Dagens overblik: Skatteministeriets departementschef involveret i proces mod Barbara Bertelsen

En "grotesk historie," lyder det fra skatteminister Jeppe Bruus (S) efter det i går kom frem, at hans egen departementschef deltog i den "procesmæssige håndtering af sagen", der i sidste uge endte med en advarsel til landets øverste embedsmand.

Skatteminister (S) Jeppe Bruus fulgte med fra sidelinjen, da Medarbejder- og Kompetencestyrelsen onsdag holdt pressemøde om de ansættelsesretlige konsekvenser for de embedsmænd, der var involveret i minksagen. Foto: Mads Claus Rasmussen.
Skatteminister (S) Jeppe Bruus fulgte med fra sidelinjen, da Medarbejder- og Kompetencestyrelsen onsdag holdt pressemøde om de ansættelsesretlige konsekvenser for de embedsmænd, der var involveret i minksagen. Foto: Mads Claus Rasmussen.
Malte Bruhn

Godmorgen og velkommen til endnu en uge i dansk politik. Vi starter med en opfølgning på sidste uges helt store historie.

"Styrelsen er ikke uafhængig"

Skatteministeriets departementschef, Jens Brøchner, deltog i behandlingen af den sag, der onsdag førte til, at statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen modtog en advarsel for sin rolle i minksagen.

Det fremgår af en mail, som Politiken i dag kan beskrive.

“Skatteministeriets departementschef har undervejs i forløbet deltaget i drøftelser med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen om den procesmæssige håndtering af sagerne samt om styrelsens faglige indstillinger med fokus på fremstilling og formidling af disse over for de berørte embedsmænd og ministre”, lyder det i mailen fra Skatteministeriet.

Ifølge eksperter, som Politiken har talt med, understreger mailen, at sanktionerne mod Barbara Bertelsen og fire andre topembedsmænd, der også begik alvorlige tjenesteforseelser i minksagen, næppe kom fra en uvildig styrelse, som statsministeren og regeringen ellers konsekvent har fastholdt.

"Styrelsen er ikke uafhængig. Virkeligheden er, at der ikke er ret meget i verden, som er uafhængigt, bortset fra måske domstolene, som er det tætteste, vi kommer det. Medarbejder- og Kompetencestyrelsen er en styrelse under Skatteministeriet, som er en del af hele statsapparatet”, siger Sten Bønsing. Han er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Siden Politikens artikel udkom i går aftes, har der været heftig aktivitet på det sociale medier Twitter hos en række af regeringens ministre. De er mildest talt kritiske over for historien.

“Grotesk historie, hvor det insinueres, uden belæg, at der har været utidig indblanding i de juridiske vurderinger, som er foretaget. Det er ikke tilfældet. Hverken over for Medarbejder- og Kompetencestyrelse, Kammeradvokaten eller andre. Kunne Politiken have gjort sig den ulejlighed at spørge? I stedet for at fremsætte den slags uden belæg,” skriver for eksempel skatteminister Jeppe Bruus (S), der har det politiske ansvar for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen.

Læs også

Mette Frederiksen åbner for diskussion om løn

Vi starter med reaktionerne på en opsigtsvækkende artikel fra lørdagens udgave af Jyllands-Posten.

Her erklærede statsminister Mette Frederiksen sig nemlig parat til at tale om højere lønninger til medarbejderne i velfærdssektoren. Det hidtil har været lukket politisk land og en sag for lønmodtagere og arbejdsgivere.

“Det er et kæmpe gennembrud, at regeringen nu medgiver, at man er nødt til også at kigge på løn og vilkår, når man skal kigge på den store rekrutteringsudfordring, vi har i forhold til sygeplejersker,” siger Grete Christensen, der er formand for Dansk Sygeplejeråd.

Helt omvendt forholder det sig hos Jacob Holbraad, der er direktør i Dansk Arbejdergiverforening.

Til avisen siger han, at det i fremtiden vil blive særdeles vanskeligt at indgå overenskomster, hvis Christiansborg begynder at blade sig direkte i løndannelsen.

Dobbelte standarter?

“Hun kan blive indenrigsminister og dermed være den, der skal bestemme over kommunerne, men hun kan ikke få lov at komme ind i en. Det virker unfair og ulogisk.”

Sådan lyder det fra Michael Fenger, der er konservativ borgmester i Gentofte Kommune, i dagens udgave af Berlingske.

Hvis du ikke allerede har gættet det, så taler borgmesteren her om Inger Støjberg, der står til at brage ind i Folketinget, selvom hun blev kendt uværdig til at sidde i Folketinget for lidt mere end otte måneder siden. Det skete, efter hun kort tid forinden blev idømt en fængselsstraf af Rigsretten for at have brudt ministeransvarsloven.

Paradokset, som Michael Fenger er inde på - og som Berlingske har kastet et kritisk blik på - handler om, at man ikke kan blive valgt til et byråd eller en kommunalbestyrelse, hvis man har en fængselsstraf. Men at man til gengæld kan komme i Folketinget og blive minister med den samme brøde.

I artiklen kan du også læse, hvad formanden for Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), samt bolig- og indenrigsminister, Christian Raabjerg, siger til sagen.

Optakt til topmøde på Bornholm

Vi slutter med et kig frem mod tirsdag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) er vært ved et europæiske topmøde om energisikkerhed.

Her er det danske mål især at bane vejen for store aftaler om fælles havvindmølleparker i Østersøen. Men ifølge den polske regering kommer der også andre og mere præsente ting på dagsordenen, når stats- og regeringscheferne mødes på Hammershus på Bornholm.

”Vi mødes på et tidspunkt, hvor der er krig i Ukraine. Og hvor energipriserne – især gaspriserne – er eksploderet i Europa. Det hele må ses på baggrund af denne fundamentale omvæltning. Vi forventer derfor, at diskussionen vil gå langt ud over blot at tale om vindmøller,” siger den polske ambassadør i Danmark, Antoni Falkowski, til Altinget.

Du kan læse hele optakten her.

Der er ingen officielle punkter på dagens politiske dagsorden.

Altinget ønsker alle en god mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Barbara Bertelsen

Departementschef, Statsministeriet, statsrådssekretær
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

Jens Brøchner

Departementschef, Skatteministeriet
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00