Debat

Ungeklimarådet præsenterer nye anbefalinger: Tilgangen til energi skal gentænkes, hvis Danmark skal blive ved med at være et grønt foregangsland

Udpegede energiarealer og kortere behandlingstid for energiprojekter er blot nogle af de tiltag, der kræves, hvis Danmark skal leve op til klimaloven, skriver Ungeklimarådet. Mandag præsenterede rådet nye energianbefalinger.

I Varde er det i praksis umuligt at opføre vindmøller. Man skal nemlig have en skriftlig accept fra 95 procent af alle borgere inden for en radius af 900 meter, skriver Ungeklimarådet.
I Varde er det i praksis umuligt at opføre vindmøller. Man skal nemlig have en skriftlig accept fra 95 procent af alle borgere inden for en radius af 900 meter, skriver Ungeklimarådet.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Omstillingen af Danmarks energiproduktion er essentiel, for at vi kan nå 70 procents-reduktionsmålet og være et grønt foregangsland i verden.  

Det er fundamentalt, at fossile brændsler udfases hurtigst muligt til gavn for både klimaet og borgeren, der eksempelvis vil opleve renere luftkvalitet. Spørgsmålet er bare, hvordan vi får accelereret den grønne omstilling, og her er der brug for politisk mod og viljestyrke.  

Folketingsvalget i 2019 blev kendt for at være et klimavalg. Nu er der brug for, at det kommende valg bliver et klimahandlingsvalg. For selvom retningen blev sat i 2019, så er det nu, de sværeste og modigste klimabeslutninger skal tages.  

Derfor har vi i Ungeklimarådet identificeret nogle af de energitiltag, der skal til, for at vi får Danmark på rette kurs mod først 70 procents-reduktionsmålet og derefter CO2-neutralitet. 

Vi bør udpege energiarealer til vindmøller og solceller 

For det første skal barriererne for at accelerere udbygningen af solceller og vindmøller nedbrydes. En af de store udfordringer er, at forskellige kommuner indfører særregler for, hvor der ikke må bygges vedvarende energi.

Et konkret eksempel er Varde, hvor det i praksis er umuligt at opføre vindmøller. Aktøren, som ønsker at opføre dem, skal nemlig have en skriftlig accept fra 95 procent af alle borgere inden for en radius af 900 meter. 

Vi foreslår, at der udpeges energiarealer over hele landet, hvor fokusset bliver på at udbygge med vindmøller og solceller. Dette skal modvirke et system, hvor det er nemmere at få tilladelse til at bygge motorveje end vindmøller.

Ungeklimarådet

Vi foreslår derfor, at der udpeges energiarealer over hele landet, hvor fokusset bliver på at udbygge med vindmøller og solceller. I disse områder skal det ikke være muligt at indføre kommunale særregler som ved eksemplet i Varde. Dette skal modvirke et system, hvor det er nemmere at få tilladelse til at bygge motorveje end vindmøller. 

Derudover skal det også garanteres, at der bygges elnet til områderne på forkant. Det vil løse en af de andre store udfordringer for udbygningen af vedvarende energi. Ifølge brancheorganisationen for energiselskaberne, Green Power Denmark, er et elnet på bagkant nemlig en af de store udfordringer for udbygningen af solceller og vindmøller. 

Som krølle på halen vil energiarealer også være med til at give naboer et varsel om, at der i specifikke områder er en særlig stor chance for, at der kommer et større energiprojekt. Hvem ved, måske vil vores generation ligefrem foretrække at bo tæt på energiområderne og se det som et kvalitetsstempel.  

Behandlingstider af grønne energiprojekter skal forkortes 

En anden stor udfordring med den grønne omstilling er, at vi ikke har særlig god tid. Derfor er det også problematisk, at det i flere tilfælde kan tage længere tid at få godkendt projektet, end det reelt tager at bygge. 

Eksempelvis har der også tidligere i denne måned været et opråb fra erhvervslivet, herunder energiselskaberne, der opsætter vindmøllerne. Her siger branchen ifølge Danmarks Radio, at de nuværende ambitioner for havvindmøller er urealistiske med de nuværende systemer og mængder af papirarbejde. 

Derfor foreslår vi, at der skal indføres en grøn fast track ordning, der garanteres nationalt, men som også implementeres kommunalt.  

Det vil betyde, at sagsbehandlingen af grønne energiprojekter skal lægges øverst i papirbunken og dermed prioriteres over andre godkendelser. I forlængelse af det mener vi også, at der skal gøres op med, at flere skridt i sagsbehandling ofte skal tages et skridt af gangen.  

I stedet skal flere processer og høringer ske simultant, hvilket Klimarådet også tidligere har sagt kan ske, uden at det går ud over naturen.

Det kræver politisk viljestyrke at udpege energiarealer og turde prioritere grønne energiprojekter over andre vigtige projekter. Derfor er det også vigtigt, at det sker i samspil med borgere og lokalsamfund.  

Selvom der for nogle kan være begrundede bekymringer i forbindelse med de store, nødvendige energiprojekter, så vil det i det lange løb have langt flere fordele for os alle som samfund.

Listen af nødvendige tiltag er lang, og vi i Ungeklimarådet har derfor lavet en række energianbefalinger, som bliver lanceret i dag.  

Anbefalingerne ser vi som vigtige skridt på vejen til 70 procentsmålet, og nu da flere partier fra rød til blå bryster sig af at være grønne, håber vi, at partierne vil tage dem til sig, så vi får et klimahandlingsvalg.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00