Forhandlinger om psykiatriplan flyttes til Finansministeriet

Regeringens støttepartier har tirsdag været i Finansministeriet til forhandlinger om psykiatriplanen. Det sker, efter flere partier har kritiseret sundhedsministeren for ikke at lægge tal på bordet ved tidligere forhandlingsmøder. "Der begynder at være skred i forhandlingerne nu,” siger Enhedslistens Peder Hvelplund.

Radikales psykiatriordfører Stinus Lindgreen er positivt stemt over, at forhandlingerne er rykket til Finansministeriet.
Radikales psykiatriordfører Stinus Lindgreen er positivt stemt over, at forhandlingerne er rykket til Finansministeriet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon LesselMarie Schønning Jensen

Forhandlingerne om en tiårsplan har ifølge flere partier været besværlige, fordi partierne ikke har kunnet få indsigt i, hvor mange penge der er til at finansiere den længe ventede plan. 

Men nu flytter forhandlingerne fra Sundhedsministeriet til Finansministeriet, hvor Nicolai Wammen (S) sidder for bordenden. 

Det bekræfter Radikales psykiatriordfører, Stinus Lindgreen, der selv har været til forhandlinger tirsdag eftermiddag. 

"Når vi er indkaldt der, så ser jeg det som, at vi faktisk nu drøfter, hvordan vi finansierer planen. Det er positivt," siger han.

Enhedslisten og SF har også været til forhandlinger hos Finansministeriet tirsdag. Ifølge Enhedslistens sundhedsordfører Peder Hvelplund begynder der nu "at være skred i forhandlingerne", og børneordfører Jacob Mark (SF) gik fra forhandlingslokalet med "mere positive forventninger, end jeg havde i går". 

"Det er gået op for regeringen, at vi mener det, når vi siger, at vi ikke vil lave en psykiatriaftale uden penge," skriver Jacob Mark til Altinget efter forhandlingerne. 

Ikke alle partier har dog fået invitationen til forhandlingerne i Finansministeriet.  

Venstre skal fortsat til bilaterale forhandlinger med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag, oplyser partiets sundhedsordfører Martin Geertsen. 

Regeringen har i sit finanslovsudspil lagt op til, at forhandlingsreserven på 550 millioner blandt andet skal bruges på psykiatrien. Magnus Heunicke (S) har tilføjet til Altinget, at en "betragtelig del" af forhandlingsreserven skal gå til psykiatrien, men indtil nu har regeringen ikke givet et konkret bud på, hvor mange penge der er tale om. 

Læs også

Psykiatri er blevet toppolitik 

Tidligere har forhandlinger om en redningspakke til kulturlivet under coronakrisen og forhandlingerne om en klimaaftale for landbruget sidste år været rykket til Finansministeriet. 

Altingets sundhedspolitiske analytiker, Ole Toft, vurderer, at flytningen af psykiatriforhandlingerne kan være et udtryk for, at Magnus Heunicke ikke kan få et klart svar fra Finansministeriet på, hvor mange penge der kan afsættes til tiårsplanen. 

"En anden mulighed er, at statsministeren eller finansministeren ikke har tillid til, at Heunicke kan forhandle planen på plads," siger Ole Toft. 

Radikales Stinus Lindgreen ser dog ikke flytningen af forhandlingerne som permanent.  

"Jeg går ud fra, at vi bliver klogere på, hvad regeringen foreslår at sætte af. Når de har sonderet terrænet hos de forskellige partier, går jeg ud fra, at vi bliver indkaldt igen alle sammen, når vi har et eller andet skelet, som man kan se sig selv i, og der er styr på økonomien. Så jeg forventer, at vi bliver rykket over i Sundhedsministeriet igen," siger han. 

Danmark er i dag i en helt anden økonomisk situation, end da Socialdemokratiet lancerede forslaget om en tiårsplan for psykiatrien i 2019, siger Altingets sundhedspolitiske analytiker. 

"Coronakrise, klimatiltag, forsvarsforliget som følge af Ukraine-krisen og nu også inflations-spøgelset har betydet, at der er færre penge til tiltag som en tiårsplan. Allerede mens Sundhedsstyrelsen skrev det faglige oplæg, var det en kendt sag, at Finansministeriet ønskede, at tiårsplanen skulle neddrosles til at matche den nye virkelighed," siger Ole Toft og tilføjer: 

"Men tiårsplanen er de seneste uger gået fra at være en vigtig sag på sundhedsområdet til at være toppolitik. Støttepartier har truet med at forlade forhandlingerne. Og i den første tv-debat mellem Mette Frederiksen, Søren Pape og Jakob Ellemann-Jensen var psykiatri pludselig et centralt tema, hvilket er uden fortilfælde i dansk politik." 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

Peder Hvelplund

MF (EL), gruppeformand
fritidspædagog (Hjørring Seminarium. 1993)

Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedspolitisk analytiker og journalist
journalist (Danmarks Journalisthøjskole)

0:000:00