Debat

S-rådmand: Giv jobcentrene friere rammer til at løfte den store sociale opgave

Jobcentrene fortjener ikke den kritik, de møder fra flere politikere. For problemet er ikke jobcentrene – det er politikernes egen gennemregulering af jobcentrenes indsats, skriver rådmand Nuuradiin S. Hussien (S).

Med jobcentrene er der skabt et beskæftigelsessystem, der har til opgave at gribe stort set alle, der af den ene eller anden grund er ved at falde ud af arbejdsmarkedet, skriver Nuuradiin S. Hussein (S).
Med jobcentrene er der skabt et beskæftigelsessystem, der har til opgave at gribe stort set alle, der af den ene eller anden grund er ved at falde ud af arbejdsmarkedet, skriver Nuuradiin S. Hussein (S).Foto: Søren Elkrog Friis/Altinget.dk
Nuuradiin S. Hussein
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sammen udretter både borgere og medarbejdere hver dag små mirakler i jobcentrene. For jobcentrenes indsats er meget bred, og den omfatter meget andet end det, som får opmærksomhed i medierne.

Lad mig give et eksempel. Jobcenter Aalborg og Psykiatrien i Region Nordjylland samarbejder om at give unge – der ifølge deres egne ord kun kunne håbe på en førtidspension – et job eller en uddannelse. Via den såkaldte IPS-metode får den unge hjælp til at sætte ord på sine egne drømme og selv træffe valget om sin fremtid.

Resultaterne er gode. For noget tid siden mødte jeg en ung kvinde, der havde måttet afbryde sin uddannelse på grund af psykisk sygdom. Men ved at fokusere på, hvad der var vigtigt for hende, har hun fundet en helt anden livsvej og netop fået ansættelse ved en landmand. 

Jobcentrene løfter en vigtig opgave

Overalt, hvor jeg kommer rundt i Jobcentret, møder jeg et stort engagement og vilje til at udvikle indsatsen til gavn for borgere og virksomheder. Vi får ros fra lokale virksomheder for vores hjælp til rekruttering og opkvalificering af arbejdskraft.

De partier, der i sin tid opfandt jobcentrene, foreslår dem nu nedlagt. Samtidig står man i kø for at uddele kritik på baggrund af enkeltsager, men de samme politikere forholder sig ikke til den lovgivning, som de selv har været med til vedtage.

Nuuradiin S. Hussein (S)
Rådmand, Job og Velfærd, Aalborg Kommune

Vi øger servicen for de ledige ved at udvikle digital vejledning om jobsøgning. Vi arbejder med at inspirere ledige til at se nye muligheder på arbejdsmarkedet. Ikke kun for deres egen skyld – men fordi deres kompetencer skaber vækst i virksomhederne.

Og så er der heldigvis rigtig mange muligheder for at komme i job, selv om man ikke kan arbejde 100 procent. Det gælder eksempelvis fleksjobs, ordinære småjobs på færre timer og socialt frikort.

Med jobcentrene er der kort sagt skabt et beskæftigelsessystem, der har til opgave at gribe stort set alle, der af den ene eller anden grund er ved at falde ud af arbejdsmarkedet.

Det er lige fra den faglærte arbejder, der kortvarigt mister jobbet på grund af nedgang i ordrebogen, til mennesker, der har fået deres liv totalt vendt på hovedet på grund af sociale begivenheder, ulykker eller lang tids sygdom. 

Flytningen af store dele af socialområdet til jobcentrene, samlingen af den statslige og kommunale indsats i jobcentrene samt førtidspensionsreformen er udtryk for, at man ser fællesskabet på arbejdsmarkedet som noget meget centralt i de fleste menneskers liv. Det er også udtryk for et ønske fra økonomerne om at øge arbejdsstyrken. 

Her er der sendt et klart signal i lovgivningen fra Folketinget. Der skal være meget gode grunde til, at mennesker parkeres på en varig forsørgelse, som en førtidspension er.

Det betyder også, at vores medarbejdere løfter en stor opgave i forhold til at motivere mennesker i krise til at prøve at finde en ny vej ud på arbejdsmarkedet. Samtidig bliver de set over skuldrene af revisionen, Ankestyrelsen og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. 

Giv kommunerne frie rammer

Noget af det, jeg som ny rådmand for Job og Velfærd er blevet overrasket over, er, hvor gennemreguleret hele indsatsen er fra statens side. Det gælder både de forsikrede ledige og ikke mindst indsatsen for de mest udsatte på arbejdsmarkedet. 

Læs også

De partier, der i sin tid opfandt jobcentrene, foreslår dem nu nedlagt. Samtidig står man i kø for at uddele kritik på baggrund af enkeltsager, men de samme politikere forholder sig ikke til den lovgivning, som de selv har været med til vedtage. 

Her kan de fleste borgere godt kende forskel. Flere forskere har peget på, at de fleste borgere har tillid til medarbejderne i jobcentret, men nærer en mistillid til ”systemet”.

Selvfølgelig er der mennesker, der er utilfredse. Der sker fejl. Men jobcentrene får generelt ros fra dem, der bruger dem – både ledige, sygemeldte og virksomheder. Det viser talrige målinger.

Hvis man vil sætte beskæftigelsesindsatsen fri, kan vi så ikke få gjort op med den mistillidskultur, der præger Christiansborg på tværs af partierne.

Efter årtiers snak om afbureaukratisering er det en nyhed, at der er fire kommuner i Danmark, der får frie rammer på beskæftigelsesområdet. Hvorfor er det ikke alle 98 kommuner? Giv medarbejderne og borgerne bedre mulighed for at skønne, hvad der er mest fornuftigt. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nuuradiin S. Hussein

Rådmand (S), Job og Velfærd, Aalborg Kommune
Socialrådgiver

0:000:00