6800 fejlmedicineres på de danske sygehuse

En tredjedel af alle behandlingsfejl skyldes fejlmedicinering. De seneste års fokus på emnet har ikke mindsket problemet.

Landets sygehuse fejlbehandler patienter i stor stil, og konsekvenserne er alskens komplikationer og i værste fald døden.

I årsrapporten "Utilsigtede Hændelser", som Sundhedsstyrelsen udkommer med i dag, fremgår det, at Danmarks hospitaler i 2008 indberettede 6800 tilfælde af fejlmedicinering.

I alt blev der indberettet 20.000 utilsigtede hændelser i 2008. Ud af disse udgør fejlmedicinering 34 procent af tilfældene. Forholdet var det samme i 2006 og 2007, selv om Sundhedsstyrelsen de seneste år har søgt at rette op på fejlene gennem en årlig fejlregistrering og på baggrund heraf udgivelse af en vejledning.

Villy O. Christensen, næstformand for Patientforeningen, kalder det ifølge Politiken "foruroligende", at der ikke er sket væsentlige ændringer siden de sidste målinger.

Sundhedsstyrelsen har forsøgt at imødegå problemet med en vejledning, men den rækker ikke, siger Anne Mette Dons, kontorchef i Sundhedsstyrelsen og speciallæge i samfundsmedicin, til Politiken:

"Vi har regler, men vi ved jo godt, at det ikke er altid, personalet følger de regler."

Dons fastslår, at fejlmedicinering ofte skyldes menneskelige fejl, men hun ønsker ikke at pege fingre af medarbejderne. I stedet ser hun gerne, at de lærer af den aktuelle årsrapport.

Formanden for Region Sjælland, Kristian Ebbensgaard, der også er formand for Dansk Selskab for Patientsikkerhed, erkender, at der sker for mange fejlmedicineringsfejl:

"Denne rapport fastholder, at det er en stor fejlkilde. Fejlmedicinering er et væsentligt område at tage fat på, og der skal fortsat gøres noget."

De indberettede fejlmedicineringer har endnu ikke resulteret i dødsfald i Danmark.

0:000:00