Debat

Bæredygtighedsrådgiver: Modeugen var en overflod af skadelige materialer i grøn forklædning

Modebranchens problemer er til at tage at føle på med tiltagende forurening og syntetiske, klimaskadelige materialer i grøn indpakning. Og den københavnske modeuge bidrager kun til den destruktive udvikling, skriver Tanja Gotthardsen.

<b></b>På modemessen var det ikke til at sparke sig frem for&nbsp;<i>fake fur</i>, plastikflaske fleece og syntetisk strik, skriver Tanja Gotthardsen.
På modemessen var det ikke til at sparke sig frem for fake fur, plastikflaske fleece og syntetisk strik, skriver Tanja Gotthardsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Tanja Gotthardsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når jeg taler med såvel brands og brancheorganisationer som medier og myndigheder, udgør den tiltagende plastificering af modebranchen en gigantisk blind vinkel. Ja, faktisk brillerer emnet, sammen med behovet for reduktion, ved sit fravær i alt fra kommercielle strategier og lovgivning til den offentlige debat.

"Plastik-elefanten i rummet", kalder en gruppe norske forskere det. End ikke EU’s Tekstilstrategi tegner til at tackle problemets rod. Og med afsæt i sidste uges tekstil-høring på Christiansborg, er vi også langt fra skiven nationalt.

Men hvorfor er den tiltagende plastificering af en sektor, der allerede vurderes at udgøre den fjerdestørste belastning af vores klima- og miljø, overhovedet et problem, tænker du måske? Tillad mig at lave nogle hurtige nedslag.

Planetens biofysiske grænser for crap

Vi starter lidt nørdet, men hæng lige i. Vores planet har ni såkaldte planetære grænser. Grænserne, der omfatter alt fra klimabelastning til tab af biodiversitet og forsuring af vores verdenshave, viser i hvor høj grad, vi er ved at erodere vores eget eksistensgrundlag. I øjeblikket overskyder vi seks ud af de ni grænser i kritisk grad. Og de påvirker hinanden.

Polyester er en billig fiber, hvilket også afspejles i, hvordan den og fast fashion historisk har fulgtes ad

Tanja Gotthardsen
Rådgiver og foredragsholder, Continual

Den grænse, vi overskyder mest, er dog ikke klimabelastningen – nej, faktisk vedrører den menneskeskabte, kemiske forbindelser. Plastikforurening og mikroplast inklusive. Novel entities hedder den. Og her spiller mode- og tekstilindustrien en ikke-uvæsentlig rolle.

Syntetisk selvbedrag

Op mod 70 procent af den årlige produktion af tekstiler er nemlig syntetisk – altså bredt betegnet plastik – og den tekstilfiber, der produceres mest af, polyester, repræsenterer i skrivende stund 54 procent af markedet.

Forskningen estimerer, at sektorens nuværende ressource-aftryk skal reduceres med alt fra 50-95 procent, alt efter om vi udelukkende ser på klimabelastningen eller medtager andre grænser. Desværre lader mætningspunktet ikke til at være nået, når man ser på de nuværende fremskrivninger. Tværtimod.

Alene i den seneste opgørelse, er mængden af nyproduceret polyester steget fra 63 til 67 millioner tons på bare ét år. Til sammenligning var volumen blot 5 millioner tons polyester i 1980. Mængden af naturmaterialer såsom bomuld, hør og uld har til gengæld ligget relativt stabilt i fem årtier. Tilvæksten skal altså primært findes i plastik.

Udviklingen kan i høj grad tilskrives det faktum, at polyester er en billig fiber, hvilket også afspejles i, hvordan den og fast fashion historisk har fulgtes og følges ad.

Derfor findes det også i en række produkter, hvor det ganske enkelt ikke giver funktionel mening, og hvor der ikke er styr på langt mere basale parametre som pasform og komfort. Men hvor galt er det så?

Jo, spørger man det Europæiske Miljøagentur, er mode- og tekstilindustrien allerede indehaver af rekorden som den tredjestørste plastik-forurener, og det fremgår, at vi hælder mellem 200.000 og 500.000 tons mikroplast fra tekstiler i vores havmiljøer om året. Og især mikroplast fra tekstiler har desuden en enestående evne til at sætte sig i kropsvæv. Og mens produktionen buldrer afsted, drukner det globale syd i vores hovedsageligt syntetiske tekstilaffald.

Fossilindustrien har for længst øjnet tekstilindustrien som en oplagt og velvillig cash cow

Tanja Gotthardsen
Rådgiver og foredragsholder, Continual

Med andre ord: Der er god grund til at skrue på hanen. Alligevel står man i bedste fald bare med gulvmoppen i hånden og gør et halvhjertet forsøg på at håndtere plastik-suppen. 

Falsk genanvendt polyester

Men hvad så med al den genanvendte polyester, der har gjort sit indtog i såvel sommerkjoler som vinterjakker, tænker du måske?

Tjo, her har vi først og fremmest det centrale problem, at genanvendt polyester i 99 procent af tilfældene slet ikke er genanvendt polyester – det er fødevaregodkendt plastik (rPET).

Fødevaregodkendt plastik, der er blevet taget ud af kredsløb, for at lave tekstiler, der ikke senere vil blive genanvendt, og som, hvis det blev anvendt til sit oprindelige formål, kunne genanvendes adskillige gange. Noget af det har sågar aldrig været i brugs-cirkulation, før det ender som tekstiler. 

Samtidigt er datagrundlaget for, at det reelt skulle reducere den negative miljøbelastning højst tvivlsom. Tværtimod vurderes det at afgive over dobbelt så meget mikroplast som virgin polyester. Genanvendelse og cirkularitet er, som Danmarks Naturfredningsforening også skriver, blevet buzzwords i branchen. 

Hvad der dog foreligger dokumentation for er, at fossilindustrien for længst har øjnet mode- og tekstilindustrien som en oplagt og velvillig cash cow. Ja, flere større modevirksomheder lukker endda øjnene for tilstedeværelsen af russisk olie i deres produkter.

Minimumskravene for materialevalg er ikke blot tandløse –  de er potentielt vildledende

Tanja Gotthardsen
Rådgiver og foredragsholder, Continual

Kunstige bæredygtighedskrav

Og hermed når vi så til modeugen, hvor denne sæson også bød på et rigt udvalg af såvel virgin som "genanvendt" plastik. Især på messen var det ikke til at sparke sig frem for fake fur, plastikflaske fleece og syntetisk strik. Og det til trods for, at modeugen til stadighed opererer med og roses for sine Sustainability Requirements, hvoraf minimumskravene pålægges såvel show-brands som udstillerne på modemessen, CIFF. 

Lige præcist, hvad brugen af syntetiske materialer angår, er især minimumskravene for materialevalg dog ikke blot tandløse – de er potentielt vildledende. 

Eksempelvis fremgår det, at 50 procent af en kollektion skal være fremstillet i enten certificerede eller vagt definerede "foretrukne materialer", hvilket også dækker "genanvendte materialer", såsom plastikflaske-polyester, selvom de datamæssige forudsætninger for, at disse skulle være bedre, som sagt hænger i en tynd tråd. 

Kritikken var da også på sit højeste så sent som i sommers, hvor både Forbrugerrådet Tænk, Plastic Change med flere (herunder undertegnede) pegede på kravenes åbenlyse mangler i forhold til at sikre tøjets kvalitet og tackle overproduktion. 

Men intet sker.

Og alt imens vokser afhængigheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tanja Gotthardsen

Rådgiver og foredragsholder, Continual
cand.mag.

0:000:00