Fonden som ejer Als

De fleste har hørt om Danfoss – en af Danmarks største industrivirksomheder. Lidt færre kender Bitten og Mads Clausens fond, der ejer størstedelen af virksomheden og efterhånden også det meste af Sønderborg og Als, hvor Danfoss har hovedkvarter.
Vi er taget til Als for at finde historien om en fond, der bruger sin indflydelse til at vende udviklingen i et hjørne af Danmark, som ellers var dømt til deroute.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Mikala Satiya Rørbech

Det første, som falder i øjnene, når man ankommer til Sønderborg, er det 19 etager høje hotel Alsik. Med sine 70 meter rager hotellet op mellem andre bygninger langs byens havnefront. Her er spa og gourmet og 360 graders udsigt over Alssund og Flensborg Fjord.

I klart vejr kan man se forbi Alssundbroen og helt til Nordborg, hvor Danfoss’ 250.000 kvadratmeter store hovedkvarter ligger, og hvor størstedelen af de 6000 ansatte i Danmark arbejder.

Hotellets største suite ligger på 16. etage og er opkaldt efter Bitten Clausen og hendes driftige ingeniørmand, som grundlagde Danfoss tilbage i 1933.

Efter blot et par timers besøg i Sønderborg virker den slags navngivninger helt selvfølgeligt. For hotellet er kun en blandt mange investeringer, som Bitten og Mads Clausens fond (BMC) har foretaget, siden den blev stiftet af Bitten Clausen en lillejuleaften i 1971. 

Fonden bag Danfoss

Bitten og Mads Clausens Fond er storaktionær i virksomheden Danfoss og sammen med grundlæggerens familie ejer fonden alle A-aktier i virksomheden. Fonden har en ejerandel på 48 procent og 86 procent af stemmerne.

Fonden blev stiftet i 1971 med det primære formål at styrke Danfoss, så virksomheden sikres en økonomisk sund og konkurrencedygtig udvikling, samt at arbejde for at bevare og styrke beskæftigelsen i Sønderjylland. 

Sekundært kan fonden støtte Danfoss indirekte ved at uddele donationer til

  • Forskning og Uddannelse,
  • Nærområder og lokalsamfund og
  • Bæredygtighed.

I løbet af 2022 uddelte fonden i alt 102 millioner.

Fondens impact investeringer tæller bl.a. udbygningen af Syddansk Universitet Sønderborg, Sønderborg Lufthavn og luftruten Alsie Express.

Fondens samlede rådighedskapital er 11,3 milliarder.

I 2023 forventes Danfoss koncernen at indbringe sine ejere et udbytte på 1,5 milliarder, hvoraf fonden vil modtage 733 millioner.

 

Hendes ønske var, at fonden skulle eje aktiemajoriteten i Danfoss, sikre virksomheden og dele ud af sit overskud ud fra devisen om, at det skal være ”til gavn for Danfoss”.
Den beslutning nyder befolkningen i Sønderborg fortsat godt af.

I hotellets reception møder vi Soley Roberts, der snart er udlært receptionist. 

”Jeg kan huske dengang i folkeskolen, hvor vi fik flødeboller i skolen, fordi Bitten Clausen havde fødselsdag,” fortæller Soley Roberts. Hun er en af de unge som, forklarer hun, har valgt at blive i byen, fordi der føles trygt og er gode muligheder.  

Forærer kunst til kommunen

En anden ting, som fonden har foræret Sønderborg, er den store sølvskulptur af verdensberømte kunstner Olafur Eliasson, som står på pladsen foran hotellet. Lidt længere nede ad kajen er stort havnebad ved at tage form, så det står klar til byens badegæster til sommer.

Sønderborg Kommune fik havnebadet til en værdi af 20 millioner kroner, i anledning af fondens 50-års fødselsdag forrige år. Ifølge kommunens budget kommer det til at koste kommunen op til to millioner kroner om året i vedligeholdelse fremover.

Milliarder i lokalsamfundet

Fødselsdagsdonationerne er kendetegnende for det tætte samarbejde mellem fonden og kommunen. Siden fondens oprettelse er der skudt op mod 2,5 milliarder ud i lokalsamfundet og særligt siden 2004 er der skruet op for fondens pengepumpe og investeringer.  

