Debat

Spar Nord Fonden: De små penge tænder de største gnister

Når den offentlige sektor varsler sparerunder, påvirker det omgående fondene. Det strømmer ind med ansøgninger til støtteværdige projekter – ikke mindst fra lokale foreninger, som desværre ikke har mange fondes bevågenhed, skriver Bo Uggerhøj.

Det er ikke fondes opgave at holde foreningen kunstigt i live med en bevilling til at lukke de værste huller med. Den del må ligge hos kommunen, skriver Bo Uggerhøj.<br><br>
Det er ikke fondes opgave at holde foreningen kunstigt i live med en bevilling til at lukke de værste huller med. Den del må ligge hos kommunen, skriver Bo Uggerhøj.

Foto: Spar Nord Fonden
Bo Uggerhøj
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi kan tydeligt se på de ansøgninger, vi modtager, at offentlige besparelser straks påvirker foreninger og organisationers behov for at søge fondsmidler.

Når kulturelle og sociale projekter har sværere ved at få kommunal støtte, må foreningerne gå andre steder hen. Og i en tid, hvor vi tilmed må se i øjnene, at flere og flere børn og unge mistrives, opstår der – heldigvis – gode, lokale idéer til indsatser, som også skal hente støtte et sted fra.

De seneste år er antallet af ansøgninger til Spar Nord Fonden boomet – ikke mindst fra lokale foreninger. I andet kvartal i år har vi modtaget ikke mindre end 165 procent flere ansøgninger til vores lokale foreningspulje, end vi gjorde i samme periode for bare to år siden.

Prestigeprojekter eller opbakning til ildsjæle

Det ene udelukker ikke det andet. Men opmærksomheden omkring støtte til mindre, frivillige foreningsprojekter i lokalområderne er ikke overvældende, og relativt få fonde beskæftiger sig med det i Danmark.

Temadebat: Fondene i lokalsamfundet

Hvilken rolle spiller fondene i lokalsamfundet? 

I Tyskland stiger antallet af fonde, der er bygget op som foreninger, og som ofte har fokus på lokale initiativer. Kan man lære noget af det, eller er det problematisk, når fondene kommer for tæt på de lokale, politiske interesser? 

Hvad lykkes bedst og hvornår giver det mening for fondene at træde til?

Det sætter Altinget fokus på i en denne temadebat.

Samtidig er behovet derude til at få øje på.

Der er stor forskel på at støtte store komplekse projekter og mindre initiativer af lokale aktører. Hos Spar Nord Fonden gør vi begge dele, og hos donationsmodtagerne er graden af motivation og glæde over bevillingerne ikke proportional med beløbsstørrelsen.

Små lokale bevillinger til konkrete og nødvendige indkøb såsom nye fodboldmål, spejdertelte eller forplejning til middage for socialt udsatte muliggør, at den enkelte forening kan komme videre med sit engagement i lokalsamfundet.

En af vores hovedopgaver med den lokale uddelingspulje er – i overensstemmelse med Spar Nord Fondens uddelingspolitik - at hjælpe til der, hvor det gode, frivillige engagement bliver begrænset af manglede økonomiske midler.

Og lige nu kan vi konstatere, at vi i særlig grad med forholdsvis små beløb kan bidrage til at tænde mange gnister derude, som ildsjælene bærer videre.

Er det lige så betydningsfuldt som store prestigefyldte forskningsprojekter, elitære udstillinger og opsigtsvækkende kunstprojekter? Ja, det er det.

Og som filantropisk fond er prestige ikke vores drivkraft. Det er til gengæld almennyttighed.

Læs også

Grundfinansieringen må ikke glippe

Med den nuværende samfundsmæssige opbremsning er det vigtigt, at kommunerne i deres samarbejde med foreningerne ikke glemmer udgiftsposten til drift.

Inflationen har gjort det særdeles dyrere at eksistere som forening, og udgifter til el og forplejning samt indkøb af nødvendige remedier som eksempelvis it-udstyr er det seneste år blevet krævende. Også dén udvikling afspejles i fondsansøgningerne.

Hvis ikke kommunernes stabile grundfinansiering er på plads, drukner idérigdommen og de mange lokale initiativer i driftsbudgetter.

Bo Uggerhøj
Fondsdirektør, Spar Nord Fonden

I Spar Nord Fonden støtter vi gode initiativer, mens vi vil lade kommunerne om grundfinansieringen af foreningerne.

Alligevel er antallet af fondsansøgninger til basale udgifter som elregninger og husleje stigende. Ifølge foreningerne af den simple årsag, at bankkontoen ikke kan følge med.

Her er det ikke fondens opgave at holde foreningen kunstigt i live med en bevilling til at lukke de værste huller med. Den del må ligge hos kommunen – og den må ikke glemmes.

Hvis ikke kommunernes stabile grundfinansiering er på plads, drukner idérigdommen og de mange lokale initiativer i driftsbudgetter, der ikke kan gå op. Og så ender vi for alvor et fattigere sted.

Mange lokale foreninger kan skabe guldprojekter med bare få midler, som ikke forsvinder i dyre konsulenttimer og projektledelse. Derfor er det vigtigt, at vi – både fonde og kommuner – husker på at værne om de lokale ildsjæle, der spørger om lidt og giver meget videre.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Uggerhøj

Fondsdirektør, Spar Nord Fonden
MBA – Top Governance og Exam. assurandør

0:000:00