Debat

SF: Bedre lånemuligheder skal skabe andelsboliger med plads til alle

Hvis vi giver lejere bedre muligheder for at låne penge til udbetalingen af andelsboligen, kan vi gøre det mere attraktivt for kommende andelshavere at stifte en spekulationsfri andelsboligforening, skriver boligordfører Halime Oguz (SF).

Når billige boliger bliver trukket ud af markedet, skubbes politibetjenten, pædagogen og den studerende ud af byen. Det er både dårligt for den enkelte og for sammenhængskraften i vores land, skriver boligordfører Halime Oguz (SF).
Når billige boliger bliver trukket ud af markedet, skubbes politibetjenten, pædagogen og den studerende ud af byen. Det er både dårligt for den enkelte og for sammenhængskraften i vores land, skriver boligordfører Halime Oguz (SF).Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Halime Oguz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har altid været en mærkesag for SF at kæmpe for blandende byer. Byer, hvor vi møder hinanden på tværs af indkomstgrupper, og hvor vi bor side om side med hinanden, rig som fattig, når vi for eksempel går til sport i den lokale sportsklub eller i skolen.

Desværre er det gået i den helt forkorte retning i de seneste tyve år i vores storbyer. Er man ikke i den supervellønnede del af befolkningen, kan man ikke komme i nærheden af at købe en ejerlejlighed i København, og nu ser vi også en udvikling, hvor andelsboligerne i højere grad bliver utilgængelige for den almindelige lønmodtager.

Vi skal gøre det attraktivt at stifte en spekulationsfri andelsboligforening. Det kan vi gøre ved at give lejere bedre muligheder for at låne penge til udbetalingen af andelsboligen.

Halime Oguz (SF)
Boligordfører

Skyldes valuarvurderinger

En af årsagerne til de stigende priser på andelsboliger er, at flere og flere andelsforeninger overgår til valuarvurderinger.

Alene fra 2014 til 2020 steg andelen af valuarvurderede andelsboliger fra 31 procent til 60 procent på landsplan og med hele 80 procent i København. Valuarvurderingerne bliver altså især anvendt af de københavnske andelsforeninger og blandt de andelsboliger, der har fået lavet en valuarvurdering, er andelskronen på landsplan steget fra alt mellem 50 og 375 procent.

Valuarvurderingerne får med andre ord ofte andelsprisen til at stige markant. Det er skidt for særligt København. For når du trækker en billig bolig ud af markedet, så skubber du politibetjenten, pædagogen og den studerende ud af byen. Det er både dårligt for den enkelte og for sammenhængskraften i vores land.

Temadebat

Kan andelsboliger løse manglen på billige boliger i byerne?

Andelsboliger kan bidrage til at skabe blandede byer, som derfor betyder, at politikerne skal understøtte den spekulationsfri boligform yderligere.

Det er ambitionen i regeringen, hvor boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) i et interview med Berlingske inden sommerferien udfoldede sine spirende tanker. Ministeren fortalte, at han aktuelt ser på og "arbejder meget intensivt med" at udforme nye modeller for "spekulationsfri andelsboliger", der kan få "revitaliseret andelsboligen som et billigt alternativ".

Hvad kræver det, hvis andelsboligerne skal spille en større rolle i udviklingen af byerne? Hvad står i vejen for, at det sker i dag? Og hvad taler imod ministerens ønske om flere andelsboliger?

Om temadebatter:

Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Har du et vigtigt input til debatten og vil deltage? Kontakt Altingets debatredaktion på [email protected].

Bedre mulighed for at låne

Vi har brug for at nytænke og udvikle andelsboligformen. En løsning kan være at se på den nye model for spekulationsfrie andelsboliger, som regeringen før sommerferien løftede sløret for. En ny andelsboligform, hvor både boligudgiften og andelsværdien bliver holdt nogenlunde i ro.

Det betyder, at den spekulationsfrie andelsbolig vil være til at betale for almindelige mennesker, da boligen ikke vil stige voldsomt i værdi over årene, som vi har set det med de valuarvurderede andelsboliger.

Hvis vi for alvor skal kunne udbrede denne nye model, er det vigtigt, at vi gør det attraktivt for kommende andelshavere at stifte en spekulationsfri andelsboligforening. Det kan vi gøre ved at give lejere bedre muligheder for at låne penge til udbetalingen af andelsboligen.

Det er vigtigt, at vi fra politisk hånd skaber de rette incitamenter, så lejere finder det fordelagtigt at benytte den såkaldte tilbudspligt til at omdanne deres ejendom til en andelsboligforening i forbindelse med et salg.

Det er godt, at vi endelig har fået vendt boligpolitik til at handle om at sikre billige boliger fremfor at lade det frie marked skævvride vores land, som de borgerlige partier ønsker det.  

Halime Oguz (SF)
Boligordfører

Investorer skævvrider markedet

I SF bakker vi fuldt ud op om regeringens spirende tanker, og vi er glade for, at vi sammen med regeringen i denne valgperiode endelig er begyndt at fokusere på at sikre flere billige boliger.

I efteråret indgik vi en aftale som sikrede rammerne for 22.000 nye almene boliger i hele landet, og tidligere har vi lavet en aftale, der begrænser de investorer, der opkøber og istandsætter boliger for derefter at skrue huslejen helt urimeligt op.

Det er godt, at vi endelig har fået vendt boligpolitik til at handle om at sikre billige boliger fremfor at lade det frie marked skævvride vores land, som de borgerlige partier ønsker det.

Men vi er selvfølgelig langt fra i mål. I SF vil fortsat kæmpe for at skabe både et ejer-, leje- og andelsboligmarked, hvor alle kan være med.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Halime Oguz

cand.mag. i mellemøststudier (SDU 2012)

0:000:00