Debat

Lydklyngen: Hvis vores erhvervsstøtte ryger, står arbejdspladser på spil

Erhvervsklyngen for den danske lydindustri kan miste erhvervsstøtten som en del af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses kommende strategi. Det er uforståeligt, når lydbranchen er med til at markere Danmark internationalt, skriver en gruppe aktører fra lydindustrien.

Lydindustrien udgør en af landets stærkeste
tech-områder, skriver Af Torben Vilsgaard,
Søren Bech, Karen Wibling Solgård, Vibeke Pedersen, Jesper Theil Thomsen, Thomas Bak og Carsten Gaarn-Larsen.
Lydindustrien udgør en af landets stærkeste tech-områder, skriver Af Torben Vilsgaard, Søren Bech, Karen Wibling Solgård, Vibeke Pedersen, Jesper Theil Thomsen, Thomas Bak og Carsten Gaarn-Larsen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.


Lydbranchen er en industri, der primært trækker på højt uddannet arbejdskraft fra science- and engineering- fagene. Branchen udmærker sig ved højere lønninger og større produktivitet og jobskabelse, end industrien i gennemsnit gør.

Danish Sound Clusters arbejde for at stimulere vækst og innovation i lydbranchen og bidrager til at sikre arbejdspladser i Danmark i dag og i fremtiden. Det gælder både blandt akademikere og fagudlærte.

Industrien udgør med andre ord en af landets stærkeste tech-områder.

Afsendere
  • Torben Vilsgaard, direktør, Danish Sound Cluster
  • Søren Bech, forskningsdirektør, Bang & Olufsen
  • Karen Wibling Solgård, markedschef, Demant
  • Vibeke Pedersen, chef, Troldtekt
  • Jesper Theil Thomsen, administrerende direktør, Soundboks
  • Thomas Bak, professor, dekan, Aalborg Universitet
  • Carsten Gaarn-Larsen, koncerndirektør, Danmarks Tekniske Universitet

Samtidig bidrager virksomhederne i lydindustrien til forskning og udvikling af nye og innovative produkter, som blandt andet løser støjproblemer i byer og bygninger, skaber bedre velfærd for hørehandicappede og andre steder i sundhedssystemet, samt tilbyder oplevelsesformidling inden for musik, film og gaming.

En vigtig del af dansk økonomi

De tre danske høreapparatsproducenter GN, Widex - nu WSA - og Demant har skabt Danmarks styrkeposition med en global markedsandel på over 60 procent. De tre virksomheders årlige værdiskabelse er på mere end 7,5 milliarder kroner. Dertil kommer også B&O og andre lydselskaber, der alt i alt bidrager til, at der er god økonomi for Danmark i at stimulere høre- og lydindustrien.

Det er derfor uforståeligt, at der lægges op til, at erhvervsstøtten til lydklyngen fjernes netop nu.

Imidlertid arbejder Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse i skrivende stund på en strategi, der på ingen måde bidrager til at stimulere det lokomotiv, som høre- og lydindustrien udgør for dansk økonomi. Strategien drøftes sidst i september og besluttes endeligt senere i efteråret.

Endvidere er dette arbejde tilsyneladende ikke koordineret med arbejdet i den regeringsnedsatte ekspertgruppe, der ifølge kommissoriet skal komme med anbefalinger til fremtidens erhvervsstøtte.

Ny strategi kan koste arbejdspladser

Konsekvensen er, at flere erhvervsklynger står til at miste deres støtte. De har dermed udsigt til at lukke. Det gælder ikke mindst for Danish Sound Cluster, erhvervsklyngen, der understøtter den danske lydindustri og samlet set omsætter for 70 milliarder kroner årligt og beskæftiger 52.000 personer.

Konsekvensen er yderligere, at dette – foruden at koste i forhold til vækst og innovation – kan koste arbejdspladser og velfærd i de kommuner, hvor virksomheder i lydindustrien er placeret.

Klyngen er vital for, at den lydtekniske viden, der udvikles på universiteterne, finder anvendelse i industrien.

 

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses beslutning kan med andre ord ende med at kortslutte arbejdet vedrørende regeringens udspil om en revurdering af det samlede erhvervs-fremmesystem endnu før, det for alvor er gået i gang.

Det er derfor uforståeligt, at der lægges op til, at erhvervsstøtten til lydklyngen fjernes netop nu.