”Fundatsen for fonden er jo en super god ”licence to operate”, som vi siger. Men vores agenda er et langsigtet strategisk partnerskab med kommunen om at udvikle området omkring Danfoss hovedkvarter,” siger formand Per Egebæk Have.
”Fundatsen for fonden er jo en super god ”licence to operate”, som vi siger. Men vores agenda er et langsigtet strategisk partnerskab med kommunen om at udvikle området omkring Danfoss hovedkvarter,” siger formand Per Egebæk Have. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
 

Fonden skelner selv mellem investeringer, der skal give afkast og investeringer, der er drevet af formålet. Den kommercielle portefølje tæller blandt andet den naturvidenskabelige oplevelsespark Danfoss Universe, Sønderborg Lufthavn, Flyselskabet Alsie Express, samt et par ejendomsselskaber, andele i Byens Havn, shoppingcentret Borgen og byggeriet langs havnefronten, hvor luksushotellet ligger.

Hertil kommer det ambitiøse internationale ProjectZero, der vil gøre Sønderborg til udstillingsvindue for grøn omstilling.

Fondens planer involverer kommunen, borgerne, forsyningsselskaber, uddannelsesinstitutioner, byplanlæggere og de nationale infrastrukturplaner. Det vender vi tilbage til.

Først skal vi besøge fonden et par husnumre længere henne ad havnekajen og inde i Videnshuset. Her står bestyrelsesformand Per Egebæk Have og direktør Lars Tveen klar til at fortælle historien om Danfoss og fonden – og om Sønderborg.

Jo mere vi bygger op rundt omkring, jo sværere bliver det at demontere Danfoss fra Als – hvis nogen nogensinde skulle få den tvangstanke.

Per Egebæk Have
Bestyrelsesformand i Bitten og Mads Clausens fond

”Alt hvad vi gør, tager 120 procent afsæt i fundatsen. Mindst,” siger formand siger Per Egebæk Have og uddyber:

”Det står ikke i fundatsen, at vi skal holde Danfoss hovedkvarter her, men jo mere vi bygger op rundt omkring, jo sværere bliver det at demontere Danfoss fra Als – hvis nogen nogensinde skulle få den tvangstanke. Så er det lidt svært at flytte til Schweiz, eller hvor man nu kunne tage hen af skattemæssige drevne incitamenter.” 

En landsdel på deroute

Siden Peter Mads Clausen udtrådte af fondens bestyrelse i 2022, har Per Egebæk Have og Lars Tveen siddet med roret for Danfoss koncernens fond. Sammen med resten af bestyrelsen har de ansvaret for at forvalte fondens godt 38 milliarder store egenkapital.

Udgangspunktet er en grundig analyse af, hvordan man langsomt, men sikkert kan forvandle Sønderborg og omegn. Til gavn for Danfoss, forstås.

”Fundatsen for fonden er jo en super god ”licence to operate”, som vi siger. Men vores agenda er et langsigtet strategisk partnerskab med kommunen om at udvikle området omkring Danfoss hovedkvarter,” siger Per Egebæk Have. 

Tilbage omkring årtusindeskiftet var Sønderborg og Als nemlig præget af stagnation og tilbagegang. De ufaglærte industriarbejdspladser, der før havde været rigeligt af, var ved at forsvinde. Arbejdsløsheden steg, de unge flyttede væk, og uddannelsesniveauet var lavt.

Tog sagen i egen hånd

Analysen bekræftede det dystre billede af en landsdel på deroute, og ifølge fondens fortælling var der udbredt bekymring blandt politikere og erhvervsfolk i hele regionen. Der opstod en kollektiv erkendelse af, at der ikke var tid til at vente på hjælp udefra.

”Lokale kræfter måtte selv gribe roret for at komme fri af skærene og sætte en ny kurs,” lød det.

Løsningen skulle være at skabe bedre rammevilkår i form af lokale styrkepositioner, klyngeudvikling og bæredygtig vækst.

Læs også

Per Egebæk Have og Lars Tveen viser os en tegning af bygningerne langs havnen. Det er en strategi for, hvordan man forhindrer byen i at uddø ved at gøre det attraktivt at drive virksomhed og bo her.

