Om  
Pernille Bjørn

Professor får formidlingspris for fokus på kvinder i datalogi

Pernille Bjørn, der i 2015 blev den første kvindelige professor i datalogi på Københavns Universitet, modtager 8. marts SCIENCE Formidlingspris. 

Claudia Steenhard

Datalogi begyndte med kvinderne i anden verdenskrig, der brød Nazi-Tysklands Enigmakode under 2. Verdenskrig. Senere var det i rumkapløbet, hvor vigtige beregninger udført af kvinder gjorde det muligt at sende mennesker ud i rummet. Helt op til 1980'erne var der i lande som USA og Danmark flere kvinder i tech-branchen og dobbelt så mange kvinder på de datalogiske uddannelser sammenlignet med i dag.

I dag er kvinderne nærmest usynlige i datalogien, og det vil Pernille Bjørn ændre på. Hun modtager den 8. marts SCIENCE Formidlingspris og 25.000 kroner for sit arbejde med at formidle sin forskning om kvinder i datalogi og sætte fokus på kønsdiversiteten i datalogifaget.

"For mig er det vigtigt at undersøge kønsubalancen i datalogi som en forskningsagenda - ikke som et rekrutteringsprojekt. For at skabe forandring og større kønsbalance må vi forstå problemstillingen. Jeg vil ikke at ændre kvinderne, så de 'passer ind' på datalogi. Jeg vil gerne tilpasse datalogifaget, så forskellige mennesker kan genkende sig selv og opleve, at de kan blive succesfulde i faget," siger Pernille Bjørn. 

0:000:00