Anmeldelse af 
Ali Aminali

Ali Aminali: 5 A'er til bog om bandekrigerne fra Blågårds Plads

Man kan ikke andet end at rose forfatter Carsten Norton for den historiske gennemgang af en af Danmarks mest brutale bander, skriver Ali Aminali i sin anmeldelse af "Bandekrigerne fra Blågårds Plads".

Efter at have læst bogen vil du se Blågårds Plads på en ny måde. En plads, der syder af mangfoldighed, skulpturer og kulturarv, men også som fødestedet til en brutal bande, som vi ikke har set det sidste af, skriver Ali Aminali.
Efter at have læst bogen vil du se Blågårds Plads på en ny måde. En plads, der syder af mangfoldighed, skulpturer og kulturarv, men også som fødestedet til en brutal bande, som vi ikke har set det sidste af, skriver Ali Aminali.Foto: Scanpix Danmark Stf/Ritzau Scanpix
Ali Aminali
Bandekrigerne fra Blågårds Plads: Historien om Loyal To Familia
Carsten Norton
Politikens Forlag. 224 sider. Udkommer 17. oktober 2023.

Midt i København i det, der historisk set kaldes "den sorte firkant", ligger en mindre og på sin vis unik plads ved navn Blågårds Plads.

Et finurligt og historierigt paradis, som gennem tiden har udviklet sig fra en græsmark, til en slotshave, til et jernstøberi, til endelig at være et af de mest livlige, urbane og mangfoldige områder i København.

Hvis man ser bort fra de utallige unge, urbane, etniske danskere, der besøger de mange restauranter og caféer, ser man klart og tydeligt en plads, der syder af fysisk kulturarv, som bør studeres nøje af alle, der kommer i nærheden af den.

Billedhuggeren Kai Nielsens utallige figurer af arbejderklassen pryder pladsen og giver den sjæl, og "talerstolen" ved den store plads giver den en demokratisk folkelig identitet, der gør stedet til et samlingssted for alle.

"Lille Iran" i København

Ja, Blågårds Plads er noget for sig selv. Det var det også for mig i min barndom. Som et barn med iranske rødder blev jeg tit slæbt hen til Blågårds Plads af mine forældre for at spise shish-kebab i en form for "iransk forening," der lå i starten af Blågårdsgade.

På visse tidspunkter sidder man tilbage som læser og tænker "er det her Chicago, der skildres?"

Ali Aminali

I lang tid anså jeg faktisk Blågårds Plads for at være "lille Iran", for det var her, mine forældre og jeg kørte til hele vejen fra Nordsjælland for at spise iransk mad og is.

Men Blågårds Plads har altid været meget mere end Kai Nielsen, kulturarv, skønne restauranter, caféer og "lille Iran." Det har også været et sted, hvor kriminelle familier, små bander og religiøse grupper trives under overfladen.

Pladsen har også en anden historie. Et kapitel, nærmest en kulturarv, som København altid har haft, men som mange nok aldrig kunne forestille sig ville blive så markant, som det blev ved årsskiftet 2012/2013.

Og det er præcis det kapitel, forfatteren Carsten Norton med sin bog "Bandekrigerne fra Blågårds Plads" formår at skrive ind i Københavns og pladsens historie.

Bandens begyndelse

Forfatteren Carsten Norton, som tidligere har skrevet om rockermiljøet og til daglig er kriminalrapporter, formår med sin bog simpelt, direkte og på sin vis brutalt at introducere læseren til den nu forbudte og kriminelle bande, Loyal to Familia (LTF), og deres "rise and fame."

Som læser bliver man nærmest taget i hånden og ført igennem historien om, hvordan lederen af LTF, Shuaib Khan, bedre kendt som Shebi, gør sin drøm til virkelighed. En drøm om at skabe en af Danmarks mest brutale kriminelle organisationer.

Læs også

Forfatteren Carsten Norton skildrer en klar kronologisk historie om, hvordan LTF blev skabt, hvordan organisationen blev drevet, hvilke konflikter der opstod, og hvordan politikere, politiet og andre kriminelle forsøger at håndtere dette monster, som Shebi fik skabt på kort tid.

Et monster, der til sidst bliver gjort forbudt og dermed skrevet ind i danmarkshistorien som den første af sin slags.

På visse tidspunkter sidder man tilbage som læser og tænker: "Er det her Chicago, der skildres?" Men hurtigt læser man sig frem til, at det hele handler om krig, brutalitet og rå vold direkte på åben gade i København og Århus.

Et stykke danmarkshistorie

På den måde ender vi tilbage ved den konklusion, at Carsten Norton med sin bog "Bandekrigerne fra Blågårds Plads" har tilføjet et kapitel til danmarkshistorien, som vi nok alle gerne ville ønske, ikke var danmarkshistorie.

Et kapitel, der fortæller om unge drenge med minoritetsetniske baggrunde, der – under ledelse af den karismatiske og brutale leder Shebi – vælger at udfordre den danske underverden, retsstaten og hele forståelsen af, hvad organiseret kriminalitet egentlig er i Danmark.

Tag ikke fejl – efter at have læst bogen, vil du se Blågårds Plads på en ny måde. 

Ali Aminali

Men er det så også godt det hele? Er det en bog, som virkelig sætter skub i en eller sætter refleksioner i gang i forhold til kriminalitet, forebyggelse, indvandring eller retsfølelser? Til det er svaret et klart nej, og jeg er også sikker på, at det ikke er det, forfatteren Carsten Norton går efter.

Det, forfatteren gør med sin bog, er at give læseren en letlæselig historietime i, hvordan en kriminel ung mand med store ambitioner og forkærlighed for latino-gadebander formåede at ryste alle.

Derfor kan jeg også koldt og kynisk konkludere, at bogen ikke gør så meget andet end det. Men det er heller ikke dårligt. Faktisk er det en af styrkerne i bogen. Selvom den ikke sætter de største refleksioner i gang, giver den stadig et indblik i en verden, der både fascinerer mange, men også skaber foragt.

Derfor kan man ikke andet end at rose forfatteren for den historiske gennemgang af en af Danmarks mest brutale bander og give ham fem stjerner.

Det kan godt være, at bogen er let, systematisk og på visse tidspunkter monoton. Men det er præcis sådan, en bog som denne skal være, så den ikke ender med at "hylde" dem, den handler om.

For tag ikke fejl – efter at have læst bogen, vil du se Blågårds Plads på en ny måde. En plads, der syder af mangfoldighed, skulpturer og kulturarv, men også som fødestedet til en brutal bande, som vi ikke har set det sidste af.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ali Aminali

Pressechef for Moderaterne, radiovært, forfatter, moderator
socialrådgiver (VIA University College, 2014)

0:000:00