Debat

Engagementet kommer først

DEBAT: KU-formand, byrådsmedlem og kandidat til kommunalvalget Kristoffer Beck (K) mener, at borgernes reelle engagement i det lokale demokrati er vigtigere end valgets stemmeprocent.
Konservatives Kristoffer Beck ønsker mere engagement i lokalpolitikken.
Konservatives Kristoffer Beck ønsker mere engagement i lokalpolitikken.Foto: Pressefoto/Konservative
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta

Kommunal-debat 
Altinget | Kommunal vil i den kommende tid sætte spot på tilstanden af det kommunale demokrati og de udfordringer, som det i disse tider står overfor.

Derfor har vi sat eksperter, praktikere og andre aktører i stævne og bedt dem om at give deres bud på vitaliteten af det lokale demokrati.

Kommunalvalget 19. november nærmer sig med hastige skridt, og alligevel er det ikke noget, der tales så meget om. 

Måske med undtagelse af i politiske kredse, hvor vi politiske nørder glæder os til valgkampen, som små børn glæder sig til juleaften.

Den almene dansker kærer sig mere om, hvad der sker på Christiansborg, og det er i grunden ærgerligt, da rigtig meget af det, som optager borgerens dagligdag, besluttes ude i kommunerne.

Dette kan skyldes, at medierne ikke har samme fokus mod det kommunale, men det kan også være, at vi som lokalpolitikere ikke er gode nok til at gøre opmærksom på os selv og de politiske problemstillinger. 

Uanset hvad er det i hvert fald trist at opleve, at kommunalvalget tilbage i 2009 havde en historisk lav valgdeltagelse på kun 65,8 procent. 

Især når man tænker på, at det er os ude i kommunerne, der beslutter, hvordan de kommunale skoler, ældreplejen, beskæftigelsesindsatser, integrationsprojekter, naturplaner og mange andre borgernære emner skal håndteres og udformes.  

Det er også derfor, at det er hamrende vigtigt, at både unge og ældre engagerer sig i de lokalpolitiske debatter og giver udtryk for deres syn på tingene. Vi skal se visioner for, hvordan lige netop ”deres” kommune skal se ud i fremtiden!

Lokalpolitikerne skal presses
Hvis ikke engagementet er til stede i nærdemokratiet, så dør engagementet også stille og roligt ud i byrådssalen, og så ender vi med blive styret af embedsmændene og deres planer.

Det er der selvfølgelig også nogen, der synes, er fint, men jeg må ærligt sige, at det vil være trist, hvis vi ender med at få et embedsmandsvælde her i landet.

Vi har brug for idéer, visioner og virkelyst – ikke blot, når det handler om politik på den nationale scene, men også ude lokalt. 

Derfor handler kommunalvalget ikke kun om, at folk skal afgive deres stemme til valget, men om at få engageret folk til at tage aktivt del i de politiske debatter i lokalsamfundene. Hvis dette lykkes, så skal stemmeprocenten også nok følge med opad.

For os politikere ude i kommunerne er det ekstremt vigtigt at vide, at folk i lokalsamfundet, som vores beslutninger berører, også følger med i, hvad det er, vi beslutter, og at de også er med til at lægge pres på for at få ændret tingene, når de er utilfredse med noget.

Som det er i dag, er vi meget få mennesker, der bestemmer rigtig meget, og den manglende lokale politiske debat er dræbende for nærdemokratiet. 

Stil de rigtige spørgsmål
I stedet for at lave kampagner, der opfordrer folk til at stemme, diskussioner om, hvordan vi får de unge ned til stemmestederne, eller om vi skal rykke stemmestederne ud til ungdomsuddannelserne, mener jeg, at vi bør kigge hinanden i øjnene og beslutte os for at tage kommunalvalget seriøst.

Lad os derfor diskutere de borgernære emner, som gør en forskel for den enkelte borgers dagligdag.

Få stillet relevante spørgsmål til lokalpolitikerne; Hvordan får vi landets bedste folkeskoler? Hvordan giver vi vores ældre medborgere den service, de fortjener? Hvorfor skal vi betale så meget i skat? Hvorfor sænker I ikke grundskylden? Og hvordan kan det være, at man ikke satser mere på attraktive grønne områder?

Alle sammen bud på kommunalpolitiske spørgsmål, som kan være med til at skabe en øget interesse for valget.

Hvis vi som politikere begynder at snakke om rigtige mennesker og deres udfordringer, samtidig med at almindelige borgere stiller spørgsmål til deres lokale politikere, så er jeg sikker på, at vi kan få startet nogle gode og vigtige kommunalpolitiske debatter.

Det vil bidrage til at skabe en øget interesse for kommunalpolitik. På den måde kan vi styrke det lokale demokrati og få valget til at handle om andet end trafiksignaler og svømmehaller.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristoffer Beck

Filialchef i SydBank, fhv. landsformand, Konservativ Ungdom
AU i finasiel rådgivning

0:000:00