Løkke svingede hammeren for verdensmålene i 2015. Nu er de truet af corona og krig

Verdensmålene er udfordret af de kriser, som vi står overfor på verdensplan. Det sagde Lars Løkke Rasmussen, da han var til møde i Altingets gård om regeringens ambitioner i forhold til Danmarks næste udenrigspolitiske strategi.

Sabine Dybdahl ChristoffersenRasmus Raun Westh

Krigen i Ukraine, tømmermændene fra corona, inflation og energikrise risikerer at slå verdensmålene tilbage. Derfor skal vi også genbesøge dem på internationalt plan. 

Sådan lød det torsdag fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), da Altinget holdt møde om Danmarks næste udenrigspolitiske strategi.

"Det, vi ser i verden i øjeblikket, risikerer at give et tilbageslag," sagde Løkke.

Udenrigsministeren henviste ikke til nogen specifikke FN-møder. Men foruden det årlige High Level Political Forum mødes verdens lande blandt andet til det såkaldte SDG Summit i forbindelse med FN’s generalforsamling til efteråret. 

Løkkes hammer

Ikke alle ved det, men det var Løkke, der i 2015 svingede hammeren i FN’s hovedkvarter i New York, da 193 medlemslande blev enige om de 17 nye, bæredygtige verdensmål. 

Da chefredaktør Jakob Nielsen spurgte ind til det, virkede det næsten som om, at Løkke heller ikke selv vidste det. 

“Når jeg lige tænker efter, havde jeg næsten glemt det. Det var egentlig en ret fed ting at få lov til,” sagde han og svingede med en imaginær hammer. 

“Jeg har også været til andre FN-møder, hvor det gik mindre godt,” sagde en selvironisk Løkke med en slet skjult reference til klimatopmødet COP15 i København, hvor han blev upopulær for ikke at have styr på FN-reglerne. 

Var verdensmålene i virkeligheden udtryk for det, der nu er en svunden tid?

“Nej, det vil jeg ikke mene,” sagde Løkke. 

“De har været vigtige, og de er stadig vigtige. Og i lang tid var vi faktisk on track (inden corona og Ruslands invasion af Ukraine, red.),” sagde han.  

Intet om ny verdensmålsstrategi

På scenen spurgte Jakob Nielsen også udenrigsministeren, om der foruden nye strategier for europapolitik, forsvarspolitik og udenrigspolitik også er en ny verdensmålsstrategi på vej.

”Det kan godt være, at vi ikke har et papir, hvor der står ‘Verdensmålsstrategi’ …”, sagde Løkke.

S-regeringen havde en, og de er jo stadig med i …

”Det må jeg lige gå ned og kigge på,” lød det fra udenrigsministeren. 

S-regeringen lancerede en strategi for arbejdet med FN’s verdensmål i sommeren 2021. SVM-regeringen har endnu ikke svaret klart på, om den fortsætter med den strategi, eller om den vil udforme sin egen.  

Uanset hvad understregede Løkke, at verdensmålene stadig er vigtige for Danmark. 

"Men hallo. Danmark har jo i den grad købt ind på verdensmålene," sagde han. 

“Og jeg har også en oplevelse af, at verdensmålene har sat sig, når man kommer ud i danske virksomheder og danske uddannelsesinstitutioner,” sagde Lars Løkke Rasmussen. 

Se et udklip fra mødet øverst i artiklen, eller se hele mødet her

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00