Debat

Danske Maritime: Industrien skal gå fra stereotype kønsroller til mangfoldighed båret af ægte åbenhed

Nysgerrigheden for en maritim uddannelse skal pirres allerede fra barnsben. Men det kræver et løft på uddannelserne, tidssvarende udstyr og større fokus på mangfoldighed, skriver Jenny N. Braat.

Det er åbenlyst nødvendigt, at uddannelsernes udstyr er lige så avanceret som virksomhedernes.
Det er åbenlyst nødvendigt, at uddannelsernes udstyr er lige så avanceret som virksomhedernes.Foto: Danske Maritime
Jenny N. Braat
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvorfor står de unge ikke i kø til de mange maritime uddannelser, som vi har brug for? Hvorfor har særligt pigerne svært ved at få øje på os? Og hvordan står det i det hele taget til med diversiteten?

Ny temadebat:

Rekrutteringsudfordringer i Det Blå Danmark: Hvordan får vi kvinderne med?

Der mangler kvinder i den maritime sektor og på dens uddannelser.

Derfor sætter Altinget Maritim med sin første temadebat spot på en af sektorens helt store udfordringer: Rekruttering og fastholdelse af kvinder i Det Blå Danmark.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.

Den maritime industri er yderst mangfoldig, når man ser på det faglige indhold. Vores skibsdesignere tegner fremtidens skibe og bevæger sig rundt i virtual reality. Vores værfter bygger topmoderne skibe og kan reparere hvad som helst.

Vores udstyrsproducenter er blandt verdens dygtigste til at udvikle nye grønne teknologier. Vores serviceteknikere rejser kloden rundt. Og når skibet skal ud af drift, gør vi det miljøvenligt med fokus på genanvendelse.

Nysgerrighed skal pirres fra barnsben

Men vi er udfordret af, at mange unge ikke kender noget til den maritime industri og ikke ved, hvor den spændende teknologiske udvikling er forankret.

Moderne skibsfart bygger på både traditionelt, godt håndværk og på højteknologi, forskning, udvikling og innovation på tværs af mange fag.

Derfor bakker vi op om IDA’s forslag om at gøre teknologiforståelse til et obligatorisk fag i folkeskolen, hvor vi i forvejen tilbyder maritime undervisningsforløb.

Vi arbejder hårdt på at fange også pigernes interesse så tidligt som muligt, for vi har brug for flere kompetente kvinder i industrien. Både fordi kønsdiversitet på arbejdspladserne er sundt og vigtigt, og fordi det ganske simpelt ikke giver mening, at vi går glip af så stor en del af talentmassen.

Andelen af kvinder i den maritime industri skal markant højere op, og vi skal af med vores image som tung, sort industri.

Jenny N. Braat
Administrerende direktør, Danske Maritime

I dag er kun hver femte medarbejder i den maritime industri kvinde, mens kvinder blot udgør syv procent procent af de ansatte med en teknisk uddannelse i branchen.

Andelen af kvinder i den maritime industri skal markant højere op, og vi skal af med vores image som tung, sort industri.

Forældret udstyr på uddannelserne

Vigtigt er også erhvervsuddannelserne, som nu får et hårdt tiltrængt løft. Lærlingeoprøret handler om undervisningsforhold med udstyr, der er i stykker eller helt forældet.

Det går simpelthen ikke, hvilket vi længe har gjort opmærksom på.

Vi er involverede i mange tiltag på tværs af uddannelsesniveauer for at for at synliggøre mulighederne i en spændende global industri.

Men det er åbenlyst nødvendigt, at uddannelsernes udstyr er lige så avanceret som virksomhedernes.

Trivsel er centralt – også på uddannelserne

Desværre falder mange unge fra erhvervsuddannelserne, og især på de uddannelser, hvor kønsfordelingen er meget skæv, er tallene alarmerende.

En undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder viser, at når kvinder er i undertal på en erhvervsuddannelse, er der 74 procent øget frafald blandt kvinderne set i forhold til deres mandlige studiekammerater. Det er et mønster, der skal brydes.

Vi skal have flere kvinder til at vælge – og holde fast i – en teknisk uddannelse. Derfor er vi glade for, at vores medlemsvirksomheder bakker op om vores indsats og for eksempel lader deres dygtige kvindelige ansatte stille op som rollemodeller, så vi kan vise de unge kvinder, at den maritime industri er lige så meget for dem som for mænd.

For os handler det hverken om køn, regnbueflag eller maskuline værdier. Det handler om, hvad du kan – og hvad vi kan sammen.

Jenny N. Braat
Administrerende direktør, Danske Maritime

Et budskab der også er vigtigt på de videregående uddannelser. Udviklingen for begge køn går mod flere højtuddannede i sektoren – og i højere grad for kvinder.

Men samtidig ved vi – blandt fra Engineer the Future – at 52 procent af de unge kvinder mellem 15 og 24 år er stressede, og at universiteterne oplever flere studerende med psykiske og faglige udfordringer.

Studievalg og forestillinger om job presser dem, og derfor ser vi det som utrolig vigtigt at stå til rådighed gennem hele deres skole- og uddannelsesliv, så de lærer erhvervslivet at kende og kan træffe et oplyst valg.

Vi ved samtidig, at tryghed er noget, som de unge prioriterer højt i en ansættelse. Dvs. god løn, gode kolleger, job der passer til kompetencer og tryghed i ansættelsen, mens prestige og faktisk også ’bidrager til at løse store samfundsudfordringer’ rangerer ret lavt på listen.

Så selv om vi i den maritime industri kan bryste os af at arbejde med øget bæredygtighed hver dag, så skal vi i dén grad huske resten af fortællingen om, hvem vi er som arbejdspladser.

Sammenhold i alle nuancer

Til slut budskabet fra overskriften, for denne debat ikke kun handler om kvinder og mænd. Den handler også om ledelse, vaner og menneskesyn.

Vi skal turde se kritisk på vores arbejdsliv, så enhver medarbejder kan trives og føle sig godt tilpas. At blive betragtet som en attraktiv arbejdsplads kræver en fælles indsats, hvor respekt og mangfoldighed båret af ægte åbenhed er centralt.

Læs også

En tydeligt bæredygtige profil, herunder et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø samt ligestilling, er blevet et vigtigt parameter for både investorer, kunder og beslutningstagere – og i dén grad også hos fremtidens medarbejdere.

Derfor er det afgørende at huske, at talentmassen består af utroligt mange forskellige typer af mennesker, hvor vi tydeligt skal vise, at alle er velkomne. Vi er i forvejen vant til at arbejde på tværs af landegrænser, hudfarver, religioner og kulturelle forskelle.

For os handler det hverken om køn, regnbueflag eller maskuline værdier. Det handler om, hvad du kan – og hvad vi kan sammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jenny N. Braat

Adm. direktør, Danske Maritime, næstformand, Den Danske Maritime Fond
cand.merc.

0:000:00