Ellemann på pressemøde: Ingen funktionel blå blok at vende hjem til

Venstre havde inviteret til pressemøde i anledning af partiets sommergruppemøde i Farsø fredag. Du kan se det fra start til slut her.

Erik HolsteinAndreas Krog

Fredag eftermiddag trådte Venstres partitop med partiformand Jakob Ellemann-Jensen frem foran pressen i kølvandet på partiets folketingsgruppes sommergruppemøde i Farsø i Nordjylland.

Jakob Ellemann-Jensen brugte blandt andet pressemødet til at forklare hvorfor Venstre valgte at gå i regering med Socialdemokratiet og Moderaterne i december sidste år. Det gjorde partiet blandt andet for at være med til at lave reformer og sikre vælgerne skattelettelser samt føre en ansvarlig klimapolitik og investere milliarder af kroner i en oprustning af Forsvaret.

Samtidig sendte han en stikpille til de borgerlige oppositionspartier.

”Jeg ser ikke en funktionel blå blok at vende hjem til. Derfor skal Venstre videre,” understregede Jakob Ellemann-Jensen, der igen og igen måtte svare på, hvordan partiet skal kunne føre valgkamp mod sin nuværende regeringspartner Socialdemokratiet.

Står tilbage med mange spørgsmål

Partiformanden, der også er vicestatsminister og forsvarsminister, blev blandt andet også spurgt ind til den såkaldte våbensag, som Altinget har afdækket.

Han ville ikke svare klart på, om hans egen rolle i sagen også skal indgå i den uvildige advokatundersøgelse, som skal laves i de kommende måneder. Det har flere partier krævet.

”Jeg kommer til sammen med forsvarsforligspartierne at drøfte, hvordan vi laver denne her undersøgelse, så vi alle sammen kan blive betrygtet i hvad der er foregået. For jeg står tilbage med mange spørgsmål. Det gør de andre partier også. Jeg kommer ikke til at sige noget om, hvad den undersøgelse indeholder, før den undersøgelse ligger på bordet. Af respekt for forligspartierne,” sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Du kan se hele pressemødet ovenfor.

Tre konkurrenter æder af Ellemanns Venstre-vælgere

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, gav inden pressemødet en lynanalyse af partiets aktuelle kampform. Den kan du læse her:

Kampform: Ringe, men med tegn på stabilisering på et utilfredsstillende niveau. 

Valgresultatet på 13,3 procent var en katastrofe for Venstre, og siden er det kun blevet værre.

Det parti, der under Anders Fogh Rasmussen (V) var landets største, må nu tage til takke med en opbakning omkring 10-11 procent.

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen landede midt i et stormvejr, da han efter sin lange sygemelding vendte tilbage til Borgen midt i august.

Altingets afdækning af de vildledende oplysninger ved hasteindkøbet af israelske våben lå og ventede på ham, og sagen er langtfra slut. Selvom intet tyder på, at Ellemann bevidst har vildledt Folketinget, efterlader sidste uges kaotiske forløb et indtryk af et forsvarsministerium helt ude af kontrol.

Mens Ellemann ved første pressemøde var tøvende med at drage personalemæssige konsekvenser, trådte han ved det næste pressemøde i karakter og fyrede departementschefen. Det var et minimum i betragtning af sagens alvor.

Venstre har sagligt set fået en del indrømmelser i regeringsgrundlaget, men det har ikke rigtig hjulpet noget. Partiet havde raset mod Mette Frederiksen (S) i en grad, at det for mange vælgere var det ultimative løftebrud at gå ind i en regering under hendes ledelse.

Danmarksdemokraternes Inger Støjberg og Liberal Alliances Alex Vanopslagh æder hver deres segment af Venstre-vælgere, og det har kun gjort ondt værre for Venstre, at endnu en farlig konkurrent i skikkelse af Moderaternes Lars Løkke Rasmussen kom med i regeringen.

Dertil kommer, at SVM-regeringen om ikke så længe skal håndtere en CO2-afgift til landbruget, og selvom landbruget ventes marineret i tilskud, kan afgiften alligevel skabe yderligere uro i Venstres bagland. Her ligger Støjberg på lur for at indfange utilfredse Venstre-vælgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00