Eksperter: Regeringen øger social ulighed med sit forslag til nyt optagelsessystem

Karaktersystemet er bedre til at fremme den sociale mobilitet i modsætning til regeringens forslag, der mest sandsynligt vil gøre det stik modsatte, siger to eksperter. Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen mener, at en reformering af kvote 2 vil rydde ud i de socialt skæve kriterier.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Vu Nguyen

Den sociale ulighed kommer til at stige.

Sådan lyder det fra to eksperter i social ulighed om regeringens udspil til et nyt optagelsessystem for de videregående uddannelser, som der ifølge Altingets oplysninger blev forhandlet om tirsdag.

Et af forslagene er nemlig et karakterloft på 10 i kvote 1 og en individuel, fagspecifik vurdering på uddannelser med et snit over 10.

Jo mere man motiverer via optagelsesprøver, desto større en fordel er det for ansøgere med en mere social privilegeret baggrund.

Mads Meier Jæger
Professor i sociologi på Københavns Universitet

Et andet forslag går på at øge kvote 2-optaget, så minimum 25 procent af studiepladserne på alle uddannelser udbydes i dette optag. Her lægger regeringen op til en ny national optagelsesprøve for alle ansøgere.

Ikke desto mindre vil et optagelsessystem bestående af mere kvote 2-tænkning med stor sandsynlighed øge den sociale ulighed.

Det siger Mads Meier Jæger, der er professor i sociologi med særligt fokus på social ulighed på Københavns Universitet:

 "Jo mere man motiverer via optagelsesprøver, desto større en fordel er det for ansøgere med en mere social privilegeret baggrund."

Han bakkes op af Jens-Peter Thomsen, der er uddannelsesforsker på Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) med særlig viden inden for social ulighed:

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00