Debat

Radikale: Gør som Oslo og lad undercover-agenter bekæmpe diskrimination i nattelivet

Der er alt for meget diskrimination i nattelivet. I Oslo bliver klubber og barer sanktioneret og får inddraget deres alkoholbevillinger, hvis de afsløres i at diskriminere deres gæster. København bør undersøge mulighederne for at gøre det samme, skriver Radikales kultur- og fritidsordfører i København.

Vi kan se, at diskriminationen i det københavnske natteliv desværre stortrives, og det er derfor på tide, at vi gør noget aktivt for at forebygge og bekæmpe den, skriver Kashif Ahmad (R).
Vi kan se, at diskriminationen i det københavnske natteliv desværre stortrives, og det er derfor på tide, at vi gør noget aktivt for at forebygge og bekæmpe den, skriver Kashif Ahmad (R).Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Kashif Ahmad
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg hører gentagne gange, at ikke etnisk danske unge bliver diskrimineret i nattelivet i form af afvisninger til diverse spise- og spillesteder, tilråb og voldelige tilnærmelser.

Det er desværre ikke noget nyt. Lige siden jeg personligt begyndte at færdes i det Københavnske natteliv, for omkring 20 år siden, har der været diskrimination af ikke alene personers etnicitet, men også baseret på køn, handicap, seksuel orientering og kønsidentitet. En diskrimination, der kan være dybt skadelig for ikke bare det enkelte menneske, men også for os som samfund.

Vi kan se, at diskriminationen i det københavnske natteliv desværre stortrives, og det er derfor på tide, at vi gør noget aktivt for at forebygge og bekæmpe den.

Københavns Kommunes egen medborgerskabsundersøgelse fra 2021 viser, at hele 48 procent af de unge med ikke-vestlig baggrund har følt sig diskrimineret. Samtidig viser tallene, at 24 procent af de unge med ikke-vestlig baggrund har oplevet diskrimination i nattelivet. Det samme gælder 38 procent af unge med dansk eller anden vestlig oprindelse.

Det er et udtryk for, at diskrimination i nattelivet fortsat udgør et kæmpe problem i København.

Jeg så gerne, at vi udstyrede byen med et kontrolkorps bestående af kommunale undercover-agenter, som kunne registrere og bekæmpe diskrimination i nattelivet.

Kashif Ahmad (R)
Kultur- og fritidsordfører

Oslo har fundet en løsning

I Oslo har man muligvis fundet et middel mod diskrimination i nattelivet – nemlig den såkaldte Oslo-model. Oslo Kommune har siden 2010 haft unge til systematisk at teste indgangene til byens restaurationer og dermed dokumentere, om der foregår diskrimination i byens natteliv.

Helt konkret sendes en mindre gruppe mørklødede, unge mennesker ud i nattelivet for at tjekke, om dørmændene diskriminerer personer, der ikke lever op til det gængse nordiske udseende.

Hertil forsøger en såkaldt kontrolgruppe af etnisk norske mennesker med cirka samme alder, køn og påklædning samtidig at komme ind på det samme sted for at kunne dokumentere, om der sker en forskelsbehandling af de to grupper. De to grupper skal lade som om, de ikke kender hinanden, og den eneste synlige forskel på dem er således, at den ene gruppe består af udelukkende etnisk norske personer, mens den anden gruppe består af ikke-etnisk norske personer.

LÆS OGSÅ: Nye Borgerlige: Natklubber må gerne afvise på grund af etnicitet

Såfremt der registreres forskelsbehandling og diskrimination mellem de to grupper et sted, bliver stedet konfronteret med observationerne og kan risikere at miste sin alkoholbevilling. Det kan enten være for en kortere periode eller for resten af bevillingsperioden, hvis restaurationen flere gange dømmes for diskrimination.

Modellen har været med til at afsløre tilfælde af diskrimination i Oslos natteliv, og jeg mener bestemt, at en lignende model også kunne virke præventivt i København.

Forslag skal med til budgetforhandlinger

Vi skal selvfølgelig finde en model i Københavns Kommune, der passer til vores by og den danske lovgivning, men jeg så gerne, at vi udstyrede byen med et kontrolkorps bestående af kommunale undercover-agenter, som kunne registrere og bekæmpe diskrimination i nattelivet på samme måde, som det gøres i Oslo.

Læs også

Radikale Venstre i København vil derfor tage denne indsats med til de kommende budgetforhandlinger, og jeg håber, at Borgerrepræsentationen kraftigt vil overveje at afsætte midler til at gennemføre en lignende ordning i København. Det kan eventuelt være en forsøgsordning i en begrænset periode for at se, om indsatsen virker.

Hvis vi ville komme diskrimination i Københavns natteliv til livs, skal vi handle. Og faktisk foreslog vi i Radikale Venstre at indføre en ordning i stil med Oslo-modellen tilbage i 2016. Men her blev vi stoppet af blandt andre de borgerlige partier, der blokerede for initiativet. 

Jeg mener, at diskriminationen i nattelivet er med til at modarbejde vores integrationspolitik, og jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at vi har unge, der i 2022 ikke kan tage i byen og have det sjovt på lige fod med deres etnisk danske venner.

Vi skal skabe et lige København, hvor der er plads til alle, og hvor alle kan føle sig trygge. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kashif Ahmad

Medlem (R), Københavns Borgerrepræsentation
lærer

0:000:00