Dagens overblik: SF og EL afviser rigsret og advokatundersøgelser efter Minkkommissionens beretning

Ti topembedsmænd får skarp kritik i Minkkommissionens beretning, men fagforeningen Djøf tager dem i forsvar. Radikal eksminister mener, at statsministen ikke skal unddrage sig ansvar ved ikke at vide besked. Og så er Inger Støjberg nået halvvejs med at hente bekræftede vælgererklæringer.

<span>Ti embedsmænd får hård kritik i Minkommissionens beretning. Formand i fagforeningen Djøf, Sara Vergo, mener ikke, at kommissionen har taget højde for den situation, embedsmændene stod i under en pandemi.<br><br></span>
Ti embedsmænd får hård kritik i Minkommissionens beretning. Formand i fagforeningen Djøf, Sara Vergo, mener ikke, at kommissionen har taget højde for den situation, embedsmændene stod i under en pandemi.

Foto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik, som stadig står i minkens tegn.

Torsdag kom Minkkommissionen med sin længe ventede beretning om det skelsættende forløb bag beslutningen om at slå alle landets mink ihjel.

Et par partier har allerede reageret oven på Minkkommissionens 1.649 sider lange rapport.

Enhedslisten og SF har begge meldt ud, at de er parate til at frede statsminister Mette Fredriksen (S) og regeringen fra andre juridiske undersøgelser og en eventuel rigsretssag.

Radikale er derimod gået mere stille med dørene. Om Radikale også vælger at frede Mette Fredriksen, må tiden vise. Men især to spørgsmål trænger sig på, mener Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen.

Er det rimeligt, hvis embedsmænd skal bære hele ansvaret for minkskandalen? Og hvis ja: Kan man så forklare det til den radikale hovedbestyrelse, at Mette Frederiksen og de andre ministre går fri? Det kan du læse mere om her.

Klokken 10.00 har Mette Fredriksen i øvrigt indkaldt til pressemøde om sagen. Du kan følge med lige her hos os.

Radikal eksminister langer ud efter Mette Fredriksen

Mens den radikale folketingsgruppe gerne vil have mere betænkningstid, før den vil forholde sig til, hvilke konsekvenser Minkkommissionens rapport bør have, gælder det ikke hele baglandet.

Den tidligere udviklingsminister og nuværende folketingskandidat for Radikale, Christian Friis Bach, vil dog godt udtale sig om statsministerens ansvar.

Han lægger vægt på, at man har ansvaret, hvis man har magten. Og det har en minister, mener han. Det kan du læse i Politiken.

Flere fra Radikales bagland har allerede advaret mod at frede ministre. Eksempelvis lød det fra den tidligere landsformand, Søren Bald, at hvis der ender med at være et stort mindretal i Folketinget, som ønsker en advokatvurdering af minkrapporten, bør man forfølge det.

Også formanden for Radikal Ungdom, Jacob Robsøe, har givet udtryk for, at det kan blive nødvendigt at få advokater på sagen, hvis man har den mindste tvivl om minkforløbet.

Djøf-formand: Embedsmænd var under pres i minksag

I Minkkommissionens beretning kan man heller ikke undlade at bemærke, at der er en hård kritik af ti embedsmænd, herunder statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen.

Men den kritik skal man måske tage med et gran salt ifølge den ledende fagforening for embedsmænd, Djøf. Formanden Sara Vergo mener, at det er vigtigt at huske på og tage højde for, at man stod midt i en pandemi.

Hun påpeger, at embedsværket var under et stort pres. I hendes øjne var det en "meget hård vurdering af embedsværket". Det fortæller hun i et interview med Politiken

Kommissionen vurderer, at ti ledende embedsmænd har begået tjenesteforseelser af "en sådan grovhed", at offentligheden kan søge at drage dem til ansvar gennem enten straffesager eller disciplinærsager, der kan være alt fra en advarsel til en fyring.

Fødevareministeriet og tre ledende embedsmænd møder hårdest kritik, herunder tidligere departementschef Henrik Studsgaard.

Formanden erkender, at det ikke er i orden, at man begår fejl af sådan en karakter, men understreger samtidig, at Danmark aldrig har stået i en lignende situation før.

Spørger man Altingets politiske redaktør, Esben Schjørring, er beretningen et udtryk for, at toppen af det danske  embedsværk er i krise. Det kan du læse om her

Støjberg er halvvejs i mål med vælgererklæringer

Nu vender vi blikket mod en prominent politiker, der har haft fodlænke på, men alligevel har formået at stable et parti på benene.

Den tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre, Inger Støjberg, er godt i gang med at indsamle vælgererklæringer til hendes nye parti Danmarksdemokraterne.

Da klokken slog 4:40 i morges, havde der tikket 12.753 bekræftede vælgererklæringer ind ifølge Vælgererklæring. Det skriver TV 2.

I alt skal der bruges 20.182 vælgererklæringer, for at et parti er berettiget til at opstille. På en uge har Inger Støjberg altså indsamlet halvdelen af de bekræftede vælgererklæringer, som hun har brug for.

Hun annoncerede sit parti for blot en uge siden og fik på det første døgn 40.000 af de første vælgererklæringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sara Vergo

Formand for Djøf, næstformand for Akademikernes A-Kasse
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 2001)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00