Debat

Civile nøgleaktører: Foreningslivet skal være grønnere, hvis vi skal nå klimamålene

En succesrig grøn omstilling kræver først og fremmest handling fra de danske kommuner og ambitiøse investeringer i energirenovering, skriver Bendt Bendtsen, Christine Ravn Lund og Rikke Rønholt Albertsen.

Foreningslivet vil gerne den grønne omstilling, og det er faktisk muligt at gøre foreningsdanmark markant grønnere, skriver Bendt Bendtsen, Christine Ravn Lund og Rikke Rønholt Albertsen.
Foreningslivet vil gerne den grønne omstilling, og det er faktisk muligt at gøre foreningsdanmark markant grønnere, skriver Bendt Bendtsen, Christine Ravn Lund og Rikke Rønholt Albertsen.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Bendt Bendtsen
Christine Ravn Lund
Rikke Rønholt Albertsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sommerferien er slut, og det betyder blandt andet, at en ny sæson i det pulserende danske foreningsliv har taget sin begyndelse. I de seneste uger er danskerne – unge som ældre – strømmet tilbage til aktiviteterne i fritids- og foreningslivet.

Næsten hver anden dansker er medlem af et lokalt foreningsfællesskab, og hver dag benytter medlemmerne i eksempelvis: fodboldklubberne, sejlklubberne og spejderkredsene landets over 10.000 idræts- og foreningsfaciliteter.

Det kræver naturligvis mange energimæssige ressourcer at holde foreningsdanmark kørende, og derfor er bæredygtighed og grøn omstilling også på dagsordenen i foreningslivet.

For foreningslivet vil gerne den grønne omstilling, og det er faktisk muligt at gøre foreningsdanmark markant grønnere.Det er også en nødvendighed, at foreningslivet bliver en aktiv del af en grøn omstilling.

Ansvaret ligger hos kommunerne

Hvis Danmark skal nå målet om at reducere klimaaftrykket med 70 procent i 2030, så kræver det, at alle kommer med ombord, og at alle parametre tænkes ind i løsningen. Her står det danske civilsamfund og foreningslivet klar til at bidrage til omstillingen.

Kommunerne bør derfor søsætte omfattende renoveringer af deres egne idræts- og foreningsfaciliteter

Bendt Bendtsen, Christine Ravn Lund og Rikke Rønholt Albertsen
Hhv. formand, Synergi, forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd og bestyrelsesmedlem, Danmarks Idrætsforbund

Men foreningslivets grønne omstilling kommer ikke af sig selv. En succesrig grøn omstilling kræver først og fremmest handling fra de danske kommuner og ambitiøse investeringer i energirenovering af idræts- og foreningsfaciliteter, som er den største kilde til foreningslivets klimaaftryk.

Et klimaaftryk som foreninger desværre har svært ved at reducere, da mange foreningsfaciliter som haller, klubhuse og mødelokaler er kommunale.

For de foreninger, der ejer deres egne lokaler, kan energirenoveringer både have høje startomkostninger og kræve et vidensniveau, som de færreste foreninger har.

En undersøgelse fra Transition, foretaget for Synergi, viser, at fornuftige renoveringer af kommunale bygninger, der oftest har et rigtig dårligt energimærke, vil kunne bidrage til besparelser på 80.000 ton CO2 årligt.

Læs også

Samme undersøgelse viser også, at der er så massive økonomiske besparelser forbundet med at energirenovere kommunale bygninger, at tilbagebetalingstiderne ofte er meget korte og dermed et udtryk for en rigtig god investering.

Energirenoveringen vil desuden styrke indeklimaet og dermed også lokale fællesskaber, hvor træk fra vinduer og slidte badefaciliteter kan påvirke kvaliteten af foreningernes aktiviteter.

Kommunerne bør derfor søsætte omfattende renoveringer af deres egne idræts- og foreningsfaciliteter og udvide puljer, så foreninger med egne lokaler har mulighed for at få økonomisk støtte og rådgivning til at foretage egne energirenoveringer.

Foreninglivet skal være en del af den grønne omstilling

Til gengæld skal klubberne og foreningslivet bestemt også kigge indad og påtage sig ansvaret for at udnytte de eksisterende faciliteter bedst muligt, så kun helt nødvendige faciliteter fremover skal bygges og driftes.

Hvis den grønne omstilling skal være bæredygtig, så skal civilsamfundet engageres i arbejdet

Bendt Bendtsen, Christine Ravn Lund og Rikke Rønholt Albertsen
Hhv. formand, Synergi, forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd og bestyrelsesmedlem, Danmarks Idrætsforbund

Dette kan endda understøttes ved også at foretage moderniseringer af foreningsfaciliteter, så endnu flere danskere kan bruge faciliteterne når der alligevel foretages energirenoveringer.

Mere energivenlige bygninger kan understøtte, at flere foreninger bliver en motor for den grønne omstilling. For den grønne omstilling handler ikke kun om tekniske løsninger for at opnå vigtige reduceringer af Danmarks klimaaftryk. Hvis den grønne omstilling skal være bæredygtig, så skal civilsamfundet engageres i arbejdet.

Vi skal have alle med om bord, når vi skal omstille os til en mere grøn fremtid. Derfor bør vi renovere foreningsfaciliteter, der kan være med til at understøtte den lokale samtale om energivenlighed, cirkularitet og klimamæssige bæredygtighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

Christine Ravn Lund

Forkvinde, Dansk Ungdoms Fællesråd, medlem, Børnerådet, medlem, Trivselskommissionen, næstforkvinde, Center for Ungdomsforskning
BA international business and politics (CBS 2020), Cand.scient.pol (KU)

Rikke Rønholt Albertsen

Bestyrelsesmedlem, DIF, ph.d.-stipendiat, CBS
MA international law (Australian National Uni. 2001), MA leadership for sustainability (Malmö Uni. 2020)

0:000:00