Det sker i EU: Italienerne svinger til højre

Det er FN-uge, dronning Elizabeth stedes til hvile, og italienerne går til valg. Til gengæld er der meget stille i Bruxelles.

Mange spår Giorgia Meloni fra Fratelli d'Italia en god chance for at blive Italiens næste premierminister.
Mange spår Giorgia Meloni fra Fratelli d'Italia en god chance for at blive Italiens næste premierminister.Foto: Flavio Lo Scalzo/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 19. september

Ugen starter med en begivenhed i et land, der har forladt EU, men som stadig er et trækplaster for de europæiske ledere. Når Dronning Elizabeth II bliver stedt til hvile fra Westminister-katedralen i London, er kommissionsformand Ursula von der Leyen og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, blandt gæsterne.

EU’s udenrigschef, Josep Borrell, er til gengæld fløjet til New York som fortrop for den perlerække af kommissærer, heriblandt von der Leyen, der skal deltage i den årlige generalforsamling i FN og alle de afledte arrangementer, der finder sted i den såkaldte FN-uge.

Rejseaktiviteterne betyder også, at EU-kommissærerne helt undtagelsesvist har afholdt deres ugentlige møde allerede søndag. Her besluttede de at anbefale at trække Ungarn over 50 millioner kroner i EU-støtte for blandt andet manglende tiltag mod korruption.

0:000:00