KL: Energibesparelser skal udbredes

GRØN OMSTILLING: Tilskuddet til energibesparelser favoriserer store energiforbrugere, mener KL. Derfor skal ordningen ændres, så den i højere grad vil gavne små og mellemstore virksomheder samt husholdninger. Dansk Energi er skeptiske over for omkostningerne.
KL ønsker, energisparemidlerne skal fordeles anderledes, så mindre virksomheder og husholdninger får en større del af pengene.
KL ønsker, energisparemidlerne skal fordeles anderledes, så mindre virksomheder og husholdninger får en større del af pengene.Foto: Kenneth Løvholt, Gate 21
Sara Fleckner Vilstrup

Hvis man ikke begynder at tænke på, at der skal gøres noget over for boligerne og de små og mellemstore virksomheder, mangler der en model for, hvordan besparelser skal hentes her, når alle de lavthængende frugter er hentet i de store virksomheder.

Eske Groes
Kontorchef for Teknik og Miljø, KL
Fakta
Energiselskabernes energispareindsats

Der ligger en aftale omkring energispareindsatsen mellem klima-, energi- og bygningsministeren og net- og distributionsselskaberne inden for el, naturgas, fjernvarme og olie.

Energisparemålet er hævet med 75 procent til årligt at omfatte 10,7 PJ i årene 2013-2014 i forhold til målet på 6,1 PJ i 2010-2012.

Målet hæves til 100 procent til 12,2 PJ i årene 2015-2020.

Alle elforbrugere betaler ind til energispareindsatsen på deres elregning.

Der er energi at spare i de private hjem og hos de mindre virksomheder. Derfor skal energisparemidlerne fordeles således at der i højere grad kommer besparelser her.

"Hvis man ikke begynder at tænke på, at der skal gøres noget over for boligerne og de små og mellemstore virksomheder, mangler der en model for, hvordan besparelser skal hentes her, når alle de lavthængende frugter er hentet i de store virksomheder," siger Eske Groes, kontorchef for Kontor for Teknik og Miljø i KL.

Han fortæller, at KL gerne ser en model for energisparemidlerne, som i højere grad kan være med til at hente de besparelser, der ligger i de små og mellemstore virksomheder samt boligerne. Den nuværende model favoriserer energibesparelser hos store energiforbrugere.

"Der er behov for at udvikle nye løsninger, som ser frem mod det tidspunkt, hvor der ikke er flere lette besparelser at hente i store virksomheder," siger Eske Goes.

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00