Lønkomité klar med længe ventet rapport: Lønstrukturen i det offentlige er for fastlåst

To års ventetid blev udløst tirsdag formiddag, da lønstrukturkomitéen kom med sin rapport. Den vigtigste konklusion er ifølge Danske Regioner, at lønudviklingen i det offentlige ikke følger samfundets udfordringer.

Mads OutzenMarie Schønning Jensen

Den offentlige lønudvikling afspejler ikke samfundets og arbejdsmarkedets udfordringer.

Eller sagt på en anden måde: Når én offentlig faggruppe har fået to procent mere i løn, er de andre faggrupper mere eller mindre automatisk fulgt efter.

Det er ifølge Danske Regioner en af de vigtigste konklusioner fra lønstrukturkomitéens netop offentliggjorte rapport.

"Komitéens arbejde viser tydeligt, at vi har meget fastlåste lønstrukturer i den offentlige sektor," sagde regionsrådsformand Heino Knudsen (S) ved pressemødet tirsdag.

Det betyder, uddybede han, at løn reelt ikke bruges som et redskab til at løse rekrutterings- og fastholdelsesproblemerne på blandt andet velfærdsområdet. Det vil Heino Knudsen gerne lave om på. 

"Vi har som arbejdsmarkedets parter ansvaret for at udvikle løndannelsen i fremtiden, og vi har en rigtigt stor opgave i at sikre, at den måde vi forhandler lønnen på også kan følge med den udvikling og imødegå de udfordringer, som vi har i vores samfund og på arbejdsmarkedet," sagde han.

Læs også

Får sygeplejersker for lidt i løn? 

En af de mest imødesete konklusioner fra komitéens arbejde er svaret på, om sygeplejersker, social- og sundhedshjælpere og pædagoger får for lidt i løn.

Her viser rapporten, at pædagoger får en relativt lav timeløn sammenlignet med andre offentlige faggrupper, når man tager højde for uddannelsesniveau, erfaring og ledelsesansvar. Social- og sundhedshjælpere ligger et stykke under gennemsnittet, og sygeplejersker ligger lidt over gennemsnittet.

Det betyder dog ikke, at sygeplejersker får for meget i løn, eller at pædagogerne får for lidt. Det understregede komitéens formand, Torben M. Andersen, adskillige gange under præsentationen. 

"Det har ikke været formålet at sige, hvad den korrekte eller rimelige løn er," sagde Torben M. Andersen.

Heino Knudsen bakkede op:

"Vi læser ikke rapporten som et udtryk for, hvem der får for lidt eller for meget. Det vigtige er, at lønstrukturerne er fastlåste," sagde han. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben M. Andersen

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, formand, ATP
m.Sc. (London School of Economics 1981), lic.oecon. (Aarhus Uni. 1984), ph.d. (CORE, Belgien, 1986)

Heino Knudsen

Regionsrådsformand (S), Region Sjælland, bestyrelsesmedlem, Danske Regioner, formand, løn-og praksisudvalget, Danske Regioner, folketingskandidat for Socialdemokratiet i Guldborgsundkredsen
Erhvervsuddannet

0:000:00