Debat

Røde Kors: Civilsamfundet kan lette presset på Kriminalforsorgen

Frivillige kan – fordi de er frivillige – opbygge en anderledes ligeværdig relation til de indsatte og løsladte end myndighederne har mulighed for, skriver Lise Lind fra Røde Kors.

Vi ved, at tiden efter løsladelse er højrisikofyldt i forhold til at begå ny kriminalitet. Vores frivillige mentorer støtter løsladte i en god overgang fra fængsel til frihed, skriver Lise Lind. 
Vi ved, at tiden efter løsladelse er højrisikofyldt i forhold til at begå ny kriminalitet. Vores frivillige mentorer støtter løsladte i en god overgang fra fængsel til frihed, skriver Lise Lind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise Lind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en vindersag for alle at lade civilsamfundet støtte op om kriminalforsorgens arbejde med resocialisering.  

Civilsamfundet kan – og skal i endnu højere grad – hjælpe mennesker ud af kriminalitet. Vi ved, at vores indsatser virker og giver statslige besparelser. Så også i en presset kriminalforsorg er det vigtigt, at civilsamfundets indsatser bliver prioriteret.

Vi kan og vil ikke erstatte myndighedernes arbejde med resocialisering, men vi er med til at lette presset på kriminalforsorgen.

Lise Lind
Sektionsleder for Særligt udsatte, Røde Kors

Frivillighedens værdi 

De seneste 40 år har frivillige fra Røde Kors været til stede i landets fængsler og arrester, og de seneste 10 år har vi også været med, når indsatte skal løslades og finde vej til et liv uden kriminalitet. 

Vi ved, at tiden efter løsladelse er højrisikofyldt i forhold til at begå ny kriminalitet. Når indsatte løslades, sker det alt for ofte, at de ikke får tilstrækkelig hjælp til at finde fodfæste i samfundet.   

Som kriminalforsorgens direktør Ina Eliasen skriver i sit debatindlæg 29. april, så har manglen på fængselsbetjente den konsekvens, at det kriminalitetsforebyggende arbejde må vige for den daglige drift.

Vi kan og vil ikke erstatte myndighedernes arbejde med resocialisering, men vi er med til at lette presset på kriminalforsorgen.

Vi tilbyder én-til-én besøg under afsoning og varetægtsfængsling, sociale aktiviteter indenfor murene, studiestøtte til indsatte og løsladte, der ønsker at tage en uddannelse for at lægge kriminaliteten bag sig. Og vi tilbyder frivillige mentorer, der støtter løsladte i en god overgang fra fængsel til frihed.  

Læs også

Tro og håb for fremtiden

De frivillige kan – fordi de er frivillige – opbygge en anderledes ligeværdig relation til de indsatte og løsladte end myndighederne har mulighed for.

De kan bygge bro mellem livet inden for og uden for murene, og de frivillige bliver i overgangen til frihed nogle positive rollemodeller, som kan skabe meningsfuld kontakt til omverdenen. Det er med til at øge forudsætningerne for et liv uden kriminalitet. 

Temadebat

Er Kriminalforsorgen for presset til at støtte et liv uden kriminalitet?

Kan man lykkes med resocialisere indsatte i fængslerne, så længe kriminalforsorgen er presset på bemanding og pladser? Og går regeringens tendens mod hårdere straffe imod ambitionerne om resocialisering? Det sætter Altinget Social til debat.

Om Altingets temadebatter

Altingets temadebatter sætter spot på et aktuelt nicheemne.

Alle indlæg er udelukkende alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Har du lyst til at bidrage til debatten? Så er du velkommen til at skrive til Katja Gregers Brock på [email protected].

Som en ung varetægtsfængslet siger: ”Snakkene med min frivillige har ændret min tro og håb for fremtiden. De råd, hun har givet mig, har jeg aldrig hørt før. Der er aldrig nogen, der har talt til mig lige så godt, som hun har.”

Deltagerne fortæller, at de føler sig set af de frivillige. Set som mennesker med ønsker og håb for fremtiden, og som mennesker, der ønsker at komme ud og være en god ven, kollega, far, mor, bror eller søster. Og vores indsatser virker.

En forskningsrapport viser, at Røde Kors’ mentorindsats Primus Motor resulterer i en halvering i tilbagefaldet til kriminalitet for den gruppe af løsladte, som er i højest risiko for at begå ny kriminalitet. Hvis man regner på det, har indsatsen forventede statslige besparelser på 84 millioner kroner over 10 år. 

Det er altså en god investering. Alle vinder, og det skal vi sørge for at give de bedste rammer for.  

Brug civilsamfundet endnu mere  

Vi ved, at det kræver ressourcer for kriminalforsorgen at inkludere civilsamfundet i endnu højere grad end i dag, men Røde Kors står ligesom andre civilsamfundsorganisationer klar til at hjælpe mange flere i landets fængsler og arrester i tiden efter løsladelse.  

At engagere civilsamfundet endnu mere i det resocialiserende arbejde er en god investering for samfundet, og det letter presset på kriminalforsorgen.

Så ja, man kan løse opgaven med at resocialisere indsatte, også selvom kriminalforsorgen er presset på bemanding og pladser.   

Lad civilsamfundet støtte endnu mere op om kriminalforsorgens arbejde med resocialisering. Vi står klar med engagerede frivillige med masser af energi, overskud og lyst til at gøre en forskel. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Lind

Sektionsleder for Særligt Udsatte, Røde Kors
Cand.scient.pol.

Ina Eliasen

Direktør, Kriminalforsorgen
cand.jur. og MpH, (Københavns Uni.)

0:000:00