Debat

L&F til Miljøministeren: Hjælp os med at løfte regeringens grønne dagsorden

I landbruget vil de gerne samarbejde med regeringen og løfte den grønne dagsorden, men det bliver lettere, hvis miljøreglerne, der uden erstatning straffer landbrug nær værdifuld natur, bliver gentænkt, skriver miljødirektør i L&F, Anders Panum Jensen.

Selvom grundvand har det godt og stadig får det bedre, samarbejder L&F alligevel med regeringen om at begrænse PFAS, skriver Anders Panum Jensen. 
Selvom grundvand har det godt og stadig får det bedre, samarbejder L&F alligevel med regeringen om at begrænse PFAS, skriver Anders Panum Jensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Anders Panum Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”Her sidder mine bedste venner,” udbrød en tidligere miljøminister efter sigende engang, da han mødtes med landbrugets top.

Temadebat:

Ønsker til den nye miljøminister

En ny minister har sat sig ved roret i Miljøministeriet efter de historisk lange regeringsforhandlinger. Magnus Heunicke er allerede trukket i arbejdstøjet, men hvad skal prioriteres på den lange liste af politiske opgaver på miljøområdet? Det inviterer Altinget Miljø til temadebat om.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til debatredaktør Caroline Boas.

Det var nok med et strejf af ironi i stemmen, for mødet handlede om kvælstofreduktioner, og ministeren hed Svend Auken. Og det endte med en politisk aftale om vandmiljøet, som landbruget ikke var begejstret for.

Den historie gentager sig forhåbentlig ikke. I dag er situationen nemlig en anden, ministeren er en anden, og landbruget er et andet sted. Med bæredygtighed som et kerneparameter i vores udvikling af avl, dyrkning og forarbejdning.

Regeringsgrundlaget giver i sig selv grund til optimisme – også i miljøpolitikken.

Her er udgangspunktet, at regeringen ønsker at udvikle landbruget frem for at afvikle det, og med en anerkendelse af at dansk landbrug allerede står stærkt, når det gælder grøn innovation og høje ambitioner i erhvervet.

Med netop det afsæt ser vi, at landbrugs- og fødevareerhvervet kan blive en meget stærk medspiller i at nå regeringens mål i miljøpolitikken.

Vores ønsker til Miljøminister Magnus Heunicke er derfor først og fremmest, at han hjælper os med at fjerne de barrierer, der er, for at vi kan være en medspiller på regeringens grønne dagsordner.

Spiller efter regeringens regler

Lad mig give et par eksempler.

I myndighedernes kortlægning af grundvandets tilstand og udfordringer tegnes der et tydeligt billede af, at grundvandet har det godt og stadig får det bedre, samt at der ikke er udfordringer med landbrugets anvendelser af pesticider.

Landmændenes mod på at fremme natur og biodiversitet undergraves alt for ofte.

Anders Panum Jensen
Miljødirektør, L&F

Alligevel er vi også medspiller på regeringens ønske om styrket drikkevandsbeskyttelse og i akutplanen, som beskytter boringerne med kommunale aftaler eller påbud om ikke at anvende pesticider inden for de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder (BNBO).

I dag er det cirka fire år siden, at den tidligere miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) opfordrede kommunerne til at komme i gang med de frivillige aftaler med landmændene, men på nuværende tidspunkt er det kun en ud af fire landmænd, der overhovedet er blevet kontaktet af kommunen med et tilbud om en aftale.

Vi har brug for, at Miljøministeren fjerner barriererne for, at kommunerne kommer i mål med lokale aftaler - eller påbud, i de tilfælde hvor der ikke kan opnås enighed om erstatningen.

For alternativet, som nogen ønsker i form af et generelt nationalt sprøjteforbud, vil betyde, at lodsejeren ikke vil kunne få erstatning for værditabet på ejendommen.

Det vil være urimeligt for lodsejeren, men også undergrave landmændenes lyst til at åbne døren, når forsyningsselskaber fremover banker på med ønsker om nye boringer på vores marker.

Det er ingen tjent med.

Regler modarbejder velmenende landmænd

Vi er også medspiller på regeringens ambitioner om at styrke natur og biodiversitet - blandt andet med en samlet lov om natur og biodiversitet med mål og virkemidler for et grønnere Danmark.

Landmænd har i årevis selv stået i kø for at gøre en aktiv indsats for vandmiljøet.

Anders Panum Jensen
Miljødirektør, L&F

Her spiller danske landmænd en afgørende rolle som forvaltere af naturarealer, hvor ordninger til naturpleje og forbedringer i årevis har været overansøgte.

Men landmændenes mod på at fremme natur og biodiversitet undergraves alt for ofte af miljøregler, der uden erstatning straffer landbrug nær værdifuld natur.

Alt for mange landmænd oplever, at den natur, de har fremelsket og værnet om, ender med at afkaste restriktioner og forbud mod landbrugsdriften.

Derfor ønsker vi sammen med Danmarks Naturfredningsforening at få luget ud i alle de negative incitamenter, der kan møde landmænd, der ønsker at fremme naturværdierne på deres arealer.

Regeringens ambitioner om et bedre vandmiljø er vi også medspillere på.

Rundt om i landet ser vi det lokale landbrug lægge sig i selen for at samarbejde med kommuner, spildevandsselskaber og grønne organisationer om at finde bedre veje til godt vandmiljø - i frustration over årtier med dyre og ineffektive vandplaner.

Vi ønsker, at miljøministeren sikrer, at hans system vil være åbent over for forslag til nye veje at gå, selvom det er løsninger, systemet ikke selv har fostret.

Heunicke har mulig ven i landbruget

Landmænd har i årevis selv stået i kø for at gøre en aktiv indsats for vandmiljøet - blandt andet ved at lave små og store vådområder, der kan fjerne næringsstoffer fra markerne, inden de når ud i fjorden.

Regeringens miljøprogram vil få en meget stærk medspiller i landbrugs- og fødevareerhvervet.

Anders Panum Jensen
Miljødirektør, L&F

Desværre er de bureaukratiske tacklinger mod sådanne projekter tættere og hårdere end i en god Super Bowl-finale.

Eksempelvis må små kvælstoffjernende søer (minivådområder) som udgangspunkt ikke laves på marker inden for strandbeskyttelseslinjen.

Det skyldes nok mest, at minivådområder ikke var kendte, dengang loven blev lavet.

I hvert fald er der bedre muligheder inden for strandbeskyttelseslinjen for legepladser, vindmøller og meget andet, som må siges at være mere naturfremmede i strandzonen end en anlagt sø.

Også her har vi store forventninger til vores nye minister.

Regeringens miljøprogram vil få en meget stærk medspiller i landbrugs- og fødevareerhvervet, hvis vores nye miljøminister får succes med at fjerne negative incitamenter og bureaukratiske benspænd.

Måske endda så stærk, at Magnus Heunicke en dag vil møde landbrugstoppen med samme hilsen som salig Svend Auken, blot helt uden ironi i stemmen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Panum Jensen

Miljødirektør, Landbrug & Fødevarer
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00