Debat

SF: Danmark skal ubetinget bakke op om en international bund under selskabsskatten

Alle EU’s lande støtter en international bund under selskabsskatten på nær Ungarn og Polen, som udnytter deres vetoret som afpresningsmiddel. Nu skruer flere lande bissen på, og det er altafgørende, at Danmark bakker op, skriver SF.

Vi står i Europa over for
flere uoverstigelige kriser, og vi har akut brug for et funktionelt og
retfærdigt skattesystem til at finansiere løsningerne, skriver SF.
Vi står i Europa over for flere uoverstigelige kriser, og vi har akut brug for et funktionelt og retfærdigt skattesystem til at finansiere løsningerne, skriver SF.Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Kira Marie Peter-Hansen
Lisbeth Bech-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selskabsskatten rasler ned i hele Europa. Den er blevet et konkurrenceparameter, som landene skruer på for at tiltrække virksomheder. Samtidig svinger EU-landenes selskabsskattesats fra 9 procent i Ungarn til over 31 procent i Portugal. Det opfordrer nærmest til aggressiv skatteplanlægning for multinationale virksomheder, der også bliver mere og mere udbredt.

Kombinationen af de to ting udgør et kæmpe hul i vores skattesystem, der betyder, at vi hvert år mister milliarder af kroner. Milliarder, der ellers kunne og skulle have været investeret i vores fælles velfærd og den grønne omstilling.

Et helt oplagt skridt i den rigtige retning vil være en international bund under selskabsskatten. Et initiativ som både SF og De Grønne i Europa-Parlamentet har presset på for i årevis. Verdens lande blev i OECD tidligere i år enige om en sådan bund på 15 procent.

Endelig har vi en konkret og slagkraftig løsning på et dysfunktionelt skattesystem

Kira Marie Peter-Hansen og Lisbeth Bech-Nielsen
Hhv. medlem af EU-Parlamentet for SF og finansordfører for SF

Aftalen, der nu skal gøres til EU-lov af landenes finansministre, vil på to måder bidrage til at lukke det ovennævnte hul i vores skattesystem. Først og fremmest vil den bremse ræset mod bunden ved at sikre, at landene ikke udkonkurrerer hinanden og ender med en selskabsskat på nul procent.

Derudover er der i aftalen også en mekanisme, der kan begrænse aggressiv skatteplanlægning og fundamentalt ændre virksomheders adfærd. En såkaldt ”top op” skat vil gøre det muligt for multinationale virksomheders hjemlande at beskatte det overskud, som de har mistet til et land med en lavere selskabsskat.

Beskatning på tværs af grænser
Opretter en tysk bilproducent i dag et datterselskab i Luxembourg mod en aftale om kun at betale fem procent i skat, mister Tyskland altså den skatteindtægt, de ellers var berettiget til.

Med en ”top op” mekanisme vil den form for skatteundgåelse blive begrænset, fordi Tyskland nu ville kunne supplere den underbeskattede profit, så bilproducenten skal betale minimumsskatten på 15 procent, lige meget hvor den placerer sit overskud.

Aftalen gør det muligt at beskatte virksomheder på tværs af landegrænser, og den vil være win-win for alle, der vælger at implementere den. Men indtil nu har Polen og Ungarn blokeret med deres vetospil.

Derfor er en koalition af EU’s største økonomier - Holland, Spanien, Tyskland, Italien og Frankrig - nu gået sammen om at lægge pres på EU-Kommissionen. Der er nemlig stadig én mulighed for at implementere aftalen: Et såkaldt ”forstærket samarbejde”.

Læs også

Det er en mekanisme, der kan aktiveres, hvis medlemslandene ikke kan nå til enstemmighed. I et forstærket samarbejde kræves kun ni landes opbakning. Hvis ikke Kommissionen vil implementere aftalen gennem et forstærket samarbejde, melder koalitionen desuden, at de vil gå solo og implementere aftalen selv.

Det er stærkt. Vi står i Europa over for flere uoverstigelige kriser, og vi har akut brug for et funktionelt og retfærdigt skattesystem til at finansiere løsningerne.

Det skal den danske regering selvfølgelig bakke op om. Endelig har vi en konkret og slagkraftig løsning på et dysfunktionelt skattesystem. Det har vi efterspurgt i årevis, og nu skal Danmark melde sig aktivt ind i kampen for at få den endeligt implementeret.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kira Marie Peter-Hansen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (SF), MEP (SF)
studerer bachelor i international relations (Vesalius College, Belgien)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00