Debat

Moderaterne: Hyklerisk at spare på eliteidrætten

Vi skal som idrætsnation vise, at man med en respektfuld og ansvarlig tilgang kan træne topatleter, hvor det er atletens lyst og frivillige valg, der driver værket, skriver Kim Mejnert Frydensbjerg.

Vores atleter er rollemodeller både nationalt og internationalt, skriver Kim Mejnert Frydensbjerg.
Vores atleter er rollemodeller både nationalt og internationalt, skriver Kim Mejnert Frydensbjerg.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kim Mejnert Frydensberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Politisk holder vi os ikke tilbage med at hylde de store medaljevindere. Og skulle der være en chance for at tage en selfie, arm i arm med den folkekære atlet, kan intet stoppe den ivrige politiker. Men energien ebber hurtigt ud, og er der ikke medaljer i sigte, kan det være svært at finde interesserede politikere.

Som eliteidrætsnation har vi måske aldrig klaret os bedre globalt, end tilfældet er lige nu. Gennem flere år har medaljekurven, og kvaliteten i den, været opadgående. Og sætter vi antallet af medaljer op mod antallet af atleter og økonomi, leverer de danske idrætsforbund værdi for pengene.

Den danske elitemodel fungerer

Økonomisk viser tal fra 2016, at en dansk medalje ved OL i Rio de Janeiro kostede den danske stat i omegnen af 16 millioner kroner stykket. Til sammenligning kostede en australsk medalje 46 millioner danske kroner og en engelsk medalje 35 millioner danske kroner stykket.

Den danske elitemodel fungerer. Og de danske atleter kæmper ofte en kamp som David mod Goliat.

Men med politikernes hyldest af de danske vindere i tankerne, bliver det en anelse hyklerisk, når Ida Auken, Socialdemokratiets kulturordfører, udtrykker, at det er på sin plads, at det ekstra bidrag til Team Danmark ikke forlænges, da eliteidrætten allerede får mere end rigeligt.

Med danske præstationer på højeste internationale niveau eksporterer vi den frie og humane tilgang til atleten

Kim Mejnert Frydensbjerg
Chef for events, Wonderful Copenhagen, folketingskandidat, Moderaterne

Jeg deler ikke Ida Aukens holdning. Vi skal værne om vores atleter og sikre dem rimelige vilkår at præstere og fungere under. Andet er direkte modstridende med de danske værdier.

Men jeg mener også, at vi skal stille os selv spørgsmålet: Hvad vil vi med eliteidrætten? Hvorfor skal der vindes medaljer? Og hvilken værdi skaber det? Når vi har svaret på det, skal vi tage eliteidrætsloven frem og sikre, at der er overensstemmelse mellem den og det lovgrundlag, som Team Danmark og de danske atleter konkurrerer under.

Vi vinder meget mere end blot medaljer

Moderaternes svar er ligetil. Med danske præstationer på højeste internationale niveau eksporterer vi den frie og humane tilgang til atleten, samtidigt vil vi nationalt bringe folk sammen om den uovertrufne oplevelse og skabe aktive rollemodeller, som kan bidrage til fastholdelse og rekruttering i vores ungdomsklubber.

Læs også

Den danske foreningsbaserede idrætsmodel er stærk, men konkurrencen om de øverste podiepladser er hård. Vores atleter er rollemodeller både nationalt og internationalt. Rollemodeller for den tilgang vi har til mennesket og samfundet generelt.

Vi skal som idrætsnation vise, at man med en respektfuld og ansvarlig tilgang kan træne topatleter, hvor det er atletens lyst og frivillige valg, der driver værket. Hvor atleten er bevidst om det økosystem, der har givet de muligheder, de nu står med, og hvor atleten via sin kunnen og rolle giver tilbage til systemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Mejnert Frydensberg

Chef for events, Wonderful Copenhagen, bestyrelsesmedlem, Team Denmark
HA (kom.), Master of Public Governance (CBS 2021)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00