Flertal udenom EL-borgmester: Her er vores plan for at redde københavnske udsatte-projekter

Et flertal af partier på Københavns Rådhus vil afmontere sparebombe ved skubbe en del af besparelserne til næste år, og fyre administrativt personale i Socialforvaltningen.  

Det er partierne bag årets budgetaftale på Københavns Rådhus, der nu også har fundet sammen om et alternativt spareforslag på socialområdet. Enhedslisten og Alternativet var ikke med i aftalen. 
Det er partierne bag årets budgetaftale på Københavns Rådhus, der nu også har fundet sammen om et alternativt spareforslag på socialområdet. Enhedslisten og Alternativet var ikke med i aftalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Søren DahlSimon Lessel

En bred kreds af partier vil have Enhedslistens socialborgmester til at skære hårdere i sin egen medarbejderstab for at forhindre besparelser på socialt udsatte.

Det vakte voldsom furore, da Københavns Kommune kort før efterårsferien præsenterede et sparekatalog, som lægger op til at beskære eller helt sløjfe en række
indsatser for udsatte for at lukke et 85 millioner kroner stort hul i Socialforvaltningens budgetter. 

Vi bliver nødt til at se på, om vi kan skære yderligere på det administrative lag, hvis det betyder, at vi kan undgå, at de her besparelser går ud over de socialt udsatte.

Laura Rosenvinge
Politisk ordfører for Socialdemokratiet i København

Nu er partierne bag årets budgetaftale på Københavns Rådhus, der tæller alle partier på nær Enhedslisten og Alternativet, klar med et andet forslag.  

De vil finde pengene ved at skubbe en del af besparelserne til næste års forhandlinger om overførselssagen, og skære på antallet af administrativt ansatte i Socialforvaltningen.  

"De sociale organisationer har allerede skåret til, lavet handleplaner og alle mulige andre tiltag for at bringe udgifterne ned," siger Laura Rosenvinge, politisk ordfører for Socialdemokratiet på Københavns Rådhus og medlem af Socialudvalget.  

Hvorfor er det fair, at der skal fyres presserådgivere, direktører og andre ansatte i Socialforvaltningen for at betale en større del af regningen for de her besparelser? 

"Fordi vi bliver nødt til at se på, om vi kan skære yderligere på det administrative lag, hvis det betyder, at vi kan undgå, at de her besparelser går ud over de socialt udsatte," siger ordføreren.

Læs også

"Det tør jeg godt garantere"

Allerede i sidste uge meldte Konservative på Københavns Rådhus ud, at partiet havde i sinde at finde pengene til socialbesparelserne på anden vis.  
Dengang havde partiet dog ikke en færdig model klar.  

Line Ervolder, der sidder i Socialudvalget for Konservative, understreger nu, at partiet bakker op om en plan, der skal skærme sociale organisationer mod besparelser for i stedet at skære på kommunens egen forvaltning.  

"Men vi skal være opmærksomme på, at vi ikke bevidstløst sparer på administration, så vi risikerer at skubbe en masse papirarbejde over på de medarbejdere, der skal bruge deres tid på at være tæt på borgerne," siger Line Ervolder.  

Hun understreger, at den endelige plan for at håndtere besparelserne skal findes i samarbejde med Enhedslisten og socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), der står udenfor årets budgetforlig. 

Ifølge Laura Rosenvinge vil partiernes plan kun være nok til at dække halvdelen af underskuddet i Socialforvaltningens kasse.  

Derfor vil der mangle omkring 40 millioner kroner, som partierne så vil finde gennem en såkaldt grønthøsterbesparelse på hele Socialforvaltningens område.  

"Men jeg har fuld tiltro til, at vi kan finde de penge uden, at der skal lukke et eneste tilbud for socialt udsatte," siger Laura Rosenvinge.  

Vil du garantere, at der ikke er sociale indsatser, der skal lukke ned, hvis jeres plan bliver til virkelighed?  

"Ja, det tør jeg godt garantere."

Læs også
  

Kritiserer forvaltning  

Det her lyder jo dejlig nemt. Hvorfor gjorde I det ikke bare fra starten? 

"Vi har jo først set sparekataloget lige før efterårsferien. Vi fik det at vide efter organisationerne. Så vi har ikke kunne handle hurtigere."  

"Jeg mener, at vi politikere burde have haft det her katalog i hænderne først, så vi kunne have haft en samtale om, hvorvidt vi burde sende det her sparekatalog ud. Fordi det, meget forventeligt, har skabt ekstremt stor frustration blandt organisationerne."

Har forvaltningen gjort det rigtige ved at sende sparekataloget ud uden at orientere socialudvalget først?  

"Nej, det mener jeg ikke, og det har jeg også gjort klart overfor forvaltningen på et udvalgsmøde." 

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Socialforvaltningen til Laura Rosenvinges kritik, men det har ikke været muligt.  

Socialborgmester Karina Vestergård Madsen afviser partiernes plan.

Hun mener, at Socialdemokratiet og det øvrige flertal selv må finde en stor del af midlerne til besparelsen i reserver fra den budgetaftale, som partierne indgik i i september. 

"Jeg har tydeligt vist, at jeg gerne vil være med til at bære ansvaret for at finde en løsning på de besparelser, vi står overfor. Jeg, og resten af Enhedslisten, vil meget gerne være med til at tage ansvar, også når det gør ondt," siger Karina Vestergård Madsen i et større interview med Altinget

"Men hvis man vælger at tage de her drøftelser udenom socialborgmesteren, og kommer med en løsning, der er så uacceptabel, som det, der er på bordet her, så kan jeg ikke som ansvarlig borgmester på området lægge stemmer til det," understreger borgmesteren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Line Ervolder

Regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden, medlem af Borgerrepræsentationen (K), Københavns Kommune

Laura Rosenvinge

Medlem af Borgerrepræsentationen (S), Københavns Kommune, politisk ordfører og socialordfører, Socialdemokratiet i København, politisk konsulent, DUF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2020)

Karina Vestergård Madsen

Socialborgmester (EL), Københavns Kommune
cand.com.

0:000:00