Se med: Vi har fokus på både land og by – modsat Danmarksdemokraterne, siger Pernille Vermund

Formanden for Nye Borgerlige mener, at der er en forskel på Danmarksdemokraterne og hendes eget parti. Det siger hun på et pressemøde i anledning af det årlige sommergruppemøde. Du kan se hele seancen her.

Frida Flinch

Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne deler ikke kun arbejdsplads på Christiansborg; de deler også til tider vælgere.

Men ét område adskiller de to, slår NB-partistifter Pernille Vermund på plads under et pressemøde i anledning af partiets sommergruppemøde.

"Jeg ved, at Danmarksdemokraterne bruger meget energi på alle de områder, der ligger uden for storbyerne. Det er vigtigt, men sammenhængskraften er for os helt afgørende," siger Pernille Vermund.

Nye Borgerlige vil ikke spille den ene befolkningsgruppe ud mod den anden, for det skal være godt at være dansker i hele Danmark, uddyber hun.

Synes du, at Danmarksdemokraterne spiller en befolkningsgruppe ud mod en anden?

"Jeg synes, at det er vigtigt at have fokus på begge dele," lyder svaret.

På Nye Borgerliges pressemøde er partiet også kommet omkring ønsket om at pause en netop genindført elafgift, en folkeafstemning om regeringens forbud mod koranafbrændinger, samt modstanden mod en CO2-afgift på transport og landbrug.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, gav inden pressemødet lynanalyse af partiets aktuelle kampform. Den kan du læse her.

Katastroferamte Nye Borgerlige er ved at løbe tør for tid

Kampform: Ringe med dårlige perspektiver 

I Nye Borgerliges tilfælde er det lige før begrebet "sommergruppemøde" slet ikke giver mening.

"Gruppen" er efter afhopninger og eksklusioner nede på tre medlemmer, og heraf har Peter Seier Christensen netop sygemeldt sig med kræft.

Nedturen startede reelt ved folketingsvalget, der trods en lille fremgang var en stor skuffelse for Nye Borgerlige, og det viste sig tilmed kun at være ouverturen til langt værre katastrofer:

Pernille Vermunds (NB) afgang som formand, efterfulgt af et bizart intermezzo med Lars Boje Mathiesen i formandsstolen, og dernæst en eksklusion af den nye formand og Vermunds genindtræden på posten.

Alt det skete på få uger og med den undrende offentlighed som måbende tilskuere.

Pernille Vermunds karisma har denne gang ikke været nok til at bringe partiet op igen. Nye Borgerlige har nu fået tilgang af den tidligere DF'er Martin Henriksen, men det skal ikke ses som et udtryk for en ny strøm mod Nye Borgerlige.

Det er almindelig kendt på Christiansborg, at Henriksen primært skiftede parti, fordi hans dødsfjende Morten Messerschmidt er blevet formand for DF.

Nye Borgerlige er et af de partier, der har allermest brug et sommergruppemøde til at sætte en ny dagsorden. Partiet er ved at løbe tør for tid.

Pernille Vermund fik skabt sit parti ud af ingenting, og man skal aldrig undervurdere hende. Men chancerne for, at Nye Borgerlige overlever næste folketingsvalg, synes ret usle. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

0:000:00