Selve planen blev tegnet af arkitekt Frank Gehry, og hotellet på havnekajen er nøglen til projektet eller ”juvelen i perlekæden”, som de siger. I hvert fald har det glamourøse hotel været afgørende for at få andre investorer og interessenter på banen og overbevise om, at Sønderborg har format.

Det er fondens formand og direktør helt enige om. Men det særdeles tætte og strategiske partnerskab med kommunen rækker i virkeligheden langt ud over, hvad man kan se med det blotte øje.

”Vi griner sommetider lidt og siger, at hvis vi kunne aftale noget med kommunen for de næste 100 år, så gjorde vi gerne det. Men det længste vi har haft er juridiske aftaler, der rækker op til 15 år. Og vi har også partnerskaber med havnen og lufthavnen og hotellet. Og universitetet har vi jo også fået her til byen,” siger Per Egebæk Have.

Universitet med vokseværk

Fra BMC-fondens lokaler kan man se direkte over til universitetet – også kendt som Alsion, der ligger i en stribe firkantede bygninger, klods op ad stationen og ud til havnen.

Byggeriet skiller sig ud, fordi det blev bygget specifikt for at samle uddannelse, forskning og kultur under ét tag. Som del af byrådets strategi om at skabe et af Danmarks førende vækstcentre står der på hjemmesiden. Men altså også som led i BMC-fondens masterplan.

Alsion er nemlig hjemsted for Forskerparken Syd A/S, der er stiftet på initiativ af fonden. Med tiden har det udviklet sig til en filial af Syddansk Universitet, og campus i Sønderborg er nu et af de hurtigst voksende universiteter i Danmark.

For ikke så mange år tilbage, så det ellers skidt ud for Syddansk Universitet i Sønderborg. Men så kom Danfoss og fonden på banen.

”Vi var inde og sige, at hvis vi ikke har et universitet her i området, så bliver det rigtig svært at sikre at headquarter Danfoss, bliver ved med at udvikles og være et attraktivt sted,” siger Lars Tveen, som på det tidspunkt var ansat i Danfoss.

Siden har universitets ledelse, BMC-fonden og virksomheden LINAK lagt kræfter i at etablere nye studieretninger, bygge kollegieværelser og markedsføre uddannelserne.

Populært blandt udenlandske studerende

Spørger man Danfoss, så er fremtiden elektrificering og digitalisering, understreger fondsdirektør Lars Tveen. 

Derfor har Campus Sønderborg nu specialiseret sig i ingeniøruddannelserne. Snart kommer der også en maskinmesteruddannelse. I lokaler, som er stillet til rådighed af BMC-fonden.

Cirka 60 procent af de studerende kommer fra udlandet, fordi al undervisning foregår på engelsk. I 2022 var der over 1000 studerende fra 50 forskellige lande. De lokkes hertil med tilbud om gode kollegieværelser, jobgaranti de første seks måneder og måske et fast job hos Danfoss eller LINAK senere hen.

Sammen med Danish Crown og Sønderborg Sygehus udgør de egnens største arbejdspladser, og der er langt mellem de ufaglærte jobs, som Als engang havde så mange af. Nu handler det som vidensarbejde og om tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

En af dem, der er castet til en rolle i Sønderborgs fremtid er Ivan Rodrigues. Han er 19 år og fra Madrid. Det er andet år, han læser mechatronics engineering på SDU Sønderborg .
”Man bliver overrasket over hvor mange udenlandske studerende her er. For mig har det helt sikkert noget med Danfoss at gøre. Jeg kendte dem lidt i forvejen fordi min far har arbejdet for dem i Spanien. Men her er også en god livsstil, ok måske ikke så meget natteliv, men det er rart at være her,” siger han.
En af dem, der er castet til en rolle i Sønderborgs fremtid er Ivan Rodrigues. Han er 19 år og fra Madrid. Det er andet år, han læser mechatronics engineering på SDU Sønderborg .
”Man bliver overrasket over hvor mange udenlandske studerende her er. For mig har det helt sikkert noget med Danfoss at gøre. Jeg kendte dem lidt i forvejen fordi min far har arbejdet for dem i Spanien. Men her er også en god livsstil, ok måske ikke så meget natteliv, men det er rart at være her,” siger han.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck

 

”Talenterne får en god grund til at blive her. Det er et helt økosystem, som er vigtigt at bygge op og holde intakt,” siger fondsdirektøren, som samme eftermiddag skal mødes med kommune og tale om 500 nye kollegieboliger.

