Forfatter om totalforbud på betting-reklamer: "Historien viser, at danskerne nok skal finde en vej til at spille"

8. maj 1949 blev den første tipsrunde afviklet efter heftig politisk debat og lobbyarbejde fra idrætten. 75 år efter afventes en aftale om begrænsninger på reklamer for betting, og nu vil forfatter til ny bog om tipningens historie have os til at lære af fortiden.

Tips blev indført i 1949. I henholdsvis 1988 og 1994 kom Lotto og Oddset til.
Tips blev indført i 1949. I henholdsvis 1988 og 1994 kom Lotto og Oddset til.Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Højberg Sørensen

Reklamer mod gambling skal forbydes. Sådan lød én af Ungespilspanelets 16 anbefalinger, der blev præsenteret i februar.

En anbefaling, som SF, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Enhedslisten støtter op om, og som kommer i forbindelse med de politiske forhandlinger om reguleringen af spilindustriens markedsføring.  

Men ifølge Nicolaj Truelsen, der er forfatter til bogen, ’Tips til jeg dør’, skal man ikke forvente, at et totalforbud mod reklamer vil løse problemet med spilafhængighed. Op imod en halv million danskere blev i 2022 vurderet at have pengespilsproblemer.

Jeg synes hurtigt, der kommer en automatreaktion om et totalforbud. Min bog viser, at danskerne nok skal finde en vej til at spille.

Nicolaj Truelsen
Forfatter

”Jeg synes hurtigt, der kommer en automatreaktion om et totalforbud. Min bog viser, at danskerne nok skal finde en vej til at spille, uanset om det er ulovligt eller ej. Så det handler om at kende historien, inden man skriver et nyt kapitel,” siger Nicolaj Truelsen.

I sin bog, der udkommer 8. maj, samme dag den første tipsrunde i Danmark blev afviklet i 1949, fortæller Truelsen netop historien om tipningens udvikling:

Fra den politisk betændte lovliggørelse i slutningen af 1940erne, over de næste fire årtier med tårnhøj befolkningsdeltagelse, til den klassiske tips-disciplins deroute siden 90erne og fremvæksten af et liberaliseret, digitaliseret spilmarked med bettingselskaberne og en anden spilkultur i frontlinjen.

I den forstand er bogen fortællingen om en industris transformation. Men den er også en beretning om danskernes spillelyst, der måske nok har ændret ansigt, men samtidig har været stor i nu 75 år.

Lobbyindsats på linje med Atomkraft? - Nej Tak

I bogens indledning illustrerer Nicolaj Truelsen, at de nutidige, politiske stridigheder om spilindustriens plads i offentligheden ingenlunde er de første af sin slags.

Under og efter 2. verdenskrig var medlemstallene i idrætsorganisationerne på himmelflugt. Det modsatte var tallene på bundlinjerne imidlertid, ligesom faciliteterne var nedslidte.

Derfor appellerede organisationerne til at få tipning på fodbold lovliggjort og via staten få distribueret overskuddet videre til idrætten, akkurat som det var gjort i Norge og Sverige år forinden.

Om forfatteren

Foto: presse

Nicolaj Truelsen, f. 1991, er uddannet journalist og cand.mag. fra Syddansk Universitet. Han arbejder i Fonden for Entreprenørskab og har en fortid som journalist på B.T., pressechef i Knuthenborg Safaripark, politisk medarbejder i Venstre, kommunikationsrådgiver i Primetime Kommunikation og presserådgiver i Fødevareministeriet.

'Tips til jeg dør – 75 års Danmarkshistorie med tipsmillionærer, svindlere og magtkampe' udkommer 8. maj på Byens forlag.

Modstanden var stor blandt en række partier i Folketinget, der stormede mod idéen om statsorganiseret spil og frygtede, at ”spillelidenskaben” ville eksplodere.

Idrætsforbundenes svar var en lobbyindsats, Nicolaj Truelsen kalder et stykke glemt danmarkshistorie.

