Over 60 procent af statslige websteder lever ikke op til lov om tilgængelighed

Statsrevisorerne er utilfredse med Digitaliseringsstyrelsens tilsyn med tilgængeligheden på offentlige hjemmesider, hvor de fleste ikke følger loven.

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

I Danmark er det sikret ved lov, at borgere med handicap eller funktionsnedsættelser skal kunne bruge offentlige websteder på linje med andre borgere.

Men over halvdelen af de offentlige hjemmesider lever ikke op til de krav, lovgivningen stiller. Helt præcist 61 procent lever ikke op til kravene, viser en ny beretning fra Rigsrevisionen.

Det kan være tiltag som at få teksten læst op for personer med nedsat syn eller undertekster for personer med nedsat hørelse.

På baggrund af beretningen fra Rigsrevisionen kritiserer Statsrevisorerne de ministerier og regioner, der har de mangelfulde websites.

Statsrevisorerne kritiserer også Digitaliseringsstyrelsen, der har tilsynspligten med tilgængelighedsreglerne. Styrelsen kritik er dog mildere end regioner og ministeriers.

Borgere omfattet af webtilgængelighedsloven

Webtilgængelighedsloven skal sikre, at følgende borgere kan bruge offentlige websteder:
• borgere, som er blinde
• borgere med nedsat syn
• borgere uden farveopfattelse
• borgere uden hørelse
• borgere uden eller med nedsat taleevne
• borgere med nedsat bevægelighed eller styrke
• borgere med behov for at minimere udløsning af anfald som følge af lysfølsomhed
• borgere med nedsat kognition.

Kilde: Rigsrevisionens beretning

"Konsekvensen er, at borgere med handicap eller funktionsnedsættelse har ringere muligheder end andre borgere for at anvende eller tilgå vigtige informationer på offentlige websteder," skriver Rigsrevisionen i sin beretning.

Rigsrevisionen skriver videre, at 61 procent af forsiderne på de undersøgte websteder ikke overholdt ét eller flere af de tilgængelighedskrav, offentlige hjemmesider skal følge.

Derudover har 12 ud af 21 ministeriet og tre ud af fem regioner ikke afgivet en tilgængelighedserklæring, som der også er lovkrav om. Af de ni ministerier og to regioner, der har udfyldt en sådan har 46 procent ikke udfyldt den korrekt.

Altinget logoDigital
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget digital kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00