Debat

3F: Det kræver styrket kontrolindsats at få bugt med fusk, vold og trusler i byggebranchen

Byggebranchen svømmer over med arbejdskriminalitet, som vi netop har set det med byggeriet af den nye Storstrømsbro. Det skal stoppes ved markant at øge investeringer i en stærkere kontrolindsats og hårdere straffe til fuskerne, skriver næstformand i 3F Byggegruppen, Palle Bisgaard.

Der bliver ikke kun gamblet med vores udenlandske kollegaers rettigheder, men også deres liv. På Storstrømsbyggeriet alene har Arbejdstilsynet givet hele 140 alvorlige påbud, skriver Palle Bisgaard.
Der bliver ikke kun gamblet med vores udenlandske kollegaers rettigheder, men også deres liv. På Storstrømsbyggeriet alene har Arbejdstilsynet givet hele 140 alvorlige påbud, skriver Palle Bisgaard.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En hverdag med grov underbetaling, trusler og vold. Snyd med sociale bidrag og skattebetaling. Falske virksomheder, fakturafabrikker, returkommission og dokumentfalsk, bare for at nævne nogle få eksempler.

Listen over kriminalitet i byggebranchen er alt for lang. Hvor social dumping engang var noget, vi så på villaveje og i sommerhusområder, ser vi nu direkte kriminelle aktiviteter på både private og – som noget nyt – offentlige byggerier. Her har store udenlandske aktører styrket deres position og spiller ikke efter arbejdsmarkedets spilleregler, og det har store menneskelige og samfundsmæssige konsekvenser til følge.

Store udenlandske hovedentreprenører fortsætter ufortrødent med at vinde nye udbud og skovle penge ind fra byggerier, som fællesskabet betaler for.

Palle Bisgaard
Næstformand, 3F Byggegruppen

Gambler med rettigheder

Gang på gang ender vores offentlige midler i lommerne på virksomheder, der ikke overholder vores fælles spilleregler. På de store danske byggerier hærger især italienske virksomhedskonstruktioner, som vi ofte må sande, er de samme folk, der står bag. Virksomheder, der tjener kassen på at udlicitere arbejdet til underleverandører bestående af vikarbureauer og falske selvstændige, der ofte må se meget langt efter basale rettigheder på arbejdspladsen.

Vi har netop set, hvordan byggeriet af Storstrømsbroen er en arbejdsmæssig skandale. DR har afsløret fusk og snyd i millionklassen, og vi har tidligere set de ansatte blive udsat for vold og bliver tvunget til at betale dele af deres løn tilbage. På supersygehusene har der ligeledes været store sager med kriminelle forhold. Det gælder ikke mindst på Nyt Odense Universitetshospital, hvor det handlede om tilbagebetaling af løn, dokumentfalsk og manglende betaling af feriepenge.

Der bliver ikke kun gamblet med vores udenlandske kollegaers rettigheder, men også deres liv. På Storstrømsbyggeriet alene har Arbejdstilsynet givet hele 140 alvorlige påbud, og nye tal fra Arbejdstilsynet viser, at hele 40 procent af dem, som mister livet på danske byggepladser, ikke har dansk baggrund.

Alligevel fortsætter disse store udenlandske hovedentreprenører ufortrødent med at vinde nye udbud og skovle penge ind fra byggerier, som fællesskabet betaler for.

Myndighederne skal have mulighed for uanmeldte kontrolbesøg helt ind i maskinrummet hos de private virksomheder, så man ikke har mulighed for at skjule fusk og fup.

Palle Bisgaard
Næstformand, 3F Byggegruppen

Kræver permanent myndighedsindsats

At byggebranchen svømmer over med arbejdskriminalitet, er desværre ikke en nyhed, men det er et problem, som fællesskabet har ansvaret for at løfte. Regeringen har opjusteret indsatsen i de seneste år, men den kræver flere muskler. Derfor har jeg nogle klare bud på, hvordan vi gør op med kriminelle aktiviteter i byggebranchen.

For det første kræver størrelsen på udfordringerne en tilsvarende styrket kontrolindsats mod social dumping. Her spiller den fælles myndighedsindsats mellem Arbejdstilsynet, SIRI, Politiet og SKAT en afgørende rolle.

Det bør undersøges, om denne myndighedsindsats bør laves til en permanent myndighed. Kun med effektive kontroller kan vi sikre, at arbejdet udføres korrekt. Som en sidegevinst viser det sig, at det kan betale sig at styrke kontrollen. Sidste år satte kontrolindsatsen rekord og kunne udskrive skatteregninger for hele 300 millioner kroner.

Men indsatsen kræver også, at myndighederne og arbejdsmarkedets parter har den nødvendige adgang til at tjekke, at forholdene er i orden, også på privat grund. Myndighederne skal have mulighed for uanmeldte kontrolbesøg helt ind i maskinrummet hos de private virksomheder, så man ikke har mulighed for at skjule fusk og fup.

Ordentlige virksomheder skal belønnes

For det andet bør staten sikre sig, at det ikke kan betale sig at fuske. I virksomheder er det bundlinjen, det hele drejer sig om. Derfor bør det sanktioneres hårdere, når virksomheder bryder loven. Det skal nemlig aldrig kunne betale sig at være et fuskerselskab. Derimod skal vi belønne de virksomheder, der har overenskomster og sikrer ordentlige løn- og arbejdsvilkår for alle deres ansatte.

Slutteligt skal vi have tydelige klausuler for danske løn- og arbejdsvilkår i vores offentlige udbud. Sammen med effektiv kontrol mod social dumping og kriminalitet, samt højere bøder til dem, der ikke følger fællesskabets regler.

Dette er nogle af de løsninger, der skal på bordet, hvis vi vil have en byggebranche uden kriminalitet. Vi håber, at politikerne lytter og sætter gang i de nødvendige tiltag for at sikre en velfungerende byggebranche. Det vil lønmodtagere, arbejdsgivere og samfund få stor glæde af på både kort og længere sigt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00