 

Derfor er der brug for en ny ældrelov, der adresserer de massive udfordringer og tvinger kommunerne til et markant kursskifte i ældreplejen. Statsministeren annoncerede budskabet allerede i sin nytårstale, og for kort tid siden afleverede et rådgivende panel - med tidligere departementschef Per Okkels i spidsen - den rapport om ældreplejens udfordringer, der skal danne grundlag for en ny ældrelov.

Ny organisering og selvstyrende teams
Minuttyranni, kontrol, dokumentation og bureaukrati skaber hverken arbejdsglæde blandt medarbejderne eller tilfredshed blandt de ældre. Derfor har det altoverskyggende tema i det rådgivende udvalg været en ny organisering af arbejdet.

I Holland har selvstyrende teams været den herskende model i årevis. Med stor succes. Alle er glade - både medarbejdere, borgere og pårørende. Men modellen skjuler også en betydelig effektivisering.

Det aspekt er der desværre ikke stor fokus på i Per Okkels rapport, om end det er i den bundlinje, vi finder nøglen til succes i den politiske proces. Ikke mindst i kommunerne, der slås med både budgetter og knaphed på medarbejdere.

En værdig ældrepleje
Et andet element, som rapporten kun omhandler perifert, er eksekveringen. Ganske vist har et stort antal kommuner kastet sig over muligheden for at etablere forsøg med ældreplejen, men mange er også forbavsende stille. Måske fordi det fortsat går godt og virkeligheden endnu ikke for alvor banker på rådhusets hoveddør.

Det er en kæmpemæssig opgave og kulturforandring, der bliver igangsat med en ny ældrelov

Palle Smed
Direktør i Faglige Seniorer

Men hvis gevinsten ved selvstyrende teams, og mange af de øvrige forslag Per Okkels peger på, skal have nogen samlet effekt, nytter det ikke med for megen valgfrihed af metode ude i kommunerne.

For gevinsten, i hvert fald personalemæssige, forsvinder som dug for solen, hvis kommunerne ”gør som vi plejer” tilsat lidt ”selvstyrende teams”.

Det rejser naturligvis en række spørgsmål, når ansvaret for ældreplejen også i fremtiden ligger i det kommunale demokrati. Måske kan det løses gennem forpligtende aftaler med kommunerne, eller i den værktøjskasse finansministeren råder over.

Det er en kæmpemæssig opgave og kulturforandring, der bliver igangsat med en ny ældrelov. Og vi skal alle være parate til at acceptere, at det nok vil tage fem til ti år at sikre forandringens fodfæste.

Ligesom vi heller ikke skal tro, at vi slipper for skandalesager, blot fordi vi fjerner bureaukratiet, omdanner ledelsen til coaches mens pleje og visitation fremover skal løses af frontmedarbejderne i selvstyrende teams.

Men der er ingen vej uden om. Hvis vi altså vil undgå sammenbruddet og sikre, at også fremtidige generationer har en værdig ældrepleje.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Palle Smed

Direktør, Faglige Seniorer

0:000:00