Kultur skal holde på tilflyttere

Der er også i Alsion, at byens koncertsal har hjemme. Den er udsmykket af Olafur Eliasson og rent lydmæssigt er den blandt de bedste i Europa, fortæller Martin Nørbæk, der er scenemester og direktør for Fonden koncertsalen Alsion. Også her er BMC-fonden med om bord.

Da Altinget kigger forbi, er der fyldt med mennesker. Gymnasieelever fra begge sider af grænsen øver sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester på en opførsel af Karl Jenkins store korværk ”Stabit Mater.” Den slags kan tiltrække publikum helt fra Hamborg, som kommer for at høre musik i Sønderborgs koncertsal, der har plads til i alt 1001 publikummer.

En lille brochure med koncertprogrammet vidner dog om, at der ikke altid spilles i helt så høje tonearter. Her er også Hella Joof, Lloyd Webber galla, børneopera og stand-up på programmet. Kulturinstitutionen er drevet af sin egen fond og bor side om side med BMC -fondens øvrige Alsion bygninger.

”Det er nogle sjove konstellationer, men det er man nødt til for at kunne realisere det her i udkantsdanmark,” konstaterer direktøren. Hvorefter han skynder sig at rose kommunen for at gøre sig umage for at ”brande” Sønderborg.

”Det er rigtig godt for vores lokalsamfund og de store virksomheder, at vi får hevet kvalificeret arbejdskraft til byen. Ellers havde Sønderborg ikke været, hvad den er i dag. Men kulturlivet er i mine øjne helt afgørende for at trække tilflyttere hertil og holde på dem. Specielt dem fra Tyskland,” siger Martin Nørbæk, og nævner et eksempel på en familie, der for nyligt er flyttet fra Berlin til Als.

I det hele tager kigger Sønderborg mere mod syd end mod resten af Danmark.

Det gælder også for fondens måske mest strategiske investering ”ProjectZero”, som er fondens og kommunens fælles store satsning på grøn omstilling.

Læs også

Vil være udstillingsvindue for grøn omstilling

”Det er et af de projekter, hvor man med rette kan sige, vi gør mere end bare noget for området her,” mener Lars Tveen.

ProjectZero handler om at gøre Sønderborg og omegn energineutral og at skabe grønne arbejdspladser. Den fælles private-kommunale indsats for at finde lokale løsninger på grøn omstilling og sektorkobling har tiltrukket sig en del international opmærksomhed.

Sønderborg kommune har som mål at være klimaneutral i 2029, og siden 2007 er det lykkedes at sænke CO2 udledningen i kommunen med 51,7 procent.

Det har vakt opsigt i udlandet, og direktør Lars Tveen fortæller begejstret om Det Internationale Energiagentur IEA, som valgte at lægge sit møde i Sønderborg. Og forleden var det direktøren for den tyske industrivirksomhed BASF, der kom på besøg.

Den tyske vicekansler, Robert Habeck, har også fuldstændigt købt ind på projektet, fortæller  de. Desuden får Sønderborg og fonden jævnligt besøg af udenlandske medier og virksomheder. De udenlandske gæster overnatter selvfølgelig på hotellet i havnen. På den måde hænger elementerne i masterplanen også helt sammen.

Fondens standpunkter vejer tungt – også i spørgsmål, som det kommer bag på mig, at de skulle have en holdning til.

Asger Romme (EL)
byrådsmedlem i Sønderborg

 

Sikker konsensus gennem mange år

Spørger man byrådspolitikeren Asger Romme (EL) har det tætte samarbejde mellem fonden og kommunen omkring ProjectZero formået at skabe konsensus i byrådet gennem mange år om at gøre et positivt aftryk på klimadagsordnen - samtidigt med en erhvervsstøttevinkel om at skabe grønne arbejdspladser.

”Det er en stor opgave, der fylder meget for Sønderborg Kommune og forvaltningen, men hvis jeg skal være ærlig, så arbejder vi stadig på at gøre ProjectZero til et folkeligt projekt, som den brede befolkning oplever, giver værdi for dem. Det er mest folk, der er i tæt berøring med projektet eller folk som mig selv, der ser klimasagen, som noget der har værdi i sig selv,” siger Asger Romme.

