Nyt møde aflyst i ældreforhandlingerne: "Jeg går ud fra, at regeringen har brug for noget mere tid"

Ældreministeren har igen måttet aflyse et møde i forhandlingerne om ældrereformen. Efter mere end to måneders fastlåste forhandlinger kan SF-ordfører nu mærke "en vis utålmodighed".

Ældreministeren har aflyst endnu et møde i forhandlingerne om den ældrereform, der skulle være landet inden påsken.
Ældreministeren har aflyst endnu et møde i forhandlingerne om den ældrereform, der skulle være landet inden påsken.Foto: Arthur J . Cammelbeeck
Rasmus Dahl Løppenthin

Regeringen ser sig igen nødsaget til at droppe et planlagt møde i de efterhånden langstrakte forhandlinger om ældrereformen.

Onsdagens forhandlingsmøde med den tilbageværende del af oppositionen er aflyst, uden ordførerkredsen har fået en begrundelse.

"Jeg kender ikke årsagen," siger SF's ældreordfører Kirsten Normann Andersen.

"Men jeg går ud fra, at regeringen har brug for noget mere tid til at komme med et udspil, der kan samle den forhandlingskreds, den har indkaldt."

Altinget har tirsdag rakt ud til Ældreministeriet for at få en kommentar til den seneste udvikling i forhandlingerne, der efter planen skulle være afsluttet inden påske.

Men det har ikke været muligt at få en kommentar fra ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Læs også

Inden påske aflyste regeringen også to forhandlingsmøder. Tænkepausen blev brugt på at få en lille pose penge fra Finansministeriet som smørelse i de ellers så fastslåste forhandlinger.

Men de 225 millioner kroner over to år, som kredsen blev præsenteret for ved et møde fredag, har ikke fået SF til at bide til bolle.

"Det har været en prioritet for os at få flere penge ind i den her aftale. Og også at de her penge skulle målrettes til faste teams. Sådan så man har råd til at gå i gang med at starte det her arbejde med at få skabt noget ro og kontinuitet i ældreplejen," siger Kirsten Normann Andersen.

Hun peger på, at der er etableringsomkostninger til blandt andet fastansættelse af medarbejdere forbundet med at starte op med faste teams. 

"Det koster noget at starte op. Det ved alle. Og der forslår 125 millioner kroner i 2024 og 100 millioner kroner i 2025 ikke rigtigt til det," siger Karsten Normann Andersen, som sammen med Danmarksdemokraterne står stejlest på kravet om flere penge ud over den afsatte milliard i ældreudspillet.

"Ældreplejen bløder i øjeblikket. Rundt omkring i kommunerne har de afskediget personale i lange baner. Så det er lidt et paradoks at sidde her og tale kvalitet i ældreplejen med en sølle milliard, som simpelthen ikke rækker til at dække det der enorme efterslæb, der er på ældreplejen i almindelighed," siger SF-ordføreren.

Læs også

Tror regeringspartiner har bundet sig til masterne
Det er mere end to måneder siden, at regeringen lancerede sit ældreudspil. Siden har forhandlingerne stort set ikke flyttet sig. Udover at Enhedslisten, Alternativet og Dansk Folkeparti er blevet smidt ud.

Og det er udbredt opfattelse ved forhandlingsbordet, at regeringspartierne ikke kan blive enige med hinanden om, hvor de skal give sig i forhold til det udspil, der er resultatet af måneders armlægning mellem S,V og M.

"Jeg tror, regeringen selv har bundet sig til masterne, inden de kom ind i forhandlingslokalet," siger Kirsen Normann Andersen.

Men efter Mads Fuglede i påsken skiftede fra Venstre til Danmarksdemokraterne, har SVM mistet sit idenrigspolitiske flertal. Og selvom det ikke truer regeringens liv, kan det rykke ved dynamikken ved forhandlingsbordet.

"Hvis regeringen rigtig gerne vil have en bred aftale, og det kan jeg forstå, at den gerne vil – måske mere end nogensinde efter påsken – jamen så skal de også kunne give sig. Men de skal åbenbart blive enige internt, før de kommer tilbage i forhandlingslokalet. Det er selvfølgelig et gæt, men sådan tror jeg faktisk, det forholder sig," siger Kirsten Normann Andersen.

Kan du sige, hvad der skal til for, at SF ender med at gå med i aftalen?

"Nej, det kan jeg jo ikke, for der kan være mange måder at imødekomme os på. Men lige nu synes jeg, at økonomien er så skrabet i den her aftale set i forhold til, hvor alvorlig en situation ældreplejen er i. Så det vil selvfølgelig være en vigtig prioritet for os," siger Kirsten Normann Andersen.  

SF'eren lægger heller ikke skjul på, hun håber, der snart kommer skred i forhandlingerne.

"Det er meget regeringens eget oplæg, som vi forhandler lige nu. Og de partier, som deltager i forhandlingerne – det tror jeg sådan set gælder alle partier i Folketinget – vil jo gerne noget kvalitetsforbedring på ældreplejen. Det er jo noget, vi har sukket efter i flere år. Og ventet på i flere år. Så jeg kan da også mærke en vis utålmodighed nu i forhold til at få noget konkret på papir," siger Kirsten Normann Andersen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Kierkgaard

Ældreminister, MF (M)
ph.d. (Aalborg Uni. 2002), cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 1999)

Kirsten Normann Andersen

Gruppenæstformand (SF), formand for Social- og Ældreudvalget, MF (SF)
sygehjælper (Frederiksberg Hospital 1985)

0:000:00