Debat

Pia Kjærsgaard: En ny ældrelov skal åbne for en bredere definition af ældreområdet

En ny regering skal gentænke ældreområdet og centrere det omkring værdighed. Vi skal ikke holde ældre ude af fællesskabet med komplicerede digitale løsninger og de skal have råd til at betale varmeregningen, skriver Pia Kjærsgaard (DF).

Værdigheden skal være centrum for en "seniorlov," skriver Pia Kjærsgaard (DF).
Værdigheden skal være centrum for en "seniorlov," skriver Pia Kjærsgaard (DF).Foto: Emilie Lærke/Ritzau Scanpix
Pia Kjærsgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er naturligvis fristende at prøve at nå hele vejen rundt om den socialpolitiske dagsorden, men så ville pladsen ikke tillade meget mere end et oprids i punktform. Derfor vil jeg hive et af de absolutte kerneområder i Dansk Folkepartis politik frem, nemlig ældreområdet. 

Nu vil nogle måske tænke, at så kommer der en masse overbudspolitik, og at alt skal handle om flere penge til de ældre. Ja, naturligvis handler det om flere penge, men jeg vil gerne begynde med alt det, som egentlig ikke koster penge her og nu, men som har med almindelig anstændig opførsel og værdighed at gøre. 

Husk værdigheden

Dansk Folkeparti har netop fremsat et forslag om, at der skal sættes loft over pensionsalderen – og at loftet må være 70 år. Det handler helt enkelt om, at der skal sættes en stopper for økonomers spekulationer i længere levetid – og at give selv de helt unge i dag en sikkerhed for, at arbejdslivet ikke bliver forlænget helt op til de 80 år. 

Danskerne lever længere, ja. Men lever de også bedre? Ikke nødvendigvis.

{{factbox:98178:R}}

Længere liv betyder ikke automatisk bedre liv. Kvantitet og kvalitet går ikke altid hånd i hånd. Betyder det så, at ingen over 70 år skal arbejde? Naturligvis ikke. Masser af mennesker vil gerne blive arbejdsmarkedet. Vores pointe er blot, at ingen over 70 år skal tvinges til det. 

Der tales meget om "det grå guld," og ældre over 70 år skal nærmest have dårlig samvittighed, hvis de går på pension. Men afspejler det virkeligheden? Er sandheden ikke, at mange på 50 år eller derover allerede føler sig diskriminerede på et ungdomsfikseret arbejdsmarked? 

Jeg kender flere eksempler på "seniorer," som helt har opgivet at finde relevant beskæftigelse inden for deres fagområde på grund af en dåbsattest fra før 1970. Nogle tager konsekvensen og må vælge en ny uddannelse eller et andet fagområde.

Her er vi, hvor jeg begyndte – ved værdigheden. Lad være med at bilde seniorer ind, at der er brug for dem, hvis det ikke passer. Og lad være med at kræve af dem, at de skal arbejde, hvis de ikke ønsker det. 

Lad være med at bilde seniorer ind, at der er brug for dem, hvis det ikke passer

Pia Kjærsgaard (DF)
Socialordfører

Men værdighed handler også om, at ældre ikke udelukkes fra at deltage i samfundet. At de ikke parkeres på et digitalt sidespor, når nye systemer til kommunikation med det offentlige indføres med jævne mellemrum – og som kan volde selv IT-kyndige hovedbrud. At man fastholder kontanter som betalingsmiddel. At man ikke forudsætter, at alle har en smartphone.  

Nej, det handler om, at de ældre ikke udelukkes fra at deltage. At de fortsat er en del af vores fællesskab. At det at blive ældre ikke er noget, som unge mennesker skal frygte. Men hvis vi endelig skal tale økonomi, så har vi da også ønsker. Vi tager gerne statsministeren på ordet, når hun allerede i sin nytårstale bebudede en "ny begyndelse" på ældreområdet. 

Der er brug for en ny definition af ældreområdet

Først og fremmest er det en bunden opgave her og nu at afbøde de negative effekter af inflationen. Det skærer virkelig i hjertet at læse om en pensionist, som på grund af de høje elpriser må overveje, om hun har råd til at bage kager og brød til sine børnebørn.

Det skærer i hjertet at tænke på, at nogle ældre ikke har råd til at varme deres bolig op

Pia Kjærsgaard (DF)
Socialordfører

Det skærer i hjertet at tænke på, at nogle ældre ikke har råd til at varme deres bolig op. Vi tror ikke, at varmechecken rækker – den er allerede ædt op af prisstigninger.  

En ny ældrelov har vi efterlyst siden 2020, og derfor har vi med interesse fulgt de høringer, som har fundet sted. Men en ny ældrelov skal ikke udelukkende omhandle hjemmepleje og plejehjem, men åbne op for en bredere definition af ældreområdet. Ja, måske ville en "seniorlov" i virkeligheden være et mere passende begreb.

Ser vi konkret på elementer i en kommende ældrelov, vil Dansk Folkeparti have indført minimumsstandarder, som vi kender det fra daginstitutioner. Vi vil ikke acceptere, at en enkelt nattevagt skal stå med ansvaret for 30 beboere.

Men vi skal heller ikke detailregulere ned til mindste detalje. Heldigvis tyder meget på, at projekterne med "faste teams" i aktuelt 50 kommuner kan revolutionere meget – både, når det gælder de ældres og personalets trivsel. 

Men det er selve værdigheden, der skal sættes i centrum. Vi skal give de ældre – og seniorerne – værdigheden tilbage. Værdighed skal være integreret del af sammenhængskraften mellem generationerne. Ingen skal frygte at blive gamle. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00