Debat

Dan Jørgensen: Derfor er det vigtigt med en gasledning til Lolland

Gasledningen til Lolland og Falster er ikke sort, som den er blevet beskyldt for. Vi bygger nemlig ikke en ny gasledning for at sende fossil energi til Lolland og Falster, men for at virksomhederne kan omstille sig til biogas. Det vil kunne sætte gang i et nyt grønt eventyr, skriver klimaminister Dan Jørgensen (S).

En gasledning til Lolland og Falster kan give mere end 5 milliarder kroner i investeringer fra lokale virksomheder, tiltrække nye virksomheder og skabe hundreder af arbejdspladser, skriver Dan Jørgensen.
En gasledning til Lolland og Falster kan give mere end 5 milliarder kroner i investeringer fra lokale virksomheder, tiltrække nye virksomheder og skabe hundreder af arbejdspladser, skriver Dan Jørgensen.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dan Jørgensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For 31 år siden blev Lolland startskuddet til det danske havvindmølleeventyr. 11 vindmøller på havet ud for Vindeby. Midt mellem Blæsenborg Odde og Bjælkehoved. Siden da har eventyret taget fart, og den danske havvindmøllebranche er nu førende i verden. Men nye grønne eventyr venter.

Fra 2024 skal Lolland og Falster kobles til det danske gasnet, og det vil åbne nye grønne døre for det lokale erhvervsliv. PtX-anlæg vil kunne producere grønne brændstoffer, som vi kan fylde i tanken på fremtidens fly og skibe.

Biovirksomheder vil kunne skabe bæredygtigt og fossilfrit plastik, der kan erstatte det af olie. Og grønne gasanlæg vil kunne producere biogas, der kan bruges lokalt eller sendes videre til resten af Danmark. Og det fantastiske er, at virksomhederne vil kunne have nytte af hinanden i en grøn cirkulær økonomi.

Halm, gylle og roetoppe fra lokale gårde kan bruges til at lave biogas med. Biogassen kan sendes videre til andre virksomheder. Overskudsvarmen fra produktionen kan bruges til fjernvarme. Og til sidst kan det lokale biogasanlæg sende klimavenlig gødning tilbage til landbruget.

Læs også

Vi omstiller hele Danmark til biogas

Gasledningen til Lolland og Falster er blevet beskyldt for at være sort, men en gasledning er kun så sort som den gas, der flyder i rørene. Og vi bygger ikke gasledningen for at sende fossil energi til Lolland og Falster.

Vi bygger den, så virksomheder på Lolland og Falster - ligesom virksomheder i resten af landet - også kan få mulighed for at omstille til grøn gas. Og så der kan produceres biogas, der kan bruges lokalt og i resten af Danmark.

Vi bygger ikke gasledningen for at sende fossil energi til Lolland og Falster

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Allerede i dag dækker CO2-neutral biogas en fjerdedel af Danmarks gasforbrug. Og frem mod 2024 forventes det tal stige til næsten 40 procent. En tredobling siden regeringen trådte til. Og målet er, at gasproduktionen i Danmark skal være 100 procent grøn i 2030.

Kan tiltrække investeringer for milliarder

Siden 2019 har vi indgået mere end 75 grønne aftaler, og vi har frem mod 2030 prioriteret mere end 110 milliarder kroner i klimaaftalerne.

Det har vi gjort, fordi vi vil skabe et grønt og bæredygtigt Danmark. Fordi vi vil udvikle fremtidens grønne løsninger, og fordi vi vil være et foregangsland for resten af verden. For at kunne det, så skal vi have hele Danmark med, og det kræver investeringer i nødvendig infrastruktur.

I dag er Lolland og Falster et af de få steder i Danmark uden adgang til at modtage eller sende gas. Men det er der mindst fem milliarder gode grunde til at ændre på. Ifølge Business Lolland Falster kan en gasledning til Lolland og Falster nemlig betyde mere end fem milliarder kroner i investeringer i lokale virksomheder. En grøn gasledning vil kunne tiltrække nye virksomheder og skabe hundreder af arbejdspladser.

Stort potentiale for biogas

Lolland og Falster har potentiale til producere langt mere biogas, end de har brug for.

Allerede i dag er der fremlagt planer om at bygge tre nye biogasanlæg, der vil gøre dem i stand til at sende millioner af kubikmeter grøn gas til resten af Danmark. For gasledningen handler ikke om, at vi skal sende sort gas til Lolland og Falster, men om, at de kan eksportere grøn gas til resten af Danmark.

Derfor vil gasledningen kunne sætte gang i et nyt grønt eventyr. Ikke bare på Lolland og Falster. Ikke bare i Danmark. Men potentielt set i hele verden. Akkurat som det skete for 31 år siden i Vindeby.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00