Debat

Kost og Ernæringsforbundet: Kære Mette, vejning af ældre kan hverken erstattes af yatzy eller en gåtur 

Statsministerens turnerer med historien om, at vejning af ældre er et eksempel på, at new public management har taget overhånd. Men der tager hun fejl. Vejning er en simpel måde at forebygge risiko for underernæring, der er et alvorligt problem blandt ældre, skriver Ghita Parry. 

Vejning er en helt central forebyggelsesindsats i ældreplejen, som sikrer livskvalitet og forhindrer indlæggelser, og dermed sparer samfundet penge, skriver Ghita Parry.
Vejning er en helt central forebyggelsesindsats i ældreplejen, som sikrer livskvalitet og forhindrer indlæggelser, og dermed sparer samfundet penge, skriver Ghita Parry.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ghita Parry
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsministeren turnerer i disse dage rundt med interviews og budskaber om, at overstyringen af velfærden har taget overhånd – blandt andet i Genstart 10. april.

Som et eksempel på unødig dokumentation gentager statsministeren en gammel traver, som hun har brugt før. Nemlig, at hun har talt med nogle medarbejdere i ældreplejen, som fortalte, at de brugte tid på at dokumentere, at de vejer de ældre.

Med stor patos gentager statsministeren sit svar til de to medarbejdere: ”Hvorfor – det kan I jo se?”. Hun stiller dermed i interviewet indirekte vejningen op som grunden til, at der ikke er tid til at gå ture med de ældre, så de kan se himlen og få frisk luft.

Mette Frederiksen nævner også, at hun nok får kritik for sit eksempel, men at hun alligevel vover det ene øje.

Når man kan se det, er det ofte for sent

Underernærede ældre er typisk indlagt i længere tid, bliver oftere genindlagt og har større behov for hjælp efter udskrivelse fra sygehus.

Ghita Parry
Formand, Kost og Ernæringsforbundet

Vi har tidligere prøvet at forklare, hvorfor vejning af sårbare ældre ikke er overflødig overstyring.

Så kære Mette, nu vover jeg også det ene øje – for hvem ved, måske vil du lytte denne gang?

For når man først kan ”se det”, er det ofte for sent.

Hvis den ældre er kommet dertil, hvor kjolen hænger, eller bæltet skal spændes to hak ind, så er vægttabet allerede for stort, og så har man som ældre borger tabt meget funktionsduelighed.

Så vil man slet ikke kunne gå en tur, fordi kræfterne og balancen ikke er til det. 

Jeg skal nok forklare det nærmere, men først lidt om underernæring, og hvorfor vejning ikke kan erstattes af hverken gåtur eller yatzy for den sags skyld.

Læs også

Helt central forebyggelsesindsats

Underernæring blandt ældre borgere og patienter er et alvorligt problem. Underernærede ældre er typisk indlagt i længere tid, bliver oftere genindlagt og har større behov for hjælp efter udskrivelse fra sygehus.

En nyere norsk samfundsøkonomisk analyse konkluderer, at underernæring hvert år koster det norske samfund 22 milliarder danske kroner i tab af livskvalitet og for tidlig død.

Der er desværre ingen grund til at tro, at det står bedre til i Danmark.

Det underbygges blandt andet af et dansk studie, der viser at 60 procent af medicinske patienter over 65 år er i ernæringsrisiko. Andre studier peger på, at det samme gælder en stor andel af ældre på plejehjem.

Netop derfor giver det god mening, at de ældre bliver vejet, og at deres vægtudvikling følges tæt.

Det er faktisk præcis forudsætningen for, at de ældre har kræfter til at gå ture, se himlen og få frisk luft.

Ghita Parry
Formand, Kost og Ernæringsforbundet

Det er faktisk en helt central forebyggelsesindsats i ældreplejen, som både sikrer de ældres trivsel, livskvalitet og forhindrer indlæggelser, og genindlæggelser, og dermed også i sidste ende sparer sundhedsvæsenet penge.

Forudsætning for gåture og frisk luft  

Denne påstand er ikke noget, som bare er grebet ud af den blå luft – det er Sundhedsstyrelsen, som anbefaler en konsistent indsats mod underernæring hos ældre, hvor vejning selvsagt er centralt.

Vægten skal dokumenteres, så medarbejderne kan følge den ældres vægt over tid.

Ved vægttab over et kilo skal der sættes ind med hjælp.

Derfor, kære Mette, er vejning af vores ældre, der er i risiko for underernæring, ikke overstyring eller unødig dokumentation.

Det er faktisk præcis forudsætningen for, at de ældre har kræfter til at gå ture, se himlen og få frisk luft. Spørg bare Sundhedsstyrelsen. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ghita Parry

Formand, Kost og Ernæringsforbundet
økonoma

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00