Debat

S-parlamentariker: Danmark bør gå rettens vej om mindstelønsdirektivet

Mindstelønsdirektivet er nu blevet stemt igennem Europa-Parlamentet for sidste gang. Derfor er EU-domstolen Danmarks sidste chance, hvis vi vil beskytte den danske model, skriver Marianne Vind (S).

Fra min stol i Europa-Parlamentet er analysen klar. Stop ikke kampen nu mod EU-mindsteløn, og før et annulleringssøgsmål ved EU-domstolen, skriver Marianne Vind (S).
Fra min stol i Europa-Parlamentet er analysen klar. Stop ikke kampen nu mod EU-mindsteløn, og før et annulleringssøgsmål ved EU-domstolen, skriver Marianne Vind (S).Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Marianne Vind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I onsdags stemte vi i Europa-Parlamentet for sidste gang om mindstelønsdirektivet. Siden forslaget blev fremsat tilbage i 2020, har jeg kæmpet inderligt imod det.

For løn er national kompetence, og lovgivning om løn i EU strider direkte imod den danske model og EU’s egne traktater.

Selvom der er kommet flere indrømmelser i forslaget undervejs, så ændrer det ikke ved, at direktivet går alt for langt.

Derfor er vi nu kommet til en afgørende fase - nemlig at Danmark skal tage stilling til, om vi vil føre et annulleringssøgsmål ved EU-domstolen.

Målet er at få enten annulleret eller indsnævret direktivets handlerum, så vi i bedste fald kan beskytte vores danske arbejdsmarkedsmodel.

Søgsmål er ikke en nem beslutning

Jeg er udemærket klar over, at et dansk søgsmål ved EU-domstolen ikke er en nem beslutning. Først og fremmest vil det være historisk.

For det andet kan resultatet af domstolens afgørelse måske blive noget andet end forventet. Og ikke mindst kan der være politiske konsekvenser ved at føre sådan et søgsmål.

Vi har i årevis brugt vores energi på at forklare, hvordan mindstelønsdirektivet strider imod den danske model.

Marianne Vind (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Derfor træffes beslutningen også af beskæftigelsesministeren med tæt dialog og samarbejde med de sociale parter. Helt i tråd med den danske model.

Fra min stol i Europa-Parlamentet er analysen dog klar. Stop ikke kampen nu mod EU-mindsteløn, og før et annulleringssøgsmål ved EU-domstolen.

Vi har i årevis brugt vores energi på at forklare, hvordan mindstelønsdirektivet strider imod den danske model.

Men coronakrise, dårlig organiseringsgrad for sociale parter i Europa og energikrise har hele tiden medvirket til, at direktivet blev set som den eneste løsning på stigende fattigdom blandt lønmodtagere.

Og jeg ved, at mine europæiske kollegaer vil fortsætte ufortrødent med at finde europæiske quick-fix løsninger til de problemer, man ikke har løst med de nødvendige, gennemgribende reformer, der er behov for på deres respektive arbejdsmarkeder.

Selvom kritikere vurderer, at direktivet ikke får direkte betydning for lande som Danmark og Sverige, så ændrer det ikke ved, at vi bevæger os mod et EU, der ikke ser samme begrænsninger for beskæftigelsespolitik, som vi gør.

Og vi bør ikke frygte konsekvenserne for at tage debatten om, hvor langt EU’s beskæftigelsespolitik må gå.

Modstanden har politiske konsekvenser

Som den nok største kritiker i Europa-Parlamentet af mindstelønsdirektivet har jeg mærket på egen krop, hvilke politiske konsekvenser der har fulgt med modstanden.

Vi skal sige fra, når det giver mening. Men vi skal sige meget tydeligt til, når vi kan forbedre arbejdslivet for millioner af europæere.

Marianne Vind (S)
Medlem af Europa-Parlamentet

Det er bestemt ikke sjovt at være så uenig med sine kollegaer. Jeg jubler ikke, når jeg endnu engang skal tage den svære diskussion.

Og man lyttes ikke nær så ofte til, når man bakker op om andre forslag, der faktisk kan gavne de europæiske lønmodtagere. Men jeg frygter ikke for Danmarks indflydelse fremover.

Min erfaring er nemlig også, at med tydelige grænser, en klar politisk linje og god kommunikation kommer man langt. For Danmark vil gerne det europæiske samarbejde - også beskæftigelsespolitikken.

Vi skal aktivt bidrage med konkrete løsninger til, hvordan vi takler de stigende antal usikre ansættelser, dårlige arbejdsvilkår og hvordan vi reducerer arbejdsrelaterede sygdomme.

Vi skal sige fra, når det giver mening. Men vi skal sige meget tydeligt til, når vi kan forbedre arbejdslivet for millioner af europæere.

Det er det, der skal sikre, at Danmark fortsat bliver en vigtig spiller i det europæiske samarbejde.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00