"Her bliver kedeligere uden Mette": Se Folketinget mindes Mette Gjerskov

Torsdag holdt Folketingets formand, Søren Gade, mindetale for afdøde Mette Gjerskov, hvor han fremhævede hendes gode humør og principfasthed. De fremmødte folketingsmedlemmer ærede hende efterfølgende med et minuts stilhed.

Sabine Dybdahl ChristoffersenFrida Flinch

"Folketinget kommer til at være et kedeligere sted uden Mette Gjerskov." 

Sådan lød det torsdag fra Folketingets talerstol, hvor formand Søren Gade (V) holdt mindetale for afdøde folketingsmedlem Mette Gjerskov (S).

"Med hendes bortgang har vi mistet en energisk og arbejdsom politiker – en kær og livsglad kollega," fortsatte han talen i folketingssalen, hvor der var væsentligt flere folketingsmedlemmer til stede end normalt.

Mindetalen blev holdt forud for torsdagens folketingsdebat om finansloven for 2024. Men inden debatten begyndte, holdt formanden og de tilstedeværende folketingsmedlemmer et minuts stilhed for deres afdøde kollega.

Læs også

Principfast og en smittende latter

Mette Gjerskov blev valgt til Folketinget første gang i 2005 for Socialdemokratiet. Siden da var hun en fast del af livet på Christiansborg. 

Under Helle Thorning-Schmidts første regering var Mette Gjerskov minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, ligesom hun efterfølgende blev formand for Udenrigspolitisk Nævn og blev verdensmåls- og udviklingsordfører.

Mette Gjerskov var principfast og bøjede ikke sine holdninger for at fremme sin egen politiske karriere

Søren Gade (V)
Formand, Folketinget

Hun er en politiker, der vil blive husket for at stå fast på sine principper. Det fremhævede Søren Gade i sin tale, og det er også det, som Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, nævnte, da han i forbindelse med hendes bortgang skrev nogle ord om den tidligere minister.

"Mette Gjerskov var meget principfast, og hun rettede ikke nødvendigvis ind efter partilinjen. Hun stod fast på sine holdninger. Man kan ikke beskylde hende for at have været en karrierepolitiker", sagde Erik Holstein i den forbindelse med henvisning til den omstridte debat om et burkaforbud. 

Her nægtede Mette Gjerskov nemlig at støtte forbuddet, og det kostede hende posten som udviklingsordfører at trodse partilinjen.

I sin mindetale beskrev Søren Gade hende som en politiker, der "tog paragraf 56 meget alvorlig".

"Den siger som bekendt, at folketingsmedlemmer alene er bundet af deres overbevisning, og Mette Gjerskov var principfast og bøjede ikke sine holdninger for at fremme sin egen politiske karriere. Det gav knubs, og Mette betalte i perioder en høj pris for at være tro mod sine idealer."

Inden Mette Gjerskov blev mindet med et minuts stilhed, rundede Søren Gade sin tale af med en hyldest til det menneske, hun var:

"Vi vil savne hendes meget karakteristiske stemme og smittende latter. Mine tanker og dybeste medfølelse går til Mettes familie, som er sammen med os i dag."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00