Debat

EU-politikernes vilkår skal efterses

Venstres EP-kandidat Karsten Madsen er bange for vigende folkelig opbakning til EU, hvis ikke politikeres lønvilkår kommer mere i overenstemmelse med den øvrige befolknings.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Medlemmer af Europa-Parlamentet skal selvfølgelig ikke have bedre løn- og arbejdsforhold end folketingsmedlemmer. Det er de danske medlemmer stort set enige om. Men et flertal i Parlamentet (socialdemokrater og konservative) har en anden opfattelse. Ændringer sker ikke på Parlamentets initiativ. Derfor må Danmark nu handle selv.

Jeg ser to forslag:

  • Lønnen for parlamentarikerne fastsættes som nu af det enkelte medlemsland (og svarer dermed for danske medlemmers vedkommende til vederlaget for en MFer). Frynse- og andre økonomiske forhold sidestilles også med MFere. Medlemmerne skal selvfølgelig holdes skadesløse omkring tjenstlige forhold. Dvs. fri fly- og togbefordring til møder, taxibons, hotelkuponer osv. til samme formål. Fast omkostningstillæg til MEPere som MFere. Diætsystemet afskaffes. Men ingen rede penge udover lønnen mellem EU og de folkevalgte MEPere.

  • Eller man kunne beholde de nuværende løn og ordninger, mens man for Danmarks vedkommende får Folketingets billetkontor til at administrere alle rejseordningerne, hvor de danske MFere frivilligt tilslutte sig en ordning, hvor overskud går til en fælles "kasse" - en fond til et fornuftigt almennyttigt eller europæisk formål.

    Absolut løntop
    Endelig en helt anden problemstilling. Og en løn på 63.000 plus fryns vil placere et estisk eller lettisk medlem af Parlamentet i den absolutte top af indkomstgrupperne i deres hjemlande. En reel lønindtægt langt udover en million er selvfølgelig gak. Det vil give nye spændinger og øge folkelig modstand mod det europæiske samarbejde. Både herhjemme og ikke mindst i de nye, fattigere medlemslande.

    Livsvilkårene for politikere skal kunne sammenlignes med almindelige vælgeres. Det burde være logik for burhøns.

    Karsten Madsen
    EP- og folketingskandidat (V)

    Livsvilkårene for politikere skal kunne sammenlignes med almindelige vælgeres. Det burde være logik for burhøns.

  • Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

    Omtalte personer

    Karsten Madsen

    Fhv. adm. direktør og ansv. chefredaktør, Berlingske Tidende, Fyns Amts Avis og JydskeVestkysten, fhv. pressesekretær, Socialdemokratiet
    journalist

    0:000:00