Som Truelsen beretter i ’Tips til jeg dør’ indtog Danmarks Idrætsforbunds nye formand, Leo Frederiksen, 22. april 1948 Københavns Idrætsparks grønsvær i pausen mellem AB og Køge.

Overfor de 16.000 fremmødte, inklusive finansminister H.C. Hansen, der efter 1. behandlingen af forslaget om en lovliggørelse var blevet i tvivl om den videre proces, greb DIF-formanden mikrofonen og kaldte skepsissen fra ministeren for ”et slag i ansigtet på dansk idræt.”

Få dage senere fulgte idrættens folk talen op, da 20.000 demonstrerede for Tipsloven på Christiansborg Slotsplads.

9. juni blev lovet stadfæstet med idrætten og staten som aftager af det forventede overskud.

”Det her er en undervurderet, politisk indsats, fordi den førte til, at dansk idræt i dag europæisk set er en af de bedste målt på faciliteter per indbygger. Så når man betragter de store politiske kampagner, synes jeg, den skal op på samme hylde som Atomkraft? - Nej Tak, folkebevægelsen mod EF og Studenteroprøret,” siger Nicolaj Truelsen.

Hul på bylden

200.000 spillede med i første runde i maj 1949, da danskerne første gang kunne sætte deres krydser på en Tips 12-kupon (først i 1975 kom tips 13) på lovlig vis.

Som Truelsen fortæller var det som om, at lovliggørelsen prikkede hul på en byld i befolkningen, og ud strømmede spillelysten.

Forinden havde Klasselotteriet og travspil været lovligt, ligesom mange havde tippet i smug i sportsklubber, men få havde alligevel forudset den aktivitet, lovliggørelsen iværksatte.

På førstedagen spillede danskerne for otte gange så mange penge, som nordmændene på samme dag.

Læs også

Mod slutningen af 1949 viste en Gallup-måling, at mere end hver anden dansker tippede regelmæssigt eller ”nu og da”. En tredjedel af danskerne spillede fast hver uge, og for unge mellem 18-24 år nærmede andelen sig 50 procent, fremgår det i bogen.

”Tips blev pludselig en aktiv del af mange danskeres uge, hvor man i starten af ugen gik ned til sin forhandler og fik sin kupon. Så diskuterede man resultaterne på arbejdspladsen og med vennerne, afleverede kuponen og tog på stadion for at se resultatet,” siger Nicolaj Truelsen.

Han fortæller, at der i Idrætsparken blev opstillet en tavle, hvor tipperne kunne følge med i, om deres 1-taller, x’er, og 2-taller var rigtigt placeret og den store gevinst dermed i udsigt. Og ofte var blikkene snarere fæstnet på tipstavlen end på banen.

Storhed og fald

I de efterfølgende fire årtier blev tipningen allemandseje. Tipsklubber opstod, og selv danskere, der ikke var fodboldinteresserede, tippede.

De lukkede øjnene og satte tilfældige krydser, eller placerede akkurat de samme krydser år efter år. De såkaldte ”sypigetips”.

Samtidig tronede hallerne op i det nye velfærdsdanmark, og her hjalp den stadigt større tipspulje forbundene med at fylde de kommunalt finansierede haller med idrætsglade danskere.

Det var tipsguldalderen. Alle ingredienserse var der.

Nicolaj Truelsen
Forfatter

I 1980erne nåede epoken sin kulmination:

”Det var tipsguldalderen. Alle ingredienserne var der. Spilmonopolet, så der var kun ét sted at gå hen. Lotto fandtes endnu ikke, så mange brugte i praksis tipskuponen som en lottokupon. Og så havde man et andet monopol, nemlig Danmarks Radio, der Tipslørdag efter Tipslørdag klaskede tipskuponen op på skærmen,” fortæller Nicolaj Truelsen.

Slutningen af årtiet bød dog på en ny udvikling. Tipstjenesten kunne se, at tipningen begyndte at stagnere, og det gjorde den særligt i Sønderjylland, hvor de lokale tog en smuttur over grænsen og spillede på det tyske Lotto.

Udtrækningen kunne de følge på de mange paraboler, der rejste sig på de mange hustage i globaliseringens gryende stund. 

Samtidig begyndte flere danskere at spille ulovligt på engelske kampe via post og telefon.

Det fristede, at man her kunne spille på enkelte opgør i stedet for at udfylde de lange tipskuponer, der var de eneste tilladte i Danmark.

Noget skulle gøres, hvis idrættens midler skulle sikres.

I 1988 blev Lotto indført, der hurtigt blev danskernes foretrukne spil.

I 1994 var det Oddsets tur, der tillod spillerne at udvælge få kampe, som tilfældet var i England.

Og med onlinespillets kommen og liberaliseringen af det danske spilmarked i 2012, er den klassiske tipsdisciplin i dag reduceret til en uddøende niche.

Lær af historien

Ifølge Nicolaj Truelsen markerede skiftet fra tipning til online betting overgangen til en quick fix-baseret spilkultur, hvor flere spiller på impulsen frem for den fordybelse, der i højere grad prægede tipsdagene.

Det var ganske enkelt svært at udvikle ludomani, når spilprocessen strakte sig over en uge. 

Derfor anser han det for skatteminister, Jeppe Bruus (S), og ordførernes politiske opgave ”at få noget mere langsommelighed og utilgængelighed” tilbage i spilkulturen via en kommende aftale.

Det kan godt være, at det lyder uskyldigt, at danskerne kørte over grænsen for at spille Lotto eller spillede igennem udenlandske firmaer. Men fortællingen er den samme.

Nicolaj Truelsen
Forfatter

Han priser ideén om, at bettingreklamer skal forbydes i og omkring transmissionen af sportsbegivenheder, som var et af forslagene i Jeppe Bruus udspil i 2022.

Men selv om 77 procent af danskerne i 2022 gik ind for et totalforbud mod betting-reklamer, anser Nicolaj Truelsen det altså ikke som det rigtige middel:

”Det kan godt være, at det lyder uskyldigt, at danskerne kørte over grænsen for at spille Lotto eller spillede igennem udenlandske firmaer. Men fortællingen er den samme,” siger han og fortsætter:

”Danskerne og mennesker generelt har altid spillet, og det kan vi ikke bare forbyde os ud af. Begrænsning af reklamer er en del af løsningen, men vi må ikke tro, at vi fjerner spilproblemerne ved at fjerne reklamerne.”

”Balancen er, at vi ikke må åbne for meget op for det illegale marked. Hvis ingen selskaber må reklamere for deres spil, bliver udfordringen, at vi ikke ved, hvor folk ender med at spille henne,” siger han.

Ifølge Nicolaj Truelsen vil de ulovlige selskaber finde måder at henvende sig til de unge på.   

Spillebranchen har også udtrykt bekymring for, at den illegale gambling vil vokse, hvis et totalforbud mod reklamer indføres.

Men bliver man ikke nødt til at gøre noget markant overfor de unge, der jo har en særlig problematisk spiladfærd?

"Jo, og det er godt, der bliver set på det. Vi har massive problemer, og det gør mig ondt at se, hvordan de unge rammes, så der skal dybdegående tiltag til. Jeg prøver blot at nuancere debatten ud fra den historie, jeg har set det danske spilmarked gennemgå de sidste 75 år," siger Nicolaj Truelsen og fortsætter:

"Her er det tydeligt, at selv uden internet fandt danskerne veje til at spille, selvom det var ulovligt, og der ikke blev reklameret for det. Så det er en afvejning, men jeg håber snart, der kommer ryk i forhandlingerne med flere nye tiltag til at begrænse spilmarkedet."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00