Debat

Center for Organdonation: Taler vi om det samme, når vi diskuterer regler for organdonation?

Målet med at ændre lovgivningen om samtykke til organdonation må stå klart, inden vi går den vej. Det er nemlig vanskeligt at se, hvordan den model for aktivt fravalg, som ofte bliver fremført i debatten, adskiller sig fra den lovgivning og praksis, vi allerede har i dag, skriver Helle Haubro Andersen.

Regeringen har meldt ud, at den vil vende organdonationssystemet på hovedet og indføre  aktivt fravalg – i en blød form. En model, der i praksis ikke adskiller sig meget fra den gældende lovgivning. Derfor bør man være sikker på, at alle forstår og taler om det samme, når samtykkeformen bliver nævnt som en løsning på at få flere organer til transplantation, skriver Helle Haubro Andersen.
Regeringen har meldt ud, at den vil vende organdonationssystemet på hovedet og indføre  aktivt fravalg – i en blød form. En model, der i praksis ikke adskiller sig meget fra den gældende lovgivning. Derfor bør man være sikker på, at alle forstår og taler om det samme, når samtykkeformen bliver nævnt som en løsning på at få flere organer til transplantation, skriver Helle Haubro Andersen.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Helle Haubro Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ved en redaktionel fejl blev dette debatindlæg oprindelig publiceret i en længere uredigeret version. Den rettede og kortere version er publiceret onsdag den 21. februar klokken 11.15.

Aktivt fravalg diskuteres som et alternativ til den nuværende lovgivning om udtrykkeligt samtykke til eller aktivt tilvalg af organdonation. Om der reelt er tale om et alternativ afhænger af, hvilken version af aktivt fravalg, man i givet fald vil implementere i Danmark.

I Danmark skal der efter den gældende lovgivning være et udtrykkeligt samtykke til, at organer må udtages fra afdøde til transplantation. Samtykket kan være givet af personen selv i levende live og kun når den afdøde ikke selv har taget stilling til spørgsmålet, bliver de pårørende bedt om at tage beslutningen.

Det har været af stor betydning, at alle skal have mulighed for skriftligt at tilkendegive deres holdning til organdonation. Også de personer, for hvem det er afgørende, at det er de pårørende, som træffer den endelige beslutning, og eventuelt også modsætter sig ens eget ja til organdonation.

Læs også

Ved en lovændring i 2001 blev der derfor indføjet en mulighed for at registrere et ja til organdonation under forudsætning af ”pårørendes accept”.

Den gældende lovgivning forudsætter altså et aktivt tilvalg - i en blød form, idet konsekvensen af at man ikke har taget stilling er, at de pårørende bliver bedt om at sige ja eller nej til organdonation, når lægen i den konkrete situation på hospitalet skal afklare spørgsmålet.

Også ved aktivt fravalg skal man selv tage initiativ

Når vi taler om aktivt fravalg, forstiller de fleste sig nok en model, hvor vi alle som udgangspunkt indgår i Organdonorregistret med et ja til organdonation.

Temadebat

Temadebat: Hvordan skal regler og rammer for organdonation se ud i fremtiden?

Efter lang ventetid har regeringen spillet ud med et forslag til nye regler for organdonation.

Forslaget vender med statsministerens ord den nuværende ordning med ”aktivt tilvalg ” på hovedet er og erstatter det med en såkaldt ”blød” udgave af ”aktivt fravalg”.

Der er bred politisk enighed om, at rammerne for organdonation trænger til en grundig revision.

Men hvordan tager vi højde for både etiske dilemmaer og udviklingen i medicinsk teknologi?

Det spørger Altinget Etik og Tro relevante aktører om i denne temadebat.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er udelukkende udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Så er du velkommen til at skrive til debatredaktør Henrik Rasch på [email protected].

Hvis vi ikke ønsker det, kan vi enten framelde os Organdonorregistret eller tilkendegive et forbud mod organdonation. Det interessante er, at den model kun er indført i ét land i Europa, nemlig Holland.

Holland har ændret lovgivningen på organdonationsområdet i 2020. 1. januar 2023 havde 3,3 millioner hollændere over 18 år ikke aktivt registreret et valg, og blev registret som havende 'ingen indvendinger mod organdonation'.

Så lad os være sikre på, at vi alle forstår og taler om det samme, når samtykkeformen bliver nævnt som en løsning på at få flere organer til transplantation.

Helle Haubro Andersen
Centerleder, Dansk Center for Organdonation

Samtidig har lidt over halvdelen af de registrerede sagt ja, og næsten halvdelen af de registrerede har sagt nej. I det danske Organdonorregister, efter den model vi har i dag, har kun 6% af de registrerede sagt nej.

I modsætning til Holland indebærer den model af aktivt fravalg, som langt de fleste lande i Europa i praksis anvender, at borgerne selv skal tage initiativ til at registrere deres ønsker enten i et register eller på anden måde. Ingen er registreret på forhånd.

I den model for aktivt fravalg, som regeringen har sat til debat, skal alle borgere over 18 år i udgangspunktet indgå i Organdonorregistret som organdonorer. Dog skal borgerne aktivt bekræfte, at de vil donere deres organer. Er der ingen tilkendegivelser fra borgeren selv, overlades beslutningen til de pårørende.

Danskerne bør tage stilling på et oplyst grundlag

Vi er altså fortsat først at anse som organdonorer, såfremt vi selv tager initiativ til at registrere et ja i Organdonorregistret.

Det er vanskeligt at se, hvordan denne model i praksis adskiller sig fra det aktive tilvalg i den gældende lovgivningen – og derfor også, hvorfor denne model vil føre til flere transplantationer med organer fra afdøde. 

Så lad os være sikre på, at vi alle forstår og taler om det samme, når samtykkeformen bliver nævnt som en løsning på at få flere organer til transplantation.

Større tilskyndelse til, at vi får registreret vores ønsker i Organdonorregistret, går hånd i hånd med en styrket indsats der, hvor organdonation og transplantation finder sted – på hospitalerne.

Læger og sygeplejersker, som i deres arbejde står med de pårørende til afdøde organdonorer, efterspørger ikke en ændret lovgivning om samtykke. De ønsker initiativer, som fremmer, at flere danskere tager stilling på et oplyst grundlag og får deres beslutning tilkendegivet – gerne i Organdonorregistret som førstevalg.

Ad den vej vil de sundhedsprofessionelle, sammen med de pårørende, med sikkerhed vide, at de følger afdødes egne ønsker - også når det kommer til spørgsmålet om organdonation.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Haubro Andersen

Centerleder, Dansk Center for Organdonation

0:000:00