Debat

Ledere i BUPL: Vi har ikke bare brug for flere pædagoger – vi har brug for flere dygtige pædagoger

Hvis vi skal kunne levere den pædagogiske kvalitet, som børn og unge har behov for, så skal vi tiltrække og uddanne flere dygtige pædagoger. Så enkelt er det, skriver Eva Munck Immertreu. 

Kære regering, minister og forligspartier. Giv os nu den pædagoguddannelse, som de studerende og børnene fortjener, skriver Eva Munck Immertreu. 
Kære regering, minister og forligspartier. Giv os nu den pædagoguddannelse, som de studerende og børnene fortjener, skriver Eva Munck Immertreu. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Eva Munck Immertreu
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen har varslet, at den vil præsentere en omfattende reform af pædagoguddannelsen inden for få uger.

Det bliver lidt af en skæbnestund for pædagogfaglige ledere i daginstitutioner og fritidsinstitutioner landet over.

Hvis vi skal kunne levere den pædagogiske kvalitet, som børn og unge har behov for, så skal vi tiltrække og uddanne flere dygtige pædagoger. Så enkelt er det.

Mange ledere står i dag i en situation, hvor de har mere end vanskeligt ved at rekruttere pædagoger til ledige stillinger.

Vi har brug for flere pædagoger, men vi har også brug for dygtige pædagoger

Eva Munck Immertreu
Formand for Lederforeningen i BUPL

Nogle steder har vi stuer helt uden faste pædagoger. Samtidig oplever vi en hverdag, der bliver stadig mere kompleks og krævende, fordi antallet af børn med særlige behov vokser. Det stiller store krav til pædagogernes faglighed.

En styrkelse af pædagoguddannelsen

Derfor er min bøn til ministeren og de kommende aftalepartier, at der bliver tale om en reel styrkelse af uddannelsen.

Ikke alle mulige strukturelle fiksfakserier, der spytter de studerende hurtigere men ufærdige gennem systemet.

Vi har tværtimod brug for dygtige pædagoger, der er solidt rustet til at løse de stadig mere komplekse opgaver, vi står med.

Det kræver en attraktiv uddannelse, hvor alle studerende oplever, at der bliver investeret i dem, og hvor de bliver klædt på med viden, praktiske færdigheder, refleksion og dømmekraft, der gør dem i stand til at klare den komplekse virkelighed, de møder, som nyuddannede pædagoger.

Læs også

Vi skal hæve kvaliteten af praktikken, men det kan vi kun, hvis vi kan få flere og dygtigere pædagoger, som kan være meduddannere af deres kommende pædagog kolleger. 

Som pædagogiske ledere kan vi mærke konsekvenserne af den udsultning, som pædagoguddannelsen desværre har været udsat for i mange år.

Der er blevet længere ikke bare mellem pædagogerne – men også mellem de dygtige pædagoger.

Det er et kæmpe problem, når vi i forvejen kæmper med et fagligt underskud i vores institutioner, som følge af en historisk lav pædagogandel, der nu er helt nede på omkring 50 procent.

Eller sagt på en anden måde: Vi har brug for flere pædagoger, men vi har også brug for dygtige pædagoger.

Brug for grundlæggende faglighed

Derfor er løsningen heller ikke at slække på kravene eller at afkorte uddannelsen for at få bugt med pædagogmanglen, som jeg har hørt nogen hviske om.

Set fra et lederperspektiv vil det være en katastrofe. Vi har brug for at hæve det generelle niveau hos nyuddannede pædagoger. Vi har brug for flyvefærdige pædagoger.

Vi har brug for flyvefærdige pædagoger

Eva Munck Immertreu
Formand for Lederforeningen i BUPL

Og nej, man kan selvfølgelig ikke alting fra dag ét i sit første job som pædagog – men man skal have forudsætningerne for det. Ellers kommer man lynhurtigt til kort.

Erfaring gør alle bedre, men den kan ikke erstatte grundlæggende faglighed. Det kræver en solid og helstøbt pædagoguddannelse.

Så kære regering, kære minister og kære forligspartier. Giv os nu den pædagoguddannelse, som de studerende – og ikke mindst børnene – fortjener.

Invester nu i de dygtige pædagoger, som vi har brug for til at skabe de stærke pædagogiske miljøer omkring børnene, som er helt afgørende for deres udvikling og trivsel.

Der er brug for mere uddannelse og bedre uddannelse – ikke mindre uddannelse. Og ja, det koster penge, men det koster endnu mere at lade være.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Munck Immertreu

Fhv. formand, Lederforeningen i BUPL
pædagog (1994)

0:000:00