Lægger pres på Folketinget

Begrænset folkelig opbakning lader dog ikke til at bremse BMC-fonden eller ProjectZero. 

Et spritnyt biogas-anlæg står allerede og brummer nogle kilometer ude for Sønderborg. Her er Sønderborg Forsyning i fuld gang med at producere biogas og senere grønt brændstof. Kort derfra er en gammel vikingeboplads omgivet af et hav af solceller

”Vi bruger hele byen til udstillingsvindue. Der her har vi investeret rigtigt meget i, også som fond,” siger Lars Tveen.

Og så er der planerne om den kystnære havvindmøllepark, Lillebælt Syd, der beskrives som helt afgørende for, at Sønderborg Kommune kan lykkes med at blive CO2-neutral i 2029 og derved nå målet i Project-Zero.

BMC-fonden har lobbyet for projektet længe, og da Sønderborg kommune forleden havde fremmøde for Folketingets klima- og miljøudvalg, for at få presset tilladelserne hurtigere igennem, var der også repræsentanter fra fonden med.

Blandt fondens mere politiske initiativer er også et medlemskab af Als-Fyn forbindelsen – en forening, som gennem længere tid har arbejdet for at skabe et grundigt beslutningsgrundlag for en fast forbindelse mellem landsdelene.

Foreløbigt har den det ført til, at der er afsat 20 millioner kroner til en forundersøgelse af en fast forbindelse mellem Als og Fyn i regeringens Infrastrukturplan 2035, ligesom planerne om en havvindmølle park i Lillebælt også er på skinner efter besøget på Christiansborg.

Læs også

Hvad er forklaringen på, at I får sat så meget i gang hernede i Sønderborg?

”Der er jo rigtig mange lange penge i fondsverden, men jeg tror, man har haft svært ved at se, hvordan man kan forbinde fondsmidler til grøn omstilling, og der er vi inde at vise andre byer og virksomheder og fonde, hvordan man kan gøre. Jo mere simpelt jo bedre.”

”Den bedste måde at inspirere andre til grøn omstilling på er ikke ved at lave 200 slides, selvom det er det letteste i verden. Men kan du gå op og få sorte fingre og tale med dem, som har prøvet at gøre noget anderledes og er lykkedes med det. Så har du en model, der kan bruges af andre,” siger Lars Tveen med henvisning til, at det er lykkedes Danfoss at nedbringe energiforbruget på Alsfabrikken med 70 procent.

Omkring det runde bord

En anden ting, BMC-fonden gerne vil lære fra sig, er det gode samarbejde med kommunen og alle de andre lokale aktører. To til tre gange om året holdes et stort møde, hvor kommunaldirektører, lokalpolitikere, borgmesteren, Danfoss og andre store virksomheder, universitetet, byudviklere og boligforeninger er med. Og det er ikke kun i overført betydning, at de samles omkring det runde bord for at lægge planer:

”Vi sidder faktisk omkring runde borde. Det kan godt være, at det er fonden, der har pengene, men vi vil gerne vise, at vi står på samme jord som alle andre,” siger Lars Tveen.  

Nogle af de mennesker, der har plads omkring det runde bord, er viceborgmester, Ellen Trane Nørby (V) der samtidig er direktør for Sønderborg Forsyning – og en central brik i ProjectZeros plan for grøn omstilling.

Også Asger Romme (EL) kender samarbejdet helt indefra. Han har selv plads i ProjectZeros bestyrelse i kraft af sin rolle som formand for kommunens Natur, Miljø og Klimaudvalg og bekræfter den store betydning, fonden har for kommunens udvikling. Blandt andet forhold til varmeplaner og udrulning af fjernvarmen.

”Jeg oplever, at fonden har en kæmpe positiv betydning,” svarer han straks. Først når man går lidt på klingen, kommer det frem, at fondens betydning er så stor, at de faktisk hele tiden popper op, også i de politiske diskussioner. 

