Lær af Albertslund Kommune: Sådan gøder du et sundt og trygt naboskab

Borgere, der tidligere frygtede hinanden, blev i Albertslund Kommune bragt i samme rum til en samtale om utryghed. Arbejdet resulterede i et styrket naboskab og det giver god mening i kriminalitetsforebyggelsen. Civilsamfundets ses som et forlængende led i forhold til myndighedernes indsats.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Her er et paradoks: I Albertslund Kommune har man med succes nedbragt kriminaliteten, men de nedadgående grafer og tabeller lod sig ikke afspejle i borgernes følelse af at være trygge i deres egen gade eller den lokale park. På trods af den nedbragte kriminalitet krydsede helt almindelige borgere stadig vejen eller kiggede ned i jorden, når de mødte en person eller en flok, der på en eller anden måde trickede en følelse af utryghed. 

I kommunen kunne man aflæse kløften mellem den faktiske lave kriminalitet på den ene side og en voksende utryghed på den anden. Det vakte undren, fortæller Kasper Fisker, der er stabschef i Den Kriminalpræventive Enhed (DKE) i Albertslund Kommune. 

“Som politiker eller embedsværk er det ikke altid den objektive kriminalitet, man bliver målt på. Tryghed handler om følelser, og der kommer vi til kort med vores normale styringsredskaber. For vi kan ikke med vores regneark og kommunale handleplaner implementere tryghed. Den oplevelse skal hjælpes på vej nedefra gennem opbyggende borgerprocesser.” 

Borgermøde: Hvad gør dig tryg?

I Albertslund blev løsningen, at man indkaldte borgerne til en dialog om, hvad der står i vejen for, at de i deres hverdag føler tryghed. Alle fik en åben invitation: Imamen, folkekirkepræsten, de unge på gadehjørnet, det store tavne flertal og facebookkrigerne, der har en tendens til at se skygger alle vegne. Borgmesteren bød velkommen og kommunens medarbejdere fik strenge ordre på at slå ørerne ud, hjælpe samtalen på vej og vigtigst at alt: at holde sig i skindet i forhold til egne gode ideer. 

“Det er en borgerstyret proces og det betyder, at borgerne skal være med til at formulere problemer og løsninger. Det handlede i første omgang at finde et rum, hvor alle parter kunne fortælle ærligt om, hvornår og i hvilke situationer, de føler sig utrygge,” forklarer Kasper Fisker. 

Efter første stormøde sad forvaltningen tilbage med en uredigeret brainstorm. På det næste stormøde handlede det om at identificere nogle klumper, der kunne grupperes. Hænger tryghed i parken sammen med mængden af affald, nye bænke uden graffiti og bedre belysning i skumringstiden? Hvad kan vi gøre for at dæmpe trafikken og oplevelsen af vanvidskørsel? Hvordan kan vi fremme samtalen mellem naboer, der frygter hinanden? 

Utryghed og kriminalitet går hånd i hånd 

En række arbejdsgrupper bestående af borgerne selv blev sat i gang for at finde løsninger på de problemer, der kom frem. Kommunen fungerede i starten som facilitator og sidenhen som en slags god fe, der kan sørge for forplejning, når en arbejdsgruppe eksempelvis mødes for at samle skrald, eller til andre helt lavpraktiske gøremål: 

“Arbejdsgrupperne fungerer stadig, men nu uden os som støttehjul. De kan bede om hjælp til at flytte en bænk, sætte trafikdæmpende blomsterkummer op eller finansiere pizzaer. Det er vigtigt, at vi leverer hurtigt. De skal se, at vi tager dem alvorligt og ikke kun støtter dem med ord, men også med handlinger.” 

For Kasper Fisker og Albertslund Kommune giver det rigtig god mening at bruge kræfter på at øge følelsen af tryghed. For utryghed og øget kriminalitet går nemlig hånd i hånd. Hvis fru Olsen sidder frygtsom i sin lejlighed, fordi hun ikke tør indtage gårdmiljøer eller parken, så vil andre “særlige typer” overtage fællesarealerne og det kan skabe grobund for ny kriminalitet. Det er et mønster, der skal bremses, for ikke at blive en selvforstærkende effekt. Derfor, argumenterer Kasper Fisker, er der rigtig god grund til at styrke fru Olsen i hendes mod på at være i parken og måske endda at hilse på dem, der tidligere gjorde hendes utryg. 

“Når vi begynder at sige hej til hinanden, så anerkender vi hinanden, og så har vi en ny ramme. Det er sådan, vi mennesker fungerer. Vi vil gerne sortere folk efter, om de er vores ven eller fjende. Det første hej kan være indgangen til, at man begynder at hjælpe hinanden og se hinanden som en ressource. Det er rørende, når det sker,” siger Kasper Fisker. 

Kriminalitetsbekæmpelse er og bliver statens ansvar 

At aktivere den del af civilsamfundet, der handler om et stærkt og trygt naboskab, er blot en af de strenge, en kriminalpræventiv indsats kan spille på. I Albertslund gør man også god brug af forældrenetværk og de lokale idrætsforeninger, hvor “problembørn” kan dyrke fodbold eller boksning og på den måde styre uden om risikoadfærd. 

Kasper Fisker byder alt det, civilsamfundet kan, velkommen. Men han er også stærk fortaler for, at det er og bliver statens ansvar at begrænse kriminalitet og tilbyde personer på kanten et alternativ til det kriminelle liv. Civilsamfundet er i den henseende et “forlængede led”. 

“Jeg er ikke fortaler for at bruge civilsamfundet til alt muligt, og jeg vil også gerne advare mod at lade civilsamfundet overtage kriminalitetsforebyggelsen,” siger han og uddyber: “Vi er rigtig glade for vores lokale fodboldhold, men det er også vigtigt, at det, der sættes i værk, foregår sammenhængende og som led i en større plan. Derfor er der brug for klare roller og at nogen i sidste ende påtager sig ansvaret. I det offentlige har vi jura og kontrolmekanismer, der beskytter borgerne. Så reguleret er civilsamfundet ikke, og derfor mener jeg, at civilsamfundet skal ses som en forlængende led i kriminalitetsbekæmpelsen.” 

Vil du gerne vide mere om projektet i Albertslund, og civilsamfundets potentiale i kriminalitetsforebyggelse i det hele taget, kan du læse mere her.

Forrige artikel Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre Sådan fik gymnasieelever og Sex & Samfund ministerens øre Næste artikel Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer Lær af Næstehjælperne: Sådan beskytter du sårbare facebookmedlemmer
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.