Debat

Effekten af sociale indsatser skal undersøges

DEBAT: Vi ved for lidt om effekten af forskellige sociale indsatser. Forskningsleder og ph.d. Mette Deding mener, at der er brug for en national strategi og et forpligtende samarbejde mellem praksis og forskning.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Mette Deding,
Forskningsleder Ph.d., SFI

I forhold til hvor mange penge vi hvert år bruger på det sociale område, ved vi desværre beskæmmende lidt om, hvad vi får for pengene. Eller det vil sige - vi ved selvfølgelig en hel masse: Vi ved fx noget om hvem der er i risikogruppen for sociale problemer. Vi ved noget om hvordan lovgivningen på området bliver modtaget og brugt ude i praksis. Vi ved noget om hvilke indsatser der bliver brugt. Og vi ved at mange børn der har været anbragt uden for hjemmet ikke formår at bryde den negative sociale arv.

Til gengæld ved vi ikke ret meget om, hvilken effekt forskellige indsatser har på forskellige problemstillinger for forskellige målgrupper. Når en sagsbehandler står over for et massivt socialt problem, som fx et barn der er udsat for misbrug eller lever i en misbrugsfamilie, er det åbenlyst for enhver, at noget skal gøres. Hvad det 'noget' så skal være, er derimod mindre klart.

Pragmatiske overvejelser spiller selvfølgelig ind - hvor er der fx plads til barnet og hvad koster det? Ligeledes spiller sagsbehandlerens erfaring en stor rolle - hvad har han/hun tidligere gjort i tilsvarende situationer? Alle disse overvejelser er naturligvis helt legitime. Men jeg kunne godt tænke mig, at viden om effekten af forskellige indsatser i langt højere grad også kom til at spille en rolle i beslutningsprocessen.

Hvad er effekten?
Når vi taler om effekten af en indsats, taler vi om resultatet af kvantitative analyser - analyser der er foretaget på en måde, så resultatet kan generaliseres, dvs. med en vis sandsynlighed kan overføres til andre lignende situationer. Metodisk betyder det, at vi er nødt til at sætte en række krav til gennemførelsen af undersøgelsen - det er fx nødvendigt på forhånd at gøre sig klart hvad det er man vil måle indsatsens effekt i forhold til (og hvorfor). Dette skal måles både før og efter indsatsen, så man kan analysere udvikling over tid, og det skal være muligt at sammenligne med en kontrolgruppe. På den måde kan det sandsynliggøres at effekten skyldes netop indsatsen og ikke alle mulige andre ting.

Når en sagsbehandler står over for et massivt socialt problem, som fx et barn der er udsat for misbrug eller lever i en misbrugsfamilie, er det åbenlyst for enhver, at noget skal gøres. Hvad det 'noget' så skal være, er derimod mindre klart.

Mette Deding
Forskningsleder, ph.d., SFI

Der er selvfølgelig forskellige projekter i gang hist og her i det danske landskab, der forsøger at belyse effekten af forskellige indsatser ved hjælp af de bedste metoder, men der er meget lang vej endnu. Samfundets ressourcer bliver kun mere knappe fremover, og det er nødvendigt at lave velfunderede prioriteringer.

Hvis vi for alvor skal rykke noget i den fremtidige socialpolitik, mener jeg at det er nødvendigt med en national strategi, der sætter rammen for en nødvendig tværfaglig indsats. Der skal et forpligtende samarbejde til mellem praksis og forskning og med politisk opbakning både fra det statslige, det regionale og det kommunale niveau. En sådan strategi for en mere systematisk vidensopbygning er helt nødvendigt for at sikre de svageste i vores samfund en kvalitetssikret indsats - til gavn både for den enkelte og for samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Deding

Vicedirektør, Vive
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1994), ph.d. i økonomi (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00