”Der er utroligt stor bevågenhed om fondens standpunkter i byrådet. De dukker op i rigtig mange diskussioner. Hvad ville fonden mene om det her? Jeg får indtryk af, at byrådets partier er meget optagede af at imødekomme fondens ønsker. Fondens standpunkter vejer tungt – også i spørgsmål, som det kommer bag på mig, at de skulle have en holdning til. Men man kommer ikke uden om, at der sker mange ting her lokalt, som ellers ikke ville være sket. For en kommune af en begrænset størrelse, så spiller de selvfølgelig en stor rolle. De er en del af rigtig meget af det, der foregår,” siger han.

Strategisk markedsføring af byen

Det nyeste tiltag mellem kommune og fonden er i sig selv en fond – nemlig GOTO-fonden, der skal markedsføre byen og sikre et målrettet strategisk salg overfor nøje udvalgte målgrupper inden for privat- og erhvervsturisme, tilflyttere og studerende.

”Det er et formål, der stemmer overens med Sønderborg Kommunes prioriteringer,” står der i kommunens budgetaftale for 2022-2025. Blot hvis nogen skulle være i tvivl. Den nyetablerede fond skal sikre et tæt samarbejde med blandt andet Destination Sønderjylland og Sønderborg Erhvervsservice og har Statsministerens tidligere særlige rådgiver og nuværende Danfoss vice president Martin Rossen i bestyrelsen.

Indsatserne for at sætte Sønderborg på det store landkort har blandt andet ført til at Tour de France lagde vejen forbi sidste år. 
Indsatserne for at sætte Sønderborg på det store landkort har blandt andet ført til at Tour de France lagde vejen forbi sidste år.  Foto: Sønderborg Kommune

 Lars Tveen afviser dog, at fonden og Danfoss familien er i fare for at blive så stærke og indflydelsesrige at man ligefrem dikterer udviklingen:
”Det er ikke noget med, at man kommer og stiller sig op i sit tårn og siger, at vi vil have det sådan og sådan. Vi har altid været i øjenhøjde med kommunen og andre omkring de beslutninger, og det tror jeg, har betydet rigtig meget. Vi prøver at være meget synkrone med vores virkelighed. Ellers kunne man hurtigt få en udfordring med en fond, der bestemmer det hele,” siger han.

Vi har altid været i øjenhøjde med kommunen og andre omkring de beslutninger, og det tror jeg, har betydet rigtig meget. Ellers kunne man hurtigt få en udfordring med en fond, der bestemmer det hele.

Lars Tveen
Fondsdirektør

Den kan de så tage og tygge lidt på, ovre på den anden side af Lillebælt. Her har en gruppe borgere dannet foreningen Red Lillebælt i protest over de kommende havvindmøller. Fynboerne på Helnæs mener det vil ødelægge verdens smukkeste udsigt, bare for at Sønderborgs store virksomheder kan nå i mål med deres CO2 mål.  

Men det må de selv skændes med Sønderborg om. Her holder man fast i byens slogan om at i Sønderborg, er der udsigt til verden.

Fra de øverste etager i Alsik hotel gælder det i hvert fald. 

Fakta om Danfoss

Danfoss er en af Danmarks største industrivirksomheder med 97 fabrikker i mere end 20 lande og 42.000 ansatte, heraf knap 6000 i Danmark. 

Virksomheden blev grundlagt af Mads Clausen i 1933 under navnen Dansk køleautomatik og apparat fabrik og lavet til A/S i 1961 og har i dag over 800.000 varer i sit katalog.

Blandt andet varmepumper, elektronik til styring af køling og klimaanlæg, frekvensomformere, gearmotorer, varmepumper og komponenter til gulvvarme og anden hydraulik.

I august 2021 opkøbte Danfoss A/S Eaton Hydraulikforretning for godt  3 mia. USD. Opkøbet er en milepæl og gør Danfoss til verdenens absolut største spiller på markedet for hydraulikløsninger.

Forretningsstrategien ”Core and Clear” fra 2009 blev opdateret i 2022 med øget fokus på at levere bæredygtighed og udvikle produkter, der kan bidrage til kundernes dekarbonisering undervejs i værdikæderne.

I 2022 var koncernens omsætninger på 77 milliarder kroner. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Rossen

Afgående senior vice president, Danfoss, konsulent
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001), MCC (Handelshøjskolen i København 2007)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Per Egebæk Have

Besryrelsesformand, Bitten og Mads Clausens Fond
m.sc. finance (CBS 1986)

0:000:00