Danmark er verdensmestre i at spotte sygdomme hos fostre. Men det har en bagside, siger Etisk Råd

Teknologi giver hastigt flere muligheder for at finde sygdomme og afvigelser hos fostre under graviditeten, men det kan også føre til aborter på tvivlsomt grundlag. Nu anbefaler Etisk Råd nationale retningslinjer for, hvad det offentlige skal tilbyde undersøgelser for. 

Formand for Etisk Råd Leif Vestergaard Pedersen har onsdag offentliggjort de nye anbefalinger om undersøgelser af fostre. 
Formand for Etisk Råd Leif Vestergaard Pedersen har onsdag offentliggjort de nye anbefalinger om undersøgelser af fostre. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Unødige bekymringer, øget stigmatisering af borgere med sygdomme og i værste fald risiko for aborter på forkerte grundlag.  

Det er bagsiden ved meget omfattende undersøgelser for sygdomme hos fostre. Derfor bør politikerne overveje at sikre nationale retningslinjer for udvælgelsen af dem.  

Sådan lyder en ny anbefaling fra Etisk Råd, som dog samtidig enstemmigt slår fast, at fri og lige adgang til undersøgelser for alvorlige sygdomme grundlæggende er godt.  

Altinget logoEtik og Tro
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget etik og tro kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00