Selvfølgelig bakker den samlede lydindustri op om, at erhvervslivet og det danske samfund mere generelt får så meget ud af erhvervsstøttekronerne, som overhovedet muligt. Men på trods af lydbranchens udvikling, innovation og vækst har Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse alligevel ikke inkluderet lydteknologi i dens kommende strategi. Det er en ommer, der risikerer både at koste arbejdspladser og velfærd.

Støtten burde strømme til 

Danish Sound Cluster understøtter som erhvervsklynge den danske lydindustri. Gennem afholdelse af aktiviteter såsom webinarer og konferencer er Danish Sound Cluster med til at facilitere vidensdeling i lydindustrien. På samme måde fremmer klyngen indbyrdes samarbejde mellem danske lydvirksomheder samt mellem virksomheder og universiteter.

Læs også

Klyngen er vital for, at den lydtekniske viden, der udvikles på universiteterne, finder anvendelse i industrien i form af nye innovative produkter og tiltag. Desuden understøtter klyngen iværksætteri i lydbranchen.

Med forslaget om at fjerne erhvervsstøtte til den danske lydindustri sløjfes støtten til en vigtig og unik industri for Danmark, der i stedet burde stimuleres som det vækstlokomotiv, industrien er.

Vi gambler med Danmarks brand

Danish Sound Cluster understøtter et velfungerende, stærkt og mangfoldigt økosystem, hvor store industrispillere, SMV’er, startups, selvstændige konsulenter og stærke vidensmiljøer på forsknings- og uddannelsesinstitutionerne er gensidigt afhængige af hinanden.

Men det er afgørende, at saneringen tilgodeser innovation, forskning, dansk erhvervsliv og økonomi samt mindsker risikoen for kontraproduktive effekter.

At sløjfe erhvervsstøtten til den danske lydindustri vil endvidere også ramme muligheden for en stærk branding af Danmark som et globalt centrum for innovation, forretningsudvikling, forskning og uddannelse. Lydklyngen er vital for lyd som teknologiområdet. Som verdens eneste af sin slags er det med til fortsat at sikre Danmarks førerposition i branchen.

Dette udfordrer samlet set linjen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og aktualiserer behovet for, at en sanering eller fjernelse af bestemte erhvervsstøtteordninger sker med afsæt i objektive og gennemskuelige kriterier og i en åben proces.

Opråb til Folketinget: Fokuser på gevinsterne

Der skal derfor lyde dette klare opråb til Folketingets erhvervsordførere samt til erhvervsminister Morten Bødskov (S), at en ændring af erhvervsstøtteordningssystemet bør ske med afsæt i ensartede objektive kriterier og med blik for de samfundsøkonomiske gevinster, de enkelte klynger og industrier bidrager med.

Der er for meget på spil.

Det er altafgørende at undgå en arbitrær eller politiseret proces, som fjerner fokus fra det arbejde, som klyngen Danish Sound Cluster bidrager med til Danmarks lydteknologiske industri.

Danish Sound Cluster ønsker at bidrage positivt med indspil til en sanering af erhvervsstøtte-ordningen med henblik på at få mest muligt for de danske skattekroner. Men det er afgørende, at saneringen tilgodeser innovation og forskning, dansk erhvervsliv og økonomi samt mindsker risikoen for kontraproduktive effekter på den danske konkurrenceevneevne.

Danish Sound Cluster er med til at markere lydindustriens virksomheder som stærke samfundsøkonomiske aktører inden for tech-området. Af samme årsag er det afgørende at understøtte branchen.

Der er for meget på spil til blot at underkaste samtlige erhvervsstøtteordninger - grønthøstermetoden – det er der sjældent kommet noget godt eller værdifuldt ud af. Det vil blot koste på arbejdspladser og velfærden i de berørte kommuner i en tid, hvor vi i den grad står og mangler hænder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carsten Orth Gaarn-Larsen

Koncerndirektør, DTU
cand.polyt. (DTU 1991), hd i Udenrigshandel (CBS 1993), cand.merc. (CBS 1998)

Thomas Bak

Dekan, Det Tekniske Fakultet for IT og Design AAU
ph.d. i reguleringsteori (AAU 1999)

Jesper Theil Thomsen

Medstifter og bestyrelsesmedlem, Saga, direktør og medstifter, Soundboks, bestyrelsesmedlem, Børns Vilkår
STX (Virum Gymnasium, 2014)

0:000:00