Rekordstor investering i dansk højteknologi

INVESTERINGER: Højteknologifonden har netop uddelt knap 600 millioner kroner til forskningsprojekter, der i løbet af de næste år skal kunne skabe vækst. Fonden forventer at kunne bevare niveauet trods nedskæringer i finansloven for 2013.
Teknologifonden har nu udvalgt 20 forskningsprojekter, som tilsammen tildeles 594 millioner kroner. Ifølge Carsten Orth Gaarn-Larsen, direktør i Højteknologifonden, er det den største runde af investeringer i Højteknologifondens historie.
Teknologifonden har nu udvalgt 20 forskningsprojekter, som tilsammen tildeles 594 millioner kroner. Ifølge Carsten Orth Gaarn-Larsen, direktør i Højteknologifonden, er det den største runde af investeringer i Højteknologifondens historie.Foto: Pressefoto/Højteknologifonden
Susie Lund

Vi vil gerne have, at der gives nogenlunde samme beløb i støtte til forskningsprojekter i 2013 som i 2012. Da vi erfarede, at vi ville blive beskåret, valgte vi derfor at reducere antallet af projekter i 2012. Det betyder, at vi kan flytte nogle af midlerne over til 2013, så vi bevarer niveauet.

Carsten Orth Gaarn-Larsen
Direktør, Højteknologifonden

Højteknologifonden pumper et rekordstort beløb ud til forskningsprojekter i år og følger op med en lige så stor pulje næste år.

20 danske forskningsprojekter inden for højteknologi modtager 594 millioner kroner. Højteknologifonden investerer 304 millioner, mens virksomheder og universiteter leverer 290 millioner kroner.

Det er den største runde af investeringer i Højteknologifondens historie, lyder det fra Carsten Orth Gaarn-Larsen, direktør i Højteknologifonden.

Højteknologifondens rekordstore investering kunne faktisk være større. At den ikke er større skyldes, at fonden fik 640 millioner at jonglere med i 2012, mens fonden kun får 445 millioner kroner at disponere over i finanslovaftalen for 2013.

Niveauet skal holdes

Til trods for udsigten til lavere budgetter for Højteknolgifonden i 2013, så stiler fonden efter uændrede bevillinger til forskningsprojekter det kommende år.    

"Vi vil gerne have, at der gives nogenlunde samme beløb i støtte til forskningsprojekter i 2013 som i 2012. Da vi erfarede, at vi ville blive beskåret, valgte vi derfor at reducere antallet af projekter i 2012. Det betyder, at vi kan flytte nogle af midlerne over til 2013, så vi bevarer niveauet," siger Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Ifølge Altinget | Forskning & Innovations oplysninger flytter Højteknologifonden 81 millioner kroner fra 2012 til budgettet i 2013 og kan derfor støtte forskningsprojekter med op mod 526 millioner kroner i 2013.

Carsten Orth Gaarn-Larsen pointerer dog, at de ikke ved, hvordan pengene endeligt fordeles, da ansøgerfeltet i 2013 endnu er uvist.

Forskningsprojekter skaber vækst
Forskningsprojekterne spænder lige fra øjenstyring af mobiltelefoner til sikker nedfrysning af stamceller. 

"Der er masser af vilje i Danmark til at satse på forskning og hæve sig på den internationale scene. Det er glædeligt, for det rummer store perspektiver for at skabe vækst og arbejdspladser," siger Carsten Orth Gaarn-Larsen.

De udvalgte projekter varer mellem tre og fem år, og ifølge Carsten Orth Gaarn-Larsen vil der derfor gå noget tid, inden resultaterne kan ses:

"Når projekterne er afsluttet, kan man være heldig, at de kan kommercialiseres med det samme. Men man skal typisk forvente, at der vil gå et til to år, efter projektet er afsluttet, før man kan se effekten på vækst og beskæftigelse." 

Grundig udvælgelsesproces
Højteknologifondens bestyrelse har vurderet de 20 udvalgte projekter af to omgange. Først selve idéen og dernæst projektets mulighed for at blive gennemført med succes. Undervejs er ansøgningerne også blevet vurderet af forskningsfaglige eksperter, der bekræfter et højt forskningsniveau.

"Landets universiteter og virksomheder har budt sig til med historisk mange projekter af meget høj kvalitet. Det er positivt at se, at højteknologien ikke begrænser sig til de store byer, men også når ud til for eksempel Hjallerup, Tarm og Søndersø," siger Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Samlet set deltager 38 forskergrupper og 36 virksomheder i de nye samarbejder. Forskerne kommer fra seks af landets universiteter og fire hospitaler, mens virksomhederne er spredt på Danmarkskortet og spænder lige fra nystartede pionerer til mere etablerede firmaer.

Universiteterne og virksomhederne, der modtager støtte, er forpligtede til at dele deres resultater med hinanden, så vigtige erfaringer og løsninger ikke går tabt.

Dokumentation

Højteknologifondens budget opgjort i millioner:

  2012 2013
 Finanslov 640 445
 Overført -81 81
 Bevillingsramme 559 526


Højtenologifondens nyeste investeringer opgjort i millioner:

 Projekt Investering
 Ultralydsscannere skal redde liv

 HTF: 75 
 Samlet: 149 
 Varighed: 5 år

 Gentest af køer skal hjælpe osteproducenter HTF: 5
 Samlet: 11 
 Varighed: 3 år 
 Ny opfindelse sikrer fosfor til de næste generationer HTF: 14 
 Samlet: 27 
 Varighed: 3 år 
 Dansk teknologi til øjenstyring af mobiltelefoner HTF: 13 
 Samlet: 25 
 Varighed: 3 år
 Sikker nedfrysning af stamceller HTF: 11 
 Samlet: 20 
 Varighed: 3 år 
 Miljørigtig film fjerner giftig formaldehyd i spånplader HTF: 6
 Samlet: 12 
 Varighed: 3 år
 Dansk teknologiprojekt skal styrke den danske olieindustri HTF: 5
 Samlet: 10 
 Varighed: 4 år
 Få styr på fødevarerne HTF: 15 
 Samlet: 30 
 Varighed: 4 år 
 Blodprøve skal afsløre skjulte leversygdomme HTF: 15
 Samlet: 30 
 Varighed: 4 år
 Bedre rødvin - og sundere køer HTF: 6
 Samlet: 12 
 Varighed: 3 år
 Ny diagnostik skal give færre operationer for prostatakræft HTF: 13
 Samlet: 23 
 Varighed: 4 år 
 Isolering med rumfartsteknologi HTF: 6 
 Samlet: 12 
 Varighed: 3 år 

 Ny støbeteknologi giver spændende design, billigere
 produkter og renere miljø

 HTF: 4 
 Samlet: 7
 Varighed: 3 år 
 En arkitektonisk revolution med ny robotteknologi  HTF: 13 
 Samlet: 24 
 Varighed: 3 år 
 Biomimetik - med naturen som inspiration HTF: 45 
 Samlet: 90
 Varighed: 4 år 
 Renere udstødning fra dieselskøretøjer HTF: 10 
 Samlet: 19
 Varighed: 4 år 
 Et enkelt lag af kulatomer skal skærpe konkurrenceevne HTF: 24 
 Samlet: 46 
 Varighed: 5 år 
 Mikroorganismer kan bane vejen for naturlige farvestoffer HTF: 6 
 Samlet: 11 
 Varighed: 3 år 
 Det bærbare laboratorium HTF: 12 
 Samlet: 22 
 Varighed: 3 år 

 Laserlys og usynlige farvestoffer skal forbedre 
 svejserteknikker

 HTF: 7 
 Samlet: 14 
 Varighed: 4 år 
 I alt HTF: 304
 Samlet: 594

Kilde: Højteknologifonden, Investeringer per 17. december 2012 


0:000:00