Trump får danske virksomheder til at tøve med grønne investeringer i USA

For et år siden trådte USA’s Inflation Reduction Act i kraft, der giver milliarder i statsstøtte til grøn omstilling. Men usikkerheden om en ny amerikansk præsident vækker bekymring hos danske virksomheder. 

Flere danske virksomheder udtrykker ifølge Dansk Erhverv bekymring for, hvad der vil ske med den amerikanske hjælpepakke Inflation Reduction Act, hvis Donald Trump bliver præsident. 
Flere danske virksomheder udtrykker ifølge Dansk Erhverv bekymring for, hvad der vil ske med den amerikanske hjælpepakke Inflation Reduction Act, hvis Donald Trump bliver præsident. Foto: Mike Roemer/AP/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det vakte jubel hos flere danske virksomheder, da Joe Bidens store energipakke ‘Inflation Reduction Act’ (IRA) trådte i kraft for et år siden. 

Men selvom IRA, der pumper milliarder af kroner i statsstøtte til grønne virksomheder, bliver beskrevet som mulighedernes land for danske virksomheder, vækker én ting bekymring. 

Tanken om et systemskifte i amerikansk politik. 

“Det er en demokratisk præsident, der har lavet Inflation Reduction Act. Derfor bekymrer flere virksomheder sig for, om dele af IRA kan blive rullet tilbage, hvis Trump eller en anden republikaner bliver valgt som præsident,” fortæller underdirektør for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv, Ulrich Bang. 

Vi taler meget med virksomhederne om den geopolitiske usikkerhed, særligt når det kommer til relationen mellem USA og Kina.

Ulrich Bang
Underdirektør for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv

En lille risiko 

Muligheder og udfordringer ved Inflation Reduction Act var på dagsordenen i sidste uge, hvor Dansk Erhverv havde samlet danske virksomheder, flere amerikanske stater og det amerikanske energiministerium til en briefing. 

Her slog det amerikanske energiministerium fast, at der ikke er grund til bekymring for de danske virksomheder, fortæller Ulrich Bang.

“Jeg oplevede en række positive signaler om, at alle de ting, man har vedtaget nu, ikke bare bliver rullet tilbage i tilfælde af, at der kommer en ny præsident,” siger han og uddyber: 

“Det er ikke bare præsidentielle dekreter, men lovgivning der er vedtaget af kongressen og underskrevet af senatet. Man ved aldrig, hvad der kommer til at ske, men det var nyttigt for virksomhederne at høre, at risikoen for, at det her bliver rullet tilbage, er meget lille.” 

Det er dog stadig vigtigt for danske virksomheder at tage bestik af en ny geopolitisk virkelighed, slår Ulrich Bang fast. 

“Vi taler meget med virksomhederne om den geopolitiske usikkerhed, særligt når det kommer til relationen mellem USA og Kina. Der er et strukturelt fokus i USA på at løsrive sig fra den kinesiske økonomi, og det er en geopolitisk ændring, der er vigtig at tage pejling af,” siger han.

Læs også

Handelskrig mod Europa? 

Inflation Reduction Act er det største amerikanske klimainitiativ til dags dato og skal være med til at indfri landets mål om at halvere sine CO2-udledninger inden 2030. 

Helt konkret vil hjælpepakken i de kommende ti år sende 2.530 milliarder kroner afsted til vedvarende energiprojekter i USA, både gennem statsstøtte og skatterabatter. 

Ifølge Ulrich Bang fra Dansk Erhverv er den store energipakke en “kæmpestor mulighed for danske virksomheder” for at udvide deres forretning til USA. 

“Man kunne næppe forestille sig et politisk initiativ, der passer bedre til danske virksomheder, da det passer til mange af de styrkepositioner, vi har inden for vedvarende energi og energieffektivitet.” 

Det er ikke alle, der ser helt så positivt på den amerikanske hjælpepakke. Inflation Reduction Act er fra flere sider blevet kritiseret for de facto at sætte skub i en handelskrig mod Europa, da man risikerer at rykke investeringer, der ellers kunne være endt på europæisk jord, til USA i stedet.

Det er entydigt positivt, at man i USA satser, som man gør.

Ulrich Bang
Underdirektør for klima, energi og miljø hos Dansk Erhverv

En af de bekymrede stemmer er Kristian Jensen, der er administrerende direktør for interesseorganisationen Green Power Denmark. 

“Den massive støtte, der ligger i Inflation Reduction Act, betyder, at de klogeste hoveder og de største investeringer rykker til USA,” har Kristian Jensen tidligere udtalt til TV2

Den stigende grønne konkurrence har også fået EU-Kommissionens formand til at reagere. Ikke længere efter Inflation Reduction Act blev vedtaget, kom Ursula Von der Leyen med et udspil, der skal give medlemslandene bredere mulighed for at give virksomheder statsstøtte. 

Hos Dansk Erhverv tager Ulrich Bang også bestik af diskussionen om, hvad IRA betyder for konkurrenceforholdet mellem Europa og USA. Men det skal ikke afholde danske virksomheder fra at udnytte de muligheder, den bringer, mener underdirektøren i Dansk Erhverv. 

“Det er entydigt positivt, at man i USA satser, som man gør, og vi har fokus på at hjælpe de danske virksomheder så meget som muligt med at udnytte de muligheder,” siger Ulrich Bang.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

0:000:00