Debat

Hjerteforeningen: Vi skal tage et politisk opgør med danskernes sundhedsskadende inaktivitet

Vi skal have en national vision, som inkluderer alle former for bevægelse og tænker indsatser bredt ind i transport-, kultur-, sundheds- og socialpolitik, skriver Morten Ørsted-Rasmussen.

Vi skal udvide vores forståelse af bevægelse fra udelukkende at være centreret om sport og idræt til at have mere fokus på handlinger i hverdagen såsom gåture, fitness, friluftsliv, dans, leg, spil og ikke mindst transport som cykling og gang, skriver Morten Ørsted-Rasmussen.
Vi skal udvide vores forståelse af bevægelse fra udelukkende at være centreret om sport og idræt til at have mere fokus på handlinger i hverdagen såsom gåture, fitness, friluftsliv, dans, leg, spil og ikke mindst transport som cykling og gang, skriver Morten Ørsted-Rasmussen.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Morten Ørsted-Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi ved det godt – fysisk aktivitet er godt for os alle. Det forebygger sygdom og øger livskvaliteten. Derfor er det også nedslående, at en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed viser, at en million danskere er fysisk aktive i mindre end gennemsnitligt fire minutter om dagen.

Som samfund står vi med en kæmpe udfordring. Og derfor er det store spørgsmål også, hvordan vi skal få befolkningen til at bevæge sig mere.

Det er tid til at genbesøge den måde, vi som samfund arbejder med at få fysisk aktivitet til at være en naturlig del af hverdagen.

Helt overordnet er der behov for, at vi støtter befolkningen i at være mere fysisk aktive. Det lykkes vi kun med, hvis vi møder folk der, hvor de er.

Vi skal udvide vores forståelse af bevægelse fra udelukkende at være centreret om sport og idræt til at have mere fokus på handlinger i hverdagen såsom gåture, fitness, friluftsliv, dans, leg, spil og ikke mindst transport som cykling og gang. Vi ved nemlig, at alle minutter, der bruges på bevægelse, gør en forskel for sundheden.

Læs også

Fokus på fysisk aktivitet

Når vi udvider forståelsen af bevægelse, skal vi samtidig udvide de måder, vi som samfund arbejder med at øge befolkningens bevægelse og fysiske aktivitet. 

At få befolkningen til at bevæge sig mere er et ansvar, som både arbejdspladser, civilsamfundsorganisationer og offentlige myndigheder skal løfte i fællesskab.

Morten Ørsted-Rasmussen
Direktør, Hjerteforeningen

Derfor foreslår Hjerteforeningen, at vi i højere grad indretter vores samfund sådan, at lysten til og muligheden for fysisk aktivitet bliver øget. Det er et ansvar, som både arbejdspladser, civilsamfundsorganisationer og offentlige myndigheder skal løfte i fællesskab.

Og det er jo ikke, fordi der ikke allerede er gjort noget. Idrætsforeningerne har i det daglige uden tvivl en kæmpestor betydning for omfanget af danskernes bevægelse og fysiske aktivitet. 

Men vi er mange, der kan og skal supplere idrætsforeningernes indsats. Hjerteforeningen har i samarbejde med Trygfonden derfor lanceret indsatsen GÅ MED, som er lokale gå-fællesskaber, der etableres i hele landet, og som ikke kræver medlemskab, er gratis og for alle.

Der er tale om en forebyggelsesindsats, som skal få flere danskere til at gå sammen i gå-fællesskaber, der bliver drevet af frivillige gå-værter. GÅ MED er skabt med det formål, at flest mulige bevæger sig mere – både mennesker med en hjertesygdom og de mange, som gerne vil forebygge sygdom.

En fælles opgave

Men skal vi og de mange andre civilsamfundsorganisationer fremadrettet være med til at løfte opgaven med at få mere bevægelse ind i befolkningens hverdag, er det afgørende, at politikerne understøtter med bedre rammevilkår, så flere organisationer stabilt kan drifte forskellige fællesskaber og frivillige bevægelsesaktiviteter.

Læs også

Det kræver også politisk fokus og prioritering, hvis vi skal have bevægelse til at være en integreret del af livet. Vi skal have en national vision, som inkluderer alle former for bevægelse, og tænke indsatser bredt ind i transport-, kultur-, sundheds- og socialpolitik. 

At få befolkningen til at bevæge sig mere er et ansvar, som både arbejdspladser, civilsamfundsorganisationer og offentlige myndigheder skal løfte i fællesskab.

Så lad os udvide forståelsen af bevægelse og den måde, vi skaber rammerne for fysisk aktivitet, så vi sørger for, at alle børn og voksne er aktive i langt mere end fire minutter om dagen. Hvert skridt tæller som motion og jo flere, jo bedre.

Kære politikere – hvilke nye skridt vil I tage?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Ørsted-Rasmussen

Direktør, Hjerteforeningen
Cand.Scient.San.Publ (Københavns Uni., 2006), MA Public Governance (CBS, 2017)









0:000:00