Se eller gense regeringens pressemøde om velfærdsloven

Finansminister Nicolai Wammen (S) holdt onsdag pressemøde om Velfærdsloven. Foruden finansministeren deltager social- og ældreminister Astrid Krag (S) og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Andreas WindKarl Emil Frost

Når der i de kommende år kommer flere børn og ældre i samfundet, skal der også følge flere penge med til velfærd. Det er hovedessensen i S-regeringens længe ventede velfærdslov, som snart skal behandles i Folketinget.

På et pressemøde onsdag med finansminister Nicolai Wammen, social- og ældreminister Astrid Krag og indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek blev det igen slået fast, hvorfor regeringen mener, at loven er nødvendig.

”Vi ønsker at lave en velfærdslov, som giver danskerne den tryghed, at når der heldigvis kommer flere børn og ældre, ja så følger pengene med,” sagde Nicolai Wammen og tilføjede:

”Og så er det selvfølgelig penge, man ikke kan bruge på noget andet.”

Finansministeren blev ved pressemødet spurgt ind til, hvordan regeringen kan garantere, at eksempelvis de ældre vil mærke til velfærdsloven, når ældreplejen fortsat er en kommunal opgave.

”Nu har jeg jo selv prøvet at være borgmester. Og det gør altså en forskel, om man sidder over for en regering, der siger, at når der kommer flere børn og ældre i kommunerne, så følger der også penge med - eller om man skal starte hver budgetlægning med at spare en masse penge, fordi man ellers ikke kan få afsat de nødvendige midler,” lød det fra Wammen.

Vil afsættes 8,5 milliarder
Konkret lægger regeringen op til at afsætte 8,5 milliarder kroner frem mod 2025 til at dække de stigende udgifter som følge af befolkningstilvæksten.

Allerede i 2025 vil der nemlig være 14.000 flere børn under seks år og 69.0000 flere danskere over 70 år end i dag, lød det på pressemødet.

Med loven skal regeringen derfor hvert år sikre, at man som minimum dækker de stigende udgifter, når der skal forhandles om kommunernes økonomi.

”Hvis de ikke får de penge, så skal kommunerne spare. Nogle steder vil de spare på børnene, nogle steder på de ældre, og nogle steder vil de spare på handicap-området, og i andre kommuner vil de være nødsaget til at spare på alle tre områder,” sagde finandeministeren.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00