Ny analyse: Kina kan beslutte, om Europa kommer i mål med den grønne omstilling

Kinas dominans på råstofmarkedet sætter EU’s grønne omstilling i en sårbar situation, lyder det i en ny analyse fra Tænketanken Europa. Men det er faktisk muligt at vride sig fri af afhængigheden. 

EU-Kommissionen har fremsat en række forslag, der skal gøre EU mindre kritisk afhængige af Kinas ressourcer til den grønne omstilling. Men det er ikke nok til for alvor at være optimistisk på EU's vegne, lyder det fra Tænketanken Europa i ny analyse.
EU-Kommissionen har fremsat en række forslag, der skal gøre EU mindre kritisk afhængige af Kinas ressourcer til den grønne omstilling. Men det er ikke nok til for alvor at være optimistisk på EU's vegne, lyder det fra Tænketanken Europa i ny analyse.Foto: Olivier Matthys/AP/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Ruslands invasion af Ukraine har givet Danmark og resten af Europa en akut påmindelse om, hvor risikabelt det kan være at gøre sig afhængig af ét lands energiressourcer.

Men mens det russiske gas-chok efterhånden har lagt sig, er en ny bekymring begyndt at volde de europæiske politikere store kvaler.

Er Europa i gang med at gøre sig lige så kritisk afhængige af Kina? Kræver den fremtidige forsyning af vindmøller, solceller og elbiler, at en af vores største geopolitiske rivaler er villig til at sælge råstoffer til os?

En ny analyse fra Tænketanken Europa ser nærmere på, hvor bekymrede politikerne skal være.

Og der er både en god og en dårlig nyhed.

"Den dårlige nyhed er, at EU’s afhængighed af Kina ikke er blevet overdrevet. Den gode nyhed er, at der rent faktisk er en vej ud af den her afhængighed," siger Anders Overvad, der er chefanalytiker i Tænketanken Europa og står bag analysen om, hvordan EU vil sikre sig en robust forsyning af råstoffer i fremtiden.

Selv om Kina står for en stor del af EU’s forsyning af råstoffer, kan EU dække en væsentlig del af sit eget behov. Både fordi EU har egne miner og forarbejdningsfabrikker. Men også fordi EU har samarbejdsaftaler med en række andre lande, lyder konklusionen.

Anders Overvad har særligt kigget på EU’s forsyning af de 17 strategiske råstoffer, der er afgørende for, at EU kan komme i mål med den grønne omstilling.

Vi kan ikke leve med, at det i virkeligheden er Kina, der kan beslutte om Europa skal komme i mål med den grønne omstilling. 

Anders Overvad
Chefanalytiker, Tænketanken